Nyheter

Er Razika jødehatere?

Bloggeren Suzanne Aabel reagerer på angrep på Israel. Når bikker antisionismen over til jødehat?

Er antisionisme det samme som antisemittisme? Spørsmålet er aktuelt igjen etter at bandet Razika – helt sikkert sammen med mange andre – bar plakater i 1. mai-toget som oppfordret til boikott av Israel.

«Idiotjenter. (...) Like dumt som hvert jævla år. Blir for forbanna. Skal aldri gå i det hersens toget. Hva har Israel med 1. mai toget å gjøre!!! Ignorante morons», skrev en opphisset Suzanne Aabel under bildet av de fire bandmedlemmene på facebooksiden sin.

Nazi-sammenligninger

Aabel er selv jødisk, og har flere ganger reagert på kritikk av Israel som hun mener bærer spor av antisemittisme.

Under Aabels facebook-post supplerte andre med grovere krutt. En kalte bandmedlemmene «jødehatere» og sammenlignet dem med «tyske jenter fra en tid tilbake», en annen kalte bandet «NAZI-CA».

Bandet opplevde dessuten en rekke grove verbale angrep på sin egen facebookside. Overfor avisen VG tar bloggeren Aabel selv ­avstand fra den alvorlige hetsen.

«Etnisk rensning»

De fleste i Norge er enige om at staten Israel må kunne kritiseres på linje med alle andre stater. Det finnes mange gode argumenter mot boikott av landet, men boikott er likevel et legitimt politisk virkemiddel overfor en stat man er veldig uenig med. Man er ikke jødehatere av den grunn.

Samtidig må det ikke legges skjul på at antisionisme og antisemittisme i noen miljøer er to sider av samme sak.

Det ser vi ikke minst i Storbritannia, der mer enn 50 medlemmer av partiet Labour er blitt suspendert de siste månedene etter omstridte uttalelser om ­Israel. Flere av dem er framstående profiler i partiet.

Blant annet sa den tidligere borgermesteren i London, Ken Livingstone, at «Adolf Hitler støttet sionismen». Han har også anklaget staten Israel for «etnisk rensning» og uttalt at det israelske partiet ­Likud og det palestinske partiet Hamas er «to sider av samme sak».

Den tidligere borgermesteren i Blackburn, Salim Mulla, har uttalt at sionismen står bak IS, mens en politisk rådgiver i Burnley, Shah Benayoun hevdet at Israel gjorde det samme mot palestinere «som Hitler gjorde med deres rase».

Grensedragning

Heldigvis tar flertallet av britene avstand fra slike ytringer. I en fersk undersøkelse sier 60 prosent av dem at kritikk av Israel ikke nødvendigvis er antisemittisme. 53 prosent mener imidlertid at det er antisemittisme å «hate Israel, og stille spørsmål ved landets rett til å eksistere».

Dette er en interessant grensedragning. Eksemplene på Israel-kritikken ovenfor har til felles at de ikke tar tydelig utgangspunkt i den jødiske religionen eller identiteten. Likevel er de fleste klar over båndene mellom landet Israel og det jødiske folket. Dette er bånd som også finnes i jødedommen som religion.

Når kritikken blir så urimelig og overdrevet som i disse tilfellene, nærmer den seg konspirasjonsteorier. Illegitim kritikk har ofte bakenforliggende årsaker, og det er her vi noen ganger aner sporene av antisemittisme.

Det er ikke usannsynlig at en tilsvarende undersøkelse i Norge kunne gitt oss svært tankevekkende svar.

Følg kommentator Alf Gjøsund på Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter