Nyheter

Carter legger press på Obama

Jimmy Carter ber Barack Obama ta avgjørende grep i den israelsk-palestinske konflikten før Donald Trump flytter inn i Det hvite hus.

I et innlegg i The New York Times skriver tidligere president Jimmy Carter at Obama-administrasjonens intensjon om å støtte en forhandlet slutt på den palestinske konflikten med sikte på en tostatsløsning, nå er i alvorlig fare.

Er toget gått?

Carter understreker at det haster. Han frykter at toget kan være gått en gang for alle, dersom ikke president Obama tar grep før republikaneren Donald Trump rykker inn i Det hvite hus på nyåret.

– Det enkle, men avgjørende steget denne administrasjonen må ta før deres periode utløper 20. januar, er å sørge for amerikansk diplomatisk anerkjennelse av staten Palestina, slik 137 land allerede har gjort, og bidra til at Palestina får fullt FN-medlemskap, skriver Carter, den aktive 92-åringen som fortsatt fronter sitt Carter-senter for fred.

Camp David-avtalen.

I 1978 opplevde daværende president Carter sin store utenrikspolitiske triumf. På feriestedet Camp David lyktes han å få til en fredsavtale mellom Israels statsminister Menachim Begin og Egypts president Anwar Sadat.

Carter håpet avtalen mellom de to tidligere erkefiendene skulle være et avgjørende skritt på veien mot en tostatsløsning, basert på FNs sikkerhetsråds resolusjon 242 fra 1967:

• Etablering av rettferdighet og varig fred i Midtøsten.

• Tilbaketrekking av israelske væpnede styrker fra okkuperte territorier i den nylige konflikten.

• Avslutning av kriger, løsning på flyktningspørsmålet, og respekt for retten til hver av statene i området til å leve i fred innenfor sikre og anerkjente grenser.

– I dag, 38 år etter Camp David, står forpliktelsene til fred i fare for å bli forlatt, skriver Carter.

LES OGSÅ: Trump-rådgiver: Bosetninger ikke til hinder for fred

Fredsmakere «Guds barn».

Camp David-avtalen var en triumf, og i den amerikanske Kongressen reiste medlemmene seg i applaus for Begin og Sadat, da den dypt troende baptisten Carter hyllet avtalepartnerne i september 1978:

– Velsignet er fredsmakerne, for de skal kalles Guds barn.

Året etter la imidlertid Israel fram nye planer for jødisk bosetting i Gaza og på Vestbredden.

Barack Obama krevde i 2009 fullstendig frys i byggingen av ulovlige israelske bosettinger på palestinske områder. To år senere erklærte han at grensene mellom Israel og Palestina bør baseres på grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, og la til at forhandlingene burde ende i to selvstendige stater.

LES OGSÅ: Israelsk høyreside gleder seg til ny Trump-æra

Sporet av under Obama.

Fredsprosessen gikk totalt av sporet i Obamas andre periode, og nå mener Carter at amerikansk anerkjennelse av Palestina som stat nærmest er siste mulighet for å redde håpet om en avtale:

– Dette er den beste – og nå kanskje den eneste – måten å imøtegå den enstats-realiteten som Israel nå pålegger seg selv og det palestinske folket.

Carter mener amerikansk anerkjennelse vil vippe resten av verden i samme retning. Mer enn 70 prosent av medlemsstatene i FN har anerkjent Palestina, mens de fleste vestlige land er avventende. Blant disse er også Norge, som mener anerkjennelse må komme som en konsekvens av enighet gjennom fredssamtaler mellom partene.

LES OGSÅ: - Toget har gått for en tostatsløsning

Fredsprosessen utdatert. En ny rapport fra International Crisis Group (ICG) ser dystert på fredsmulighetene:

– Aldri har den lenge diskrediterte fredsprosessen lignet mer på en utdatert relikvie, i kjølvannet av Russlands oppblomstring, framveksten av isolasjonistiske følelser i Vesten og forvitringen av den regionale orden.

ICG mener Obama nå har en siste mulighet til å skape seg et ettermæle som fredsmaker, gjennom å få på plass – gjerne gjennom en FN-resolusjon – noen grunnleggende parametre for en løsning på den palestinsk-israelske konflikten.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter