Nyheter

Hærverk på kristne statuer i USA

Hodet er fjernet på en statue av Jesus. Det skjedde utenfor en katolsk kirke i Miami, Florida. Og det er ikke en unik hendelse.

Bilde 1 av 2

Siden drapet på George Floyd i Minneapolis i mai er kirker og kristne statuer blitt utsatt for hærverk fordi de blir koblet til rasisme og Vestens kolonialistiske fortid, melder Kristeligt Dagblad. Det er ikke bare hoder som blir skjært av. Statuer blir forsøkt satt fyr på, de blir tagget og malt på.

Natt til onsdag ble hodet til en Jesus-statue kappet av. Statuen stod utenfor en katolsk kirke i Miami.

I Miami forteller presten Edvaldo DaSilva at han ikke tror den ødelagte Jesus-statuen utenfor kirken hans er et uhell.

– Som et kristent fellesskap ber vi for dem som har gjort dette, og at vår Herre vil tilgi dem og gi dem tro, sier han.

Kjørte inn i kirke

Kristeligt Dagblad skriver at det er særlig kirker i USA som blir rammet av ødeleggelser. En statue av jomfru Maria i Boston ble satt fyr på, og flere er tiltalt for hatkriminalitet etter hærverk mot Misson San Jose–kirken i byen Fremont i California.

Et av de verste tilfellene var da en mann kjørte med bil inn i en kirke i Ocala i Florida, der menigheten var samlet til messe. Mannen helte bensin utover kirken og satte fyr på den, men ingen mennesker kom til skade.

Selv om det ikke er klart hva motivet i de enkelte hendelsene var, blir de plassert inn i en debatt om hvilke bygninger og statuer som skal få lov til å bli stående, melder Kristeligt Dagblad.

Kristent perspektiv på statueriving

Thomas S. Kidd, professor i historie ved universitetet i Baylor, skriver at det å fjerne eller utføre hærverk mot statuer er en sentral del av den amerikanske historien.

I det evangelikale amerikanske magasinet Christianity Today, skriver Kidd at det å rive ned statuer skal gjøres med et kristent perspektiv i tankene.

– Hvis vi fjerner historiske statuer, skal vi gjøre det med så mye ydmykhet som vi kan mønstre. Det er da at et kristent perspektiv på emnet er til hjelp. Hvis du går ut fra at alle er syndere, så er det mindre grunn til å håne folk i fortiden eller nåtiden for deres mangler.

Kidd mener også at patriotisme er bra dersom man forstår det rett, men at det ikke kan være det første bud for en kristen.

– Det er nestekjærlighet. Hvis din neste synes at et hyllende monument er smertefullt eller sårende, er det en overbevisende grunn til å fjerne det.

LES MER:

Vil rive statuer av hvit Jesus

«Bør vi rive Nidarosdomen?»

Vårt Land mener: «Det finnes gode grunner til å velte statuer»

Les mer om mer disse temaene:

Lars Petter Sveen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter