Verdidebatt

Stemplet for livet? Nei, ikke helt

Alt håp er ikke ute for den som er under 18 år og har delt et seksualisert bilde av en annen person under 18 år.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Morten Holmboe

Professor, Politihøgskolen

I en kommentar i Vårt Land 16. juli 2020 tar Elise Kruse opp situasjonen for unge mennesker i Danmark som er dømt for ulovlig deling av seksualiserte bilder eller filmer av ungdom under 18 år.

Lignende straff i Norge

Kruse tar opp et viktig spørsmål om balansen mellom to viktige hensyn: Det å spre et seksualisert bilde av en person under 18 år kan skape store problemer for den avbildede. Det er nødvendig å understreke at spontane, ugjennomtenkte delinger kan ramme andre unge mennesker hardt. Likevel kan det være urimelig om en slik feil begått i unge år skal hindre tilsetting i viktige yrker for all fremtid.

###

Kruse tar opp spørsmålet om det er rimelig at disse unge danskene for all fremtid skal være registrert som dømt for spredning av overgrepsbilder av barn. Som hun påpeker, kan slik deling være en enkeltstående dumhet fra gjerningspersonen, men det kan ødelegge livet for den som får delt slike bilder eller filmer av seg.

Vi har lignende regler i Norge. Deling av bilder eller filmer som seksualiserer mennesker under 18 år kan straffes etter straffeloven § 311, som har strafferamme på bot eller fengsel inntil tre år. En slik straffereaksjon skal anmerkes på en barneomsorgsattest, i utgangspunktet for bestandig.

• LES OGSÅ: Ane Bamle Tjellaug: Rumpa di er på internett

Det finnes unntak

En slik politiattest kreves for tilsetting i skole, barnehage og kirken, og i praksis i mange frivillige organisasjoner som Norges Idrettsforbund og KFUK-KFUM. I skole og barnehage vil dom for befatning med slikt seksualisert materiale av mennesker under 18 år gi et tilsettingsforbud.

For en gjerningsperson som var under 18 år på handlingstidspunktet, er likevel ikke alt håp ute.

I politiregisterloven er det gjort unntak for lovbrytere under 18 år «som ikke har begått alvorlig eller gjentatte lovbrudd, og som heller ikke har begått nye lovbrudd.» I forskrift er det satt en grense ved øvre strafferamme på tre års fengsel, som jo nettopp er strafferammen i straffeloven § 311. Har lovbryteren ikke begått mer enn to lovbrudd, skal reaksjonen bare stå på politiattesten i en viss periode.

For en ung lovbryter vil dette enten være to år fra handlingen (ved betinget fengsel eller bot), tre år fra dommen (ved fengsel i seks måneder eller mindre), eller fem år fra handlingen (ved samfunnsstraff og ungdomsstraff), eventuelt ti år fra løslatelsen (ved fengsel i mer enn 6 måneder).

Kan bli lærer etter noen år

«Petter», 17 år, som delte et seksualisert bilde av jevnaldrende den 1. juli 2020 og får bot eller betinget fengsel, og ikke har mer enn to lovbrudd på samvittigheten, kan altså presentere en ren barneomsorgsattest etter 1. juli 2022, hvis han ikke har begått nye lovbrudd fram til denne tiden. Fikk han samfunnsstraff eller ungdomsstraff, blir fristen 1. juli 2025. Er forholdet så alvorlig at straffen blir ubetinget fengsel, blir fristen lengre, men altså ikke for bestandig.

Med andre ord: I tillegg til det etiske aspektet er det også, med tanke på politiattesten, klokt av Petter å avstå fra denne delingen. Men det er mulig å legge denne feilen bak seg. Var dette en tabbe i et ellers kriminalitetsfritt ungdomsliv, og Petter ikke gjør slikt igjen, kan han etter en tid bli lærer, prest eller barnehageansatt uten at politiattesten viser denne ungdomssynden.

LES MER:

Mange unge har langt bedre kildekritikk enn eldre. Det er på tide å gi stemmerett til 16-åringer.

Elise Kruse: «Hvor langt skal man gå i å innskrenke religionsfriheten?»

Ungdom er usikre på hva som er greit å dele på nett

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt