Nyheter

– Hårreisende om omskjæring

Vi kan ikke bruke en retorikk som handler om deportasjon i debatten om rituell omskjæring av gutter, mener leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Bakgrunnen for reaksjonen er stortingsrepresentant Jenny Klinges (Sp) utspill torsdag, der hun uttalte at dersom jøder og muslimer fortsetter å omskjære guttebarn, kan de forlate landet.

– Jeg synes det er en ganske hårreisende uttalelse. Vi snakker om folk som har bodd i Norge i generasjoner og tradisjoner som går langt tilbake. Dette er en «oss og dem» - tankegang som er skremmende og voldsom. Vi snakker om norske borgere her. Vi kan jo ikke deportere folk, eller bruke retorikk som handler om dette, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

Klinge var klar i sin tale.

– Hvis de mener at det er viktigere å skjære en del av kjønnsorganet, framfor å bo i Norge, så kan vi ikke gjøre annet enn å la dem flytte. Vi tvinger ingen til å flytte, men jeg vil tvinge dem til ikke å skjære i ungene sine, uttalte Klinge til Aftenbladet.

LES MER: – Kan dra fra landet hvis de omskjærer 

Arrogant

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sa i går til Vårt Land at Klinges uttalelse reflekterer en personlig mening, og ikke Sps syn på saken. Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo sa til Vårt Land at han ikke ønsker å kommentere Klinges utspill, men at han mener det ikke bør stå uimotsagt.

LES MER: – Kan dra fra landet hvis de omskjærer

Rosendorf Joys mener Klinge må tenke over rollen hun har som en stortingsrepresentant for alle borgere, og at hun ved å snakke om tradisjonen på en slik måte viser manglende ansvarlighet.

– Det virker som hun velger sine ord bevisst, som «å skjære i». Som en ansvarlig politiker burde hun lagt til rette for en nyansert debatt. Religionsfriheten, foreldreretten og barnas rettigheter må tas inn i en diskusjon som dette. Man kan i hvert fall ikke slå fast at det er en forbrytelse mot barna. Det er forferdelig arrogant og bidrar ikke til et godt debattklima, sier Rosendorf Joys.

Les også: - Kan dra fra landet hvis de omskjærer

– Stempling

Menneskerettighetsforsker Ingvill Thorson Plesner, som er tilknyttet Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, mener uttalelser som Klinges bidrar til en unyansert stempling og stigmatisering av allerede utsatte og sårbare grupper som jødene og muslimene er i Norge.

– Mange jøder vil oppleve et utspill som dette som en ny hindring for at de kan bli boende i landet. Det er spesielt belastende i lys av historien, sier hun.

Thorson Plesner viser til HL-senterets rapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge.

– Holdningsundersøkelsen fra 2017 viser at det er et alvorlig problem med negative holdninger til muslimer og jøder i Norge. Klinges uttalelse nører oppunder denne typen holdninger.

Les også: SV: Omskjæring skal ha aldersgrense

Dilemma

Debatten om rituell omskjæring av gutter er et klassisk eksempel på en rettighetskonflikt hvor man må avveie ulike rettigheter og menneskerettighetshensyn, mener Thorson Plesner.

– Det er reelle dilemmaer og nyanser som alle parter i debatten bør ta inn over seg for å få en saklig og god debatt. På den ene siden står hensynet til barnas rett til tilhørighet til en tradisjon, religion eller livssyn, foreldrenes rett til å bestemme over barnas tilhørighet de første leveårene. På den andre siden står hensynet til barns valgfrihet senere i livet med et slikt irreversibelt fysisk inngrep. Begge sider vil vise til barnas beste og rettigheter når det gjelder helse.

Les også: Omkamp om omskjæring

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter