Nyheter

Løfter fram
 jødenes historie

Bjarte Bruland har takket ja til å bli den første direktøren for Jødiske museum i Trondheim.

Hvorfor det, Bruland?

– Fordi det er en interessant oppgave. Jeg har en jobb å gjøre med å bidra til å løfte museet opp. Jødene har en spesiell historie i Midt- og Nord-Norge.

Hva tenker du på da?

– Det er viktig å få frem at ­jødene var en nasjonal minoritet i landet. Det var en liten menighet som ble etablert rundt århundre­skiftet. Og under krigen før ­jødene ble deponert, drev tyskerne en mer brutal terror i Midt-Norge enn sørpå.

LES OGSÅ: «Israelsfolket er Guds utvalgte. Hva betyr det for staten Israel?»

Hvorfor ble du interessert i ­jødisk historie?

– Det er en interesse jeg har hatt i over 20 år. Det begynte med at jeg lurte på hva som skjedde med jødene under krigen. Så endret perspektivet seg, og jeg ble ­interessert i hele den jødiske historien.

Mener du den jødiske historien er lite kjent i Norge?

– Den er blitt mer kjent de siste årene, selv om mye fortsatt er ­relativt ukjent. Museet er et viktig forum for å få frem historien på en god og skikkelig måte.

LES OGSÅ: «Er Razika jødehatere?»

Hvorfor er det viktig for deg å løfte museet opp?

– Fordi jødene var én av de første innvandringsgruppene i Norge. Både hvordan de ble integrert og antisemittismen de ble utsatt for, er viktig. Vi trenger de jødiske museene i Oslo og Trondheim fordi de er en del av vår historie. Jødene har ikke alltid blitt godt behandlet, at jødene selv kan presentere sin egen historie er viktig.

Hva skulle du ønske flere viste om jødene?

– Hvilken betydning den jødiske minoriteten hadde i Trondheim, Narvik og Tromsø som en del av lokalsamfunnene. De bidro i stor grad til utviklingen av konfeksjonsbransjen og var et tilskudd til landet.

LES OGSÅ: «De som har kalt Sidsel Wold Hamas-elsker, må lese denne boka»

Hva er en utbredt misoppfatning om jødene?

– Det er nok mange. Men i gamle­ dager tenkte noen at de ikke hørte­ til noe sted eller ikke var en del av noe større. Det var nok også misoppfatninger knyttet til penger og at jødene hadde sterk innflytelse. Tvert om var de en sårbar, liten minoritet.

Hva tar du med deg inn i ­jobben?

– Jeg tar med meg faglig kunnskap, i tillegg til entusiasme for å synliggjøre historien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter