STOCKHOLM, SVERIGE: Listetoppen Per Olsson tror partiet også kan farge hele Sverige grønt.
– Det er vår historiske sjanse, sier Olsson som over helgen kan være nytt riksdagsmedlem, kanskje for et kommende regjeringsparti.
Etter å ha vært protestparti i Riksdagen i over 20 år, konkurrerer Miljöpartiet De Gröna (MP) med innvandringskritiske Sverigedemokraterna om å bli tredje størst i søndagens riksdagsvalg.
Kanskje viktigere: For første gang i Norden kan et helt grønt parti havne i regjering. Skal den rødgrønne blokken og Socialdemokraternas Stefan Löfven bli statsminister, må MP enten være med i regjeringen eller bli et solid støtteparti for den.
[ SE BILDESERIE: Mye på spill i svensk valgkamp ]
LES OGSÅ: Miljöpartiet er blitt prestepartiet
I ledelsen
Ikke siden Die Grünen regjerte sammen med sosialdemokrater i Tyskland i årene 1998-2005, har et miljøparti av en slik størrelse hatt kurs for makt. Fortsatt leder de rødgrønne på svenske galluper.
– Jo da, det er klart vi føler forventningspresset. Det er vanlig at mindre partier kan gjøre ett godt valg, men MPs mål er å bli liggende stabilt over 10 prosent og være en maktfaktor i årevis, sier riksdagskandidat Olsson, der han jakter på velgere i Stockholm sentralstasjons store hall.
Miljöpartiet «leide» stasjonen i forrige uke for å gjøre det overtydelig for reisende i Stockholm hvem som bør være deres parti:
Massiv kollektivsatsing i hovedstaden – og nei til nye motorveier. Heller tre nye T-banestrekk og modernisering av jernbanen.
LES OGSÅ: Valg-coacher skal redde Reinfeldts regjering
Nei til luftslott
I disse sakene jobber de for å være relevante for velgerene – ikke bygge luftslott.
MP har distansert seg fra det gamle «raddis-inntrykket». En av dagens to talsmenn er den politisk friserte Gustav Fridolin – som hverken vil skremme velgerne med ekstraavgifter på «klimafarlig» kjøtt eller gjøre flyreisene for sjokkdyre for «Medelsvensson».
– Har svenske miljøpartister knekt en kode som gjør at dere er på lag med folket?
– Kanskje er det ikke vi, men samfunnet som kommer oss i møte. Klimatrusselen skaper frykt blant folk flest og misnøyen med kollektivtransporten er stor. I store spørsmål samfunnet må løse sammen, liker velgerne MPs svar, svarer Per Olsson (33).
LES OGSÅ: Opposisjonens forsprang krymper i Sverige
Kalde Sverige
Han jakter velgere under bannere der det heter at «Sverige har blitt kaldt». Og «Sverige bør bli varmere – ikke klimaet».
– Det handler om den økende rasismen og fremmedfiendtligheten. I den saken søker også velgere seg til oss, sier Olsson.
Når Vårt Land treffer bakkemannskapet til MP i ulike valgboder både i Stockholm og på landsbygda, er ikke regjeringsmakten det de snakker først om.
For et protestparti er slikt ennå litt uvirkelig og dessuten er det en viss skepsis til den mulige makkeren: Stefan Löfven i Socialdemokraterna.
Forrige uke skapte Löfven nemlig fete overskrifter fordi han i en TV-debatt nølte med å si nei til fornyelse av kjernekraftverk.
– Kan ikke et regjeringssamarbeid ødelegge grønn profil?
– Hvis vi ikke klarer å reformere Socialdemokraterna i miljøpolitikken, er det en risk for at vi oppfattes som svikere blant våre egne, svarer Per Olsson.
– Hva er drømmeseieren din om dere kommer i regjering?
– Et energisystem som bygger på 100 prosent fornybare kilder, sier han.
LES OGSÅ: Derfor har Sverige høyere hatkrim-tall
Taxi-inspirert
I jernbanehallen har partiet også sin egen utspørringskiosk, der kjente profiler innbys til å si sitt om Miljøpartiet.
Wallner sier MP er godt forberedt til regjeringsforhandlinger.
– Var det aldri noen diskusjon om heller å samarbeide inn mot sentrumspartiene?
– I 2002 parallellforhandlet vi med de borgelige partiene. Men da Alliansen vant i 2006, ble den døren stengt. Deres regjering er også en politisk idé – og det sementerte blokkene i politikken.