Nyheter

– Ulikhetene i samfunnet har økt

Sosialdemokratene går fra dør til dør i Sverige, for å sikre ny statsminister. Søndag er det valg.

STOCKHOLM, SVERIGE: En av toppene i Stockholms-politikeren, Roger Mogert, tar selv del i den storstilte dugnaden for å få folk i gamle kjernedistrikter til å stemme på dem.

– Slaget handler om å få dem til urnene. Men for å vinne årets valg må vi også banke på middelkassens dører og flytte velgere til oss, sier Mogert.

LES KOMMENTAREN: Redsel for politisk makt

Gallupene gir ikke lenger noen grunn til ro. Tidlig i valgkampen var gapet mellom rødgrønt og dagens borgerlige allianse rundt 10 prosent. Nå tyder flere målinger på at det er halvert. Dermed øker nervøsiteten.

– Vi gir oss ikke før valglokalet stenger på søndag kveld, roper kveldens organisator.

Vårt Land følger Mogert og det rødkledde teamet med dørbankere i drabantbyen Hagsätra i utkanten av Stockholm.

– Der vokste jeg opp, sier Mogert og peker på ett av høyhusene.

LES OGSÅ: Miljöpartiet kan bli Sveriges tredje største parti

LES KOMMENTAREN: Grønn makt

Blassere rødfarge

Den gang var det 70 prosent rødt i bydelen: Rundt 60 prosent stemte på Socialdemokraterna – 10 prosent i følge Mogert på kommunistene. Nå har Socialdemokraterna på langt nær det samme grepet lenger.

For dagens Hagsätra er bebodd av mange eldre, tilflyttede småbarnsfamilier og en relativt integrert innvandrerbefolkning.

– Hva slags budskap har dere til alle disse?

– I områder som dette snakker vi om skole og førskole. Og de nedskjæringene folk her i Stockholm har vært igjennom.

– Men det er jo flest eldre som bor her?

– Nettopp. Og de er jo bekymret for sine barnebarn. Skole fenger også hos dem, svarer Mogert.

LES OGSÅ: Miljöpartiet er blitt prestepartiet

Moderne folkebevegelse

Før de røde dørbankerne legger i vei får hvert av dem helt detaljerte ruter, og dørkoder slik at de slipper inn i blokkene. Planlegging av velgerjakten har vært møysommelig. Selv i tider der nettkommunikasjon overtar mer, er dette moderne velgerjakt.

– Vi studerte metodene til Arbeiderpartiet i Oslo i forrige valgkamp. Og jeg tror faktisk opplegget vårt er bedre enn deres, sier Mogert spøkefullt i en av bydelens oppganger.

I partihovedkvarteret på Sveavägen i sentrum av Stockholm tror man nettopp denne typen velgerjakt kan gjøre susen. Carin Jämtin har partisekretærposisjonen som Raymond Johansen har i norske Ap:

– Vi et av de mest effektive partiene med sosiale medier. Og mer enn andre har vi dessuten en folkebevegelse bak oss. Dette er egenskaper vi kobler sammen – og slik får vi viktig velgerkontakt, forklarer hun Vårt Land.

SE STOR BILDESERIE: Mye på spill i svensk valgkamp

Verdiutfordring

Jämtin er øverste ansvarlig for at Socialdemokraternas valgkampanje skal lykkes og Stefan Löfven overta som statsminister.

Da skal folket skal få merke forskjell etter åtte år med borgerlig allianse. Budskapet at Sverige skal bli bedre «for alla».

– Hvordan?

– Vi simpelthen må skape flere jobber. Husk at åtte prosent her er arbeidsledige, det er et høyt tall. Vi vil bruke 18 milliarder mer på velferd og skole. Det vil ikke de borgerlige, samtidig som de vil fortsette å senke skattene, forklarer Jämtin.

– Hva er den viktigste verdisaken for Socialdemokraterna, der en statsminister fra dere gjør en forskjell?

– Det som har hendt i Sverige de seneste årene, er at ulikhetene i samfunnet har økt. Dermed har også spenningene i samfunnet økt. Det er vår vanskeligste utfordring. Vi må sammen finne tilbake til et samfunn der vi til sammen blir sterke og at vi kan løse framtidens utfordringer, svarer hun.

LES OGSÅ: Opposisjonens forsprang krymper i Sverige

Null regjeringserfaring

På ett punkt i svensk politikk er Socialdemokraterna uansett annerledes: Statsministerkandidat Stefan Löfven har aldri sittet i Riksdagen – Sveriges storting. Og han har ei heller vært statsråd noen gang. Det er i landets metallarbeiderforbund han har hatt sin base.

I Norge ville trolig en slik manglende erfaring vakt oppstyr.

– Hva sier du til dem som mener at disse manglene svekker dere?

– Mange andre i vår toppledelse har erfaring fra Riksdagen. Löfven er en svært bra leder og har ledet Sveriges nest største fagforbund. Det han har ekstra av erfaring, er fra fabrikkgulvet. Han vet hvordan det er å jobbe og å skape nye produkter, svarer partisekretæren.

LES OGSÅ: – Andre partier gjør alt de kan for å hindre oss

Alle skal med

I hele etterkrigstiden har normalen vært resultater helst over 40 prosent. Tage Erlander, Oluf Palme, Ingvar Carlsson og Göran Persson regjerte uten å måtte dele statsrådsbord med noen. Socialdemokraterna er ikke lenger store nok til det.

Derfor handler det også om en annen ting der valgarbeiderne jakter på stemmer i byens oppganger.

– Selv om vi som parti skulle klart størst, må vi også kjempe for at den rødgrønne blokken også blir det samlet. Det er nødvendig for at vi kan gjøre tydelige endringer i svensk politikk, sier Roger Mogert.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter