Nyheter

Befolkningsbomben

John Kerry advarer Israel mot en løsning der jøder blir i mindretall i et Stor-Israel. Palestinerne kan gå forbi jødene som største gruppe i området allerede i løpet av 2017.

Den amerikanske utenriksministeren la lite mellom da han onsdag kritiserte den israelske regjeringens bosettingspolitikk. Kerry frykter at den er i ferd med å torpedere tostatsløsningen.

– Hvis Israel går for en enstatsløsning, vil de aldri klare å sikre langvarig fred med den arabiske verden – det kan jeg si med sikkerhet, advarte Kerry.

LES MER: Presset Israel frykter flere slag

Tidenes mest høyreorienterte

I sin refsende tale betegnet Kerry Netanyahu-regjeringen som «den mest høyreorienterte i israelsk historie, med en agenda drevet fram av de mest ekstreme elementene».

Kerry mener det ikke er i israelernes interesse å ende opp med en varig okkupasjon, eller en enstatløsning som inkluderer Vestbredden og Gaza. Et stort problem for den jødiske staten vil da være at den jødiske befolkningen havner i mindretall, fordi den palestinske folkeveksten er raskere.

LES MER: Carter legger press på Obama

Kerry: Eneste løsning er to stater

– Tostatsløsningen er eneste måte å sikre fred mellom palestinere og israelere på, sa Kerry, med følgende demografiske beskrivelse:

• I dag lever det omrent like mange jøder som palestinere mellom Jordanelven og Middelhavet.

• Israelere og palestinere har et valg: De kan velge å leve sammen i én stat, eller de kan skilles i to stater.

• Hvis man velger én stat, så kan Israel enten være jødisk eller demokratisk. Det kan ikke være begge deler, og det vil aldri kunne bli en virkelig fred.

LES MER: – Vil forvanske fredsforhandlinger

Israelske ledere har advart

Utsiktene til en befolkningsmessig bombe under det jødiske flertallet i et eventuelt Stor-Israel, har lenge bekymret israelske ledere. I en tale i Knesset i 2007 advarte daværende statsminister Ehud Olmert – som ville ha en tostatsløsning – om en «demografisk kamp, druknet i blod og tårer».

I 2014 sa Netanyahus daværende finansminister Yair Lapid at «hvert minutt vi ikke separerer oss fra palestinerne, innebærer en klar trussel mot Israels eksistens som en jødisk stat».

Arafat: Livmoren vårt våpen

Palestinsk folkevekst ble også brukt som en trussel mot Israel av PLO-leder Yasir Arafat:

– Den arabiske kvinnens livmor er mitt kraftigste våpen.

Bak Arafats trussel lå det faktum at palestinske kvinner gjennom årene har hatt langt høyere fødselstall enn deres jødiske medsøstre i regionen.

LES MER: Trump-utnevnelse splitter jøder

Palestinsk flertall neste år?

I dagens Israel er ikke faren stor for jødisk mindretall. Jøder utgjør rundt 75 prosent av den israelske befolkningen på rundt 8,5 millioner innbyggere. Palestinerne utgjør så vidt over 20 prosent.

Et helt annet bilde tegner seg dersom man teller med Gaza, Øst-Jerusalem og Vestbredden. Totalt bodde det i 2014 drøyt 12,5 millioner mennesker i hele området mellom Middelhavet og Jordanelven, fordelt på rundt 50 prosent jøder, 47 prosent muslimer og 2 prosent kristne.

Ifølge det palestinske sentralbyrået for statistikk (PCBS), rommet dette området, som de kaller «det historiske Palestina», ved utgangen av fjoråret 6,22 millioner palestinere og 6,34 millioner jøder. Ved utgangen av 2017 anslår PCBS at palestinerne vil passere jødene i antall.

LES MER: Franske jøder tur-retur

Uenighet om folketall

Noen jødiske fagmiljøer hevder PCBS blåser opp eget folketall. Også andre forhold demper israelske jøders frykt for å havne i mindretall:

• Israel har de siste par tiårene hatt mye sterkere jødisk folkevekst enn tidligere antatt, ikke minst gjennom massiv innvandring fra tidligere Sovjetunionen.

• Mens palestinske kvinner føder stadig færre barn, føder jødiske kvinner i Israel nå i snitt over tre barn – et enestående høyt tall sammenlignet med vestlige kvinner.

• Israel trakk seg ut av Gaza i 2005, og har ingen interesse av å innlemme den lille landstripen med 1,8 millioner palestinere i et eventuelt stor-Israel. Dermed vil de ha klart jødisk flertall selv om Vestbredden-palestinerne skulle innvilges israelsk stemmerett.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter