Nyheter

KrF-topp ut mot byrådet: – Angst mot å berøre tro

Oslo byråds kutt til ideelle organisasjoner viser berøringsangst for tros- og livssyn, mener Espen Andreas Hasle, fylkesleder i Oslo KrF. Han får støtte av trosminister Kjell Ingolf Ropstad.

– Byrådet foreslår å kutte støtte til kristne, ideelle organisasjoner gang på gang. Vi trenger mer av denne typen tjenester – ikke mindre, sier Kjell Ingolf Ropstad, barne- og familieminister for Kristelig Folkeparti (KrF).

De siste årene har Oslos rødgrønne byråd foreslått stadig mindre bevilgninger til byens ideelle organisasjoner (se faktaboks).

LES OGSÅ: Store sprik i tilbud til fattige barn og unge

Blant annet har bevilgningene til Frelsesarmeen Jobben, et ­arbeidstreningstilbud for rusmiddelavhengige, sunket fra omlag 13 millioner i 2017, til 9 millioner i 2019.

– Det føles som om bystyret går etter KrFs symbolsaker. Når du ser på hva bystyret har kuttet, er det gjennomgående der det er livssyn involvert. Berøringsangsten for tros- og livssyn gjør ikke Oslo til et bedre sted, sier Espen Andreas Hasle, fylkesleder i Oslo KrF og førstekandidat for KrF til bystyret.

Livssynsåpent samfunn

I fjor mistet Kristent Interkulturelt arbeid (KIA) 1.4 millioner kroner i støtte.

– Kuttene truer nå hele virksomheten til organisasjonen, sier Ropstad.

Han understreker at KrF er opptatt av et livssynsåpent samfunn, men anklager Oslo byråd med SV i spissen for å ønske en sekulær stat og et livssynsnøytralt samfunn.

– Får KrF muligheten til innflytelse i Oslo vil det løfte de ideelle organisasjonene, sier trosministeren.

LES OGSÅ: Espen Teigen avdekker Listhaugs kristen-strategi

Han sier at KrF tror på et sterkt velferdssamfunn der ideelle ­organisasjoner utfyller de offentlige tjenestene.

– At man rekrutterer frivillige betyr ekstra krefter som kan hjelpe rusmisbrukere. Dette ­betyr mye, sier han.

Kritisk til byrådet

Hasle stiller spørsmål ved hvorfor Oslo kommune skal etablere konkurrerende virksomheter, når ideelle organisasjoner allerede gjør «en kjempegod jobb» for byens utsatte.

– Ideelle kristne virksomheter slik som russtiftelsen P22 gir en dobbel merverdi. P22 er åpent for alle, men du får tilbud om en åndelig dimensjon i behandlingen også, sier han.

I tillegg gir frivillige virksomheter mer for pengene ettersom mange ansatte jobber uten lønn, mener Hasle. Han peker på at å få inn en trosdimensjon på både sykehjem og i andre omsorgstjenester er viktig for mange mennesker.

– For oss som parti er det viktig å ta hensyn til at utrolig mange mennesker er opptatt av å ha en tro. Det må vi gi rom for i storsamfunnet, sier han.

God økonomi

Den borgerlige regjeringens endringer på inntektsfordelingen til norske kommuner har ifølge Hasle resultert i at storbyene har fått mer penger.

– Oslo har fått kjempegod råd de siste tre-fire årene. Det er ikke snakk om at byrådet ikke har råd til dette, de driver med symbolpolitikk, sier han.

LES OGSÅ: Sp kan bli Oslos vippeparti - stiller ultimatum

Oslo KrF vil på sin side finansiere økt støtte til de ideelle organisasjonene, sier Hasle og trekker frem at partiet går til valg på å beholde eiendomsskatten.

– Men dersom du ser på mange av kuttene, er det snakk om mindre beløp på 2 til 5 millioner. Derfor går det også an å flytte pengene tilbake. Oslos økonomi går så det suser, men det vil ikke det rødgrønne byrådet anerkjenne.

– Kan ikke livssynsnøytrale tjenester være mer imøtekommende overfor den store andelen av Oslos innbygger som ikke har etnisk norsk bakgrunn?

– Nei. Tvert imot øker innvandringen behovet for verdi- og trosbaserte tjenester. Veldig mange av innvandrerne i Norge er kristne. I skolevesenet er det ikke innvandrere med muslimsk bakgrunn som er redd for kristen tro. De er heller glad for at noen har verdiforankring og forstår hva det vil si å tro, sier han.

Urimelig påstand

– Det faller på sin egen urimelighet at dette byrådet bevisst velger bort kristne organisasjoner, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo.

Dahl sier at det rødgrønne byrådet siden høsten 2015 har økt tilskuddet til frivillige innen helse- og sosialfeltet. KrF-byrådets forslag til budsjett høsten 2015 var på 94,6 millioner kroner. Ifølge Dahl er årets budsjett er på omlag 132 millioner kroner.

– Vi har også økt omfanget av prosjekter som får støtte fra 124 i 2015, til rundt 145 i år.

LES OGSÅ: KrF-politiker ønsker minnesmerke for drepte rom

Ifølge Dahl er Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er blant de organisasjonene som får mest støtte.

– Vi har også i år gitt støtte til nye prosjekter de drifter som tidligere ikke har fått støtte. Vi gir ikke tilskudd basert på religiøs tilknytning, men til gode prosjekter som støtter opp og supplerer det kommunen driver. Hvis jeg ser på de uttalt kristne organisasjonene, så fikk de nær 50 millioner kroner av årets pott, sier hun.

Ut over dette sier hun at byrådet har økt samarbeidet med ideelle aktører innen eldreomsorgen.

– Før sommeren lyste vi ut ny konkurranse innen brukervalg i hjemmetjenesten. Der fjernet vi de bestemmelsene som KrF-byrådet hadde, som i praksis utelukket ideelle for å legge inn anbud, sier hun.

---

Foreslåtte kutt

  • I forslaget til budsjett i 2019 foreslo Oslo byråd å kutte støtten til flere kristne, ideelle organisasjoner:
  • Støtten til Frelsesarmeen Jobben ble foreslått kuttet med fem millioner kroner. En nedgang fra 13 millioner i støtte i 2018, til åtte millioner i 2019. Det endelige vedtaket ble 9 millioner kroner i støtte.
  • Kristent Interkulturelt ­Arbeid ble foreslått kuttet med 600.000 kroner. En nedgang fra 2 millioner i 2018, til 600.000 kroner i 2019. Det endelige vedtaket ble 600.000 kroner.
  • Maritakafeen ble foreslått kuttet med 600.000 kroner. En nedgang fra 1.850.000 kroner i 2018, til 600.000 kroner i 2019. Det endelige vedtaket ble 600.000 kroner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter