Nyheter

Trumps utnevnelse splitter jøder

Påtroppende president Donald Trump gjør lite for å bygge bro i et splittet USA. Det jødiske miljøet i USA deler seg i to etter valg av sterkt høyrevridd ambassadør til Israel.

I går hadde forsiden på det liberale, jødiske nettstedet J Street følgende klare oppfordring til sine støttespillere:

– Be deres senatorer om å avvise Trumps valg av ambassadør til Israel. (Han) har kalt J Street-tilhengere for «kapo», har vært fiendtlig til tostatsløsningen, og har vist forakt for verdiene til flertallet av amerikanske jøder, heter det i appellen.

Kjent konkursadvokat

Mannen det er snakk om er David Friedman, en 57 år gammel advokat fra New York som er spesialist på konkursbehandling. Han har brukt nazifangevokterbegrepet «kapo» om jøder som støtter J Street, som han hevder bare er «selvtilfredse talsmenn for Israels ødeleggelse» og «verre enn jøder som hjalp nazistene under holocaust».

Det jødiske miljøet i USA har tradisjonelt vært gjennomgående­ liberalt. Sju av ti jødiske velgere­ stemte på Hillary Clinton, og mange reagerer skarpt på at Trump har plukket en ambassadør til Israel som er sionist og såpass ytterliggående at han blir tiljublet av bosetterbevegelsen i Israel.

LES OGSÅ: Trump donerte til bosettere

Sterk Obama-kritikk

Friedman har tidligere uttalt seg foraktfullt ikke bare om J Street, som han altså sammenligner med jødiske «kollaboratører» i Nazi-Tyskland. Han har kalt president Barack Obama «åpenlyst antisemittisk», og har hevdet at mer enn halvparten av de amerikanske jødene ikke er for Israel.

I USA anses valgene av ambassadører til land som Israel, ­Irland, Italia og til dels Hellas som ekstra følsomme, fordi innvandere fra disse landene gjennom mange generasjoner utgjør ganske store grupper av den amerikanske befolkningen.

Da Barack Obama plukket den samlende Dan Shapiro som landets ambassadør til Israel, var det et valg som ble ønsket velkommen også av Obamas ­sterkeste pro-Israel-kritikere.

LES MER: Carter med Israel-press på Obama

– Fornærmelse mot jøder

Den jødiske, demokratiske kongressmannen Jerrold Nadler er blant flere som nå ber Senatet om ikke å godkjenne Friedman. Han hevder at hans «ekstreme synspunkter og hatefulle ytringer er en fornærmelse mot flertallet av amerikanske jøder».

På den jødiske høyresiden i USA er tonen langt mer positiv. Morton Klein i Zionist Organization of America skriver at Friedman har en sterk forståelse av Israels forsvarsbehov, farene de står overfor, og faren av å etablere en «Hamas/palestinsk stat»:

– Min venn David Friedman har potensial til å bli den beste amerikanske ambassadøren til Israel noensinne, skriver Klein.

Judea og Samaria

David Friedman er en moderne ortodoks jøde som i likhet med mange­ israelere benytter de bibelske betegnelsene Judea og Samaria om okkuperte områdene på Vestbredden.

Det nære vennskapet med ­Donald Trump skal ha blitt ­beseglet da Trump trosset snøstorm og uvær og oppsøkte Friedman for å vise sin deltakelse da faren døde i 2005.

Faren, Morros S. Friedman, var rabbiner i Temple Hillel-­menigheten på Long Island i New York i 46 år. I 1984 var familien vertskap for en lunsj for Ronald ­Reagan etter presidentens synagogebesøk.

LES MER: Trumps jødiske svigersønn

Gammel Trump-venn

Friedman har vært advokat for Trump i flere konkursbehandlinger av ­kasinoer Trump eier. Under valgkampen i år donerte Friedman rundt 450.000 kroner til Trump-kampanjen og Den republikanske nasjonalkomiteen.

Den unevnte ambassadøren til Israel har ikke lagt skjul på at han er sterk tilhenger av fortsatt utbygging av de omstridte jødiske bosettingene på Vestbredden. Han er president for Amerikanske venner av Beit El Yeshiva, en sionistisk læreinstitusjon i en ­bosetting nær Ramallah.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter