Nyheter

- Kan dra fra landet hvis de omskjærer

Jenny Klinges (Sp) utspill om at jøder og muslimer som omskjærer barna sine kan flytte fra landet, vekker sterke reaksjoner. – Ikke en norsk politiker verdig, mener KrF-politiker.

– Hvis de mener at det er viktigere å skjære en del av kjønnsorganet, framfor å bo i Norge, så kan vi ikke gjøre annet enn å la dem flytte. Vi tvinger ingen til å flytte, men jeg vil tvinge dem til ikke å skjære i ungene sine, svarer Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) til Stavanger Aftenblad torsdag, da hun ble spurt om ikke en 18-årsgrense for rituell omskjæring av gutter vil utestenge jøder og muslimer, fordi det ikke er i tråd med deres skikker og tradisjoner.

Trosfrihet

Utspillet vekker sterke reaksjoner i KrF.

– Jeg reagerer veldig sterkt på det Klinge sier. Jeg blir sjokkert over denne uttalelsen, sier Steinar Reiten, stortingsrepresentant for KrF.

– Det å skulle fornekte sin religiøse identitet – det er en uttalelse som ikke er en norsk politiker verdig. Hun snakker om tradisjoner som strekker seg flere tusen år tilbake i tid, som er en identitet. Det gjør ganske vondt for eksempelvis det jødiske folk å måtte tåle slike utsagn. Jeg håper Jenny har sagt dette i et ubetenksomt øyeblikk, sier Reiten.

Han mener det er viktig å ha respekt for trosfriheten og Stortingets vedtak.

– Stortinget har gjort vedtak om at det skal gis tilbud om omskjæring under medisinske, trygge forhold. Slik at når man har lagt til rette for det og det er et krav, må vi forholde oss til dette.

– Men samtidig er det viktig å kommunisere aktivt ut til de religiøse gruppene som praktiserer rituell omskjæring, at tilbudet finnes og at det skal foregå under trygge forhold. Slike inngrep må skje under tilsyn av medisinsk personell, eller ved at medisinsk personell er tilstede.

LES OGSÅ: SV: Omskjæring skal ha aldersgrense

Ikke Sps synspunkt

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener omskjæringsdebatten vekker sterke følelser.

– Tema som omskjæring av gutter er det delte meninger om. Både i mitt parti og i andre partier. Klinge har sine synspunkter om det. Men det er ikke Senterpartiets synspunkt. Vi gikk som kjent i mot det forslaget som var oppe i behandling, både med å forby omskjæring og samt en 18-årsgrense for omskjæring.

Arnstad oppfordrer motpartene i debatten – enten de mener omskjæring skal tillates eller er i mot, om å være forsiktig med sin retorikk.

– Jeg vil oppfordre både de som er i mot eller mener omskjæring skal tillates, at de er forsiktige med sin retorikk.

Ikke uimotsagt

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo sier til Vårt Land at han ikke ønsker å kommentere Klinges ustpill, men at han mener det ikke bør stå uimotsagt.

LES OGSÅ: Omkamp om omskjæring

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter