Nyheter

Reinfeldts kilevink til velgerne

KOMMENTAR: Reinfeldt straffer velgerne som straffet ham.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa det ikke med rene ord, men følgende budskap kunne leses mellom linjene: Når så mange borgerlige velgere gir sin stemme til Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson, kan de bare ha det så godt. Han straffer de velgerne som straffet ham.

LES MER: Miljöpartiet kan bli Sveriges tredje største parti

Alliansen har stått for en moderat politikk, blant annet i innvandringssaker. Tilstrekkelig mange velgere straffer Reinfeldt for dette, og han svarer med å si «morna».

LES MER: Löfven får vrien jobb med å danne regjering

Standpunktet om å tre av både som statsminister og partileder for Moderaterna, var ikke en affekthandling i skuffelse over å ha tapt. Reinfeldt har lest meningsmålinger, og har lenge kunnet forberede seg på at Åkesson havnet på vippen.

LES MER: – Andre partier gjør alt de kan for å hindre oss

Med 13 prosent av stemmene, sprengte i realiteten Jimmie Åkessson den borgerlige alliansen, som har regjert i åtte år. I Reinfeldt har alliansen mistet sin kampfører. Samarbeidspartiene var tydeligvis ikke forberedt på at han kastet inn håndkleet. Bildene fra de ulike valgvakene til alliansen viste stor skuffelse.

LES MER: – Ulikhetene i samfunnet har økt

Det er ikke bare i Moderaterna prosessene blir hektiske de kommende ukene. Partiene som har samarbeidet med Reinfeldt, må også tenke nytt. Valgnatten var de helt avvisende til å vende seg mot Stefan Löfven.

LES MER: Sverigedemokraternas plakater rives ned

Det ville ha vært direkte umusikalsk å gjøre en kuvending valgnatten, men hva skjer når strategene i de små partiene har fått summet seg?

LES MER: Dør til dør for å sikre ny statsminister

Stefan Löfven forsøkte å se lykkelig ut da kom på talerstolen frem mot midnatt søndag kveld. Å bli statsminister er det han har kjempet for i lang tid. Men nå skal han leve med en politisk situasjon som er alt annet enn oversiktelig.

LES MER: Valg-coacher skal redde Reinfeldts regjering

Löfven spilte på sine egenskaper som en god forhandler. Det kan komme godt med, men er neppe tilstrekkelig. I starten blir han leder for en svakt fundert mindretallsregjering, men langsomt vil det politiske landskapet kunne endre seg slik at nye samarbeidskonstellasjoner trer fram.

LES MER: Flørter med kristne velgere med abortutspill

For Kristeligdemokraterna, som igjen pekte nese til meningsmålingene, og kom seg over sperregrensen, kan det bli en interessant debatt om hvem partiet skal go`blunke til for ettertiden. Endrer partiet posisjon i samarbeidsholding, kan det også få følger for norsk politikk. Svensk politikk blir mer spennende for Norge fordi nye samarbeidsmønstre kan utvikle seg.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter