Nyheter

Espen Teigen avdekker Listhaugs kristen-strategi

Eks-rådgiver Espen Teigen gir nå innblikk i grep han og Sylvi Listhaug brukte for å hanke inn konservative kristne velgere og spille KrF av banen.

– KrF klarte ikke ta vare på egne velgere. Det totale fraværet av egen strategi skapte et voldsomt vakuum. Det var det vi benyttet oss av, forklarer Teigen.

Han er nå journalist i Nettavisen, men var tidligere Listhaugs nærmeste rådgiver i hennes første runde som statsråd i Solberg-regjeringen. Teigen har høstet masse omtale som hjernen bak Listhaugs opptreden på Facebook og i sosiale medier.

Teigen omtalte strategien overfor kristenvelgere på et debattmøte om Helge Simonnes bok Kampen om korset i politikken under Arendalsuka. I ­boken skildrer Simonnes Listhaug som den store vinneren i KrFs retningsvalg og hvordan bruken hennes av åndelig retorikk bidro til dette.

Ledig rom

Teigen og Listhaug hadde i forkant av forrige valg merket seg at det var et ledig rom å hente velgere i:

– Det var veldig mange kristne velgere der ute som ba om en håndsrekning fra politikere. Som i den store Pinsebevegelsen. De ble avvist. Unntaket var Sylvi Listhaug, sa Teigen.

Rådgiveren ga et bilde av et KrF som før forrige valg stadig tok avstand fra egne velgere – og som ga Frp et rom.

– Om Ap tok avstand fra LO, kan de ikke forvente støtte etterpå. Det er akkurat det samme som KrF har gjort. Selv om de har gitt en håndsrekning her og der, snakket de liksom om fæle ­mørkemenn som tror på Det gamle testamentet.

LES OGSÅ: KrFU-lederen anklager Simonnes for hersketeknikk: – Det eneste som manglet var et «lille venn»

De overså velgergruppen som bryr seg om andre saker enn ­bistandspolitikk, støtter ­Israel, ønsker skolegudstjenester – samt de som mener at Ap har stått for avkristning i Norge. Derfor ga han Listhaug råd om å pleie disse miljøene:

– Det handlet om å møte opp – og være der. Men jeg har ­aldri sagt: «Du må bære korset, ­Sylvi.» Det er mediene som har vært ­fiksert på bruk av korset.

«Ikke Vårt Land»

Overfor pressen pekte han også ut en strategi:

– Ta vare på aviser som Norge IDAG, Dagen – ikke Vårt Land. I den avisen når du ikke velgere i det hele tatt. Det dreide seg om å være på stevner som Østerbo, der det kunne være 5.000-6.000 pinsevenner. Men enkelte Ap-politikere satte foten ned for at hun skulle besøke Sarons Dal, et sted hun gjerne skulle vært.

Ifølge Teigen var tilbakemeldingene gode. Det var eksempelvis stormende jubel på kristenkonservative Oslo Symposium, der det fra talerstolen ble sagt at «i dag er vi alle listhaugianere»

I ledertiden sin oppsøkte også Carl I. Hagen kristne stevner. Men Teigen trakk i debatten opp klare forskjeller til Listhaug, nettopp fordi hun har en kristen bakgrunn:

– Hun tror faktisk på Jesus – og mener noe med det. Det gjør at appellen hennes er ekkel for KrF. De føler de ikke lenger har monopol.

Retorikk-knepene

Teigen opplyste at han selv kom fra et kristent miljø, men ikke har «sett på seg selv som en god kristen». Overfor Vårt Land bekrefter han at ga Listhaug råd også om retorikk overfor kristenvelgere:

– Ja, jeg gjorde jo det. Vi var jo et tospann, som jobbet sammen. Jeg forstår jo kristne miljøer, det gjør jo også Sylvi. Og da bruker du den erfaringen man har.

LES OGSÅ: KrF møter motvind - norske velgere blir stadig mer liberale

– Du ga altså også råd om hvordan hun skulle ordlegge seg i de kristne miljøene?

– Absolutt. Det er helt nødvendig. Noe av det viktigste med språk og retorikk er å vise forståelse overfor dem som sitter i salen. Mange KrF-ere syntes ­sikkert dette var avskrekkende. Men så var det mange som syntes det var bra å høre en politiker som sto for noe og som turte å stå ved deres side.

«Listhaug på hjernen»

Tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes advarer i Kampen om korset i politikken» mot farene ved å blande religion og politikk og å la de religiøse instinktene få en overstyring i politikk. I boken beskriver han en stadig mer polarisert norsk kristenhet – og hvordan dette er blitt en «akilleshæl» for KrF.

I deler av KrF og i offentligheten har Simonnes omtale av Knut Arild Hareides veivalgsprosess – og de kristenkonservative plass i den – møtt kritiske reaksjoner. Under paneldebatten gikk Civita-­leder Kristin Clemet sterkt i rette med analysene.

– Det virker på meg som om du har fått Sylvi Listhaug fullstendig på hjernen. Du kan ha rett i at hun at hun plaget mange. Men det gjelder mange partier, fordi hun virker polariserende. Men du tar feil i er at så mange har latt dette være avgjørende for dem, sa Clemet.

Overser

Clemet mener versjonen om KrFs veivalg er «skrevet på Hareides premisser». Og Simonnes overser at det var tillitsfolk i partiet som foretok veivalget – ikke grasrota.

– Det er nærmest påfallende hvordan blå siden nærmest blir karikert og hvordan de liberalt, borgerlig innstilte menneskene i KrF nesten er forsvunnet, sa hun.

LES OGSÅ: Bok omtaler presset i KrF-prosessen - Bollestad «svimte av på badet»

Simen Bondevik – sentral på rød side i retningsstriden og ­leder av Viken KrFU – mener også deler av Simonnes analyse ikke treffer:

– Hvis KrFs veivalg bare handlet om Listhaug, hadde jo de fleste vært enige i å gå i Hareides retning. For da Listhaug ble utnevnt til minister, var det store reaksjoner i KrF både blant røde og blå. Selvfølgelig forsterket Listhaug engasjementet hos mange av oss. Men Listhaug i seg selv avgjorde ikke retningsvalget, sier Bondevik.

---

ARENDALSUKA

  • Arendalsuka er den årlige, store møteplassen for politikk i sørlandsbyen. Partier, organisasjoner og kommunikasjonsfolk står for en rekke arrangementer.
  • I år er det over 1.200 av dem og det er ny rekord.
  • Uken arrangeres for åttende gang og avsluttes lørdag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter