Nyheter

– Andre partier gjør alt de kan for å hindre oss

Når de røde river ned plakatene til Sverige­demo­kraterna (SD), går Jimmy Ståhl og Tord Larsson til nattlig motangrep.

GØTEBORG, SVERIGE: I en rundkjøring foran Nordens største moské i den innvandringstette bydelen Hisingen i Göteborg, heiser Sverige­demokratene «flagg»:

To valgkamp-plakater – med to lett gjenkjennelige ansikter.

Sverigedemokraterna (SD) – en spissere politisk slektning 
av Frp – er nå på vei til å bli Sveriges tredje største parti. Valget neste søndag vil uansett ­gjøre partiet bare enda mektigere­ – og utfordrende for de etablerte partiene.

– Andre partier og ytterlig­gående kommunister gjør alt de kan for å hindre oss. Det er de samme som ødelegger torgmøtene våre som river ned for oss, hevder Jimmy Ståhl. Sammen med kollegaen Tord Larsson kjører de fra sted til sted i Hisingen med propagandaplakater.

LES OGSÅ: Sverigedemokraternas plakater rives ned

Actionkamera

Bilen er full av plakater. Vårt Land følger med dem i sensommernatten – der de skygger unna publisitet:

– Vi har med oss action­kamera, for å filme om noen angriper eller forstyrrer oss. Så får «polisen» ta saken etterpå, sier Ståhl.

Bakgrunnen til de to er egentlig en fortelling om Sverige­demokraternas vekst: Tord Larsson stemte på Moderaterna (det svenske Høyre) i alle år før han følte seg hjemløs. Rett etter forrige riksdagsvalg ble han sverigedemokrat.

Ståhl er til daglig havnearbeider – og var i en årrekke sosialdemokrat og tillitsvalgt i fag­bevegelsen. Før valget for fire år siden meldte han overgang. Nå er han en av Göteborgs ledende politikere for det innvandringskritiske partiet.

Politisk klassereise

Ja – om få uker kan han faktisk være medlem av Riksdagen – det svenske­ stortinget. Da er det snakk om en politisk klassereise, slik ­etablerte partier sjelden kan tilby.

– Får vi som gallupene viser nå – rundt 10 prosent – holder det. Da får jeg plass i Riksdagen, sier Ståhl.

Og plakatene de henger opp? Det er av ingen ringere enn dem selv. Ståhl som riksdagskandidat – Larsson som partiets­ kommunal­topp.

Det er helst Sosialdemokraterna og Moderaterna som avgir frustrerte velgere til SD. De to store partiene strever med å holde på tradisjonsvelgerne sine, dem som følte det gamle Sverige var tryggere.

LES OGSÅ: Flørter med kristne velgere med abortutspill

Protestvelgere hovedsaklig derfra ga Sverigedemokraterna plass i Riksdagen i 2010. Med 5,7 prosent brøt de sperre­grensen, havnet på vippen og fikk en riksdagsgruppe på hele 20 mandater. Foran årets valg viser gjennomsnittet av meningsmålingene nærmest en fordobling.

‘Nye’ SD trekker

Riksdags­plassene ga SD flere nye støtte­millioner, tilgang til profesjonelt apparat og det som nok betyr aller mest:

Full likestilling med de andre­ partiene foran kamera i alle store­ debatter. Før forrige valg ble SD forsøkt holdt utenfor, men nå kan SD spre budskapet sitt enda tydeligere.

Med Jimmie Åkesson i front er dessuten den rufsete utgaven av partiets retorikk polert og pusset ned. De to SD-aktivistene mener Åkessons stil betyr svært mye:

– Vi kunne aldri vært med i Sverigedemokraterna slik det var i starten, sier Larsson.

– Nei, det kom et stort oppsving da Åkesson tok over. Han kastet ut rasistene og gjorde partiet åpent for mange flere. Også for meg, sier Ståhl.

Frps dressering

SDs organisasjon er nå inne i en profesjonaliseringsprosess som ligner den det norske Fremskrittspartiet var igjennom for et tiår ­siden. Tidligere i vår ga SD ut sin egen kommunikasjonsplattform: «Hvem taler vi til?»

LES OGSÅ: Sentrum taper velgere i Sverige

I den legges det opp til at SD-folk skal snakke mer likt. De oppdras til å veie sine ord – og tilpasse dem til hva slags publikum de prater til. Også i innvandringsspørsmålet.

Åkesson-retorikk

Ved stoppestedene under det nattlige plakat­raidet, kommer det jevnt med politiske betraktninger fra Ståhl og Larsson. Om kampsak nummer én – innvandringen – kommer det ikke beske spark, men likefullt tydelige vitnemål om partiets politikk.

– Vi må verne om velferden. Den er satt i spill av innvandringen, der man pumper ut milliarder på veldig få mennesker. Åkesson har sagt: Vi kan ­spare 156 milliarder og gjennom å kutte bistanden med fem milliarder så hjelper man mange flere utenlands enn vi gjør her hjemme, sier Ståhl.

Moskeen

Bilturen går hurtig fra sted til sted. Det er såpass sent og mørkt at de er ganske alene, der de fester plakatene nederst på stolpen og skyver dem opp med en lang stang.

Også utenfor nye Göteborgs moské. Den er en av Nordens aller største, til 67 millioner kroner og fullfinansiert av Saudi-Arabia.

Plakaten festes til en stolpe i en rundkjøring – med en viss «ikke-provokativ» distanse til bygget. For Ståhl og Larsson passer det seg ikke å feste den nær moské-porten.

– For dere er altså innvandringspørsmål de viktigste for å trekke velgere?

– SD bryr seg med flere ­saker. Vi snakker ikke minst om eldrepolitikk, også om skole og forsvarspolitikk. Men pressen holder oss i den innvandringskritiske folden hele tiden.

Egne og svake

Larsson sup­p­lerer:

– Men det er eldrepolitikk og innvandringspolitikk som gjør at folk kommer til oss om dagen, det er klart.

De siste to sakene er nettopp dem SD-leder Åkesson kobler på folkemøter og TV i valg­kampen: Presseoppslag om at eldre sultet på institusjon – mens kostnadene til innvandring øker.

LES OGSÅ: Velgerne flykter fra svenske kristeligdemokrater

Reinfeldt-talen

I sommertalen sin erkjente statsminister Frederik Reinfeldt at innvandringen koster Sverige penger.

Jimmy Ståhl triumferer over at nettopp den innrømmelsen har ikke velgerne fått servert før. Den bruker han og SDs lokale­ valgarbeidere for alt den er verdt:

– Da Reinfeldt innrømmet dette, strømmet interesserte til oss. For Reinfeldt hadde gitt oss rett. Det var nesten som om han ba velgerne ba velgerne stemme på oss

– Kanskje han bare innrømmer dette for å hente tilbake stemmer som dere har stjålet?

– Det går ikke. Det er for sent, svarer Ståhl.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter