Nyheter

Rumpa di er på internett

Unge må lære at det ikke er lurt å dele nakenbilder med folk du ikke stoler på. Helst før de lærer av erfaring.

Sofia ligger med en kompis på en fest. Noen filmer dem i smug, og neste dag er videoen spredt til store deler av skolen. Sofia tror livet hennes er over.

Hun er en av tre hovedpersoner i den nye NRK-serien Nudes. Med denne ungdomsserien ønsker NRK å sette søkelys på en aktuell problemstilling blant dagens tenåringer: Spredning av nakenbilder, såkalte nudes, på nett.

Unge deler nakenbilder

13 prosent av barn og unge i alderen 13 til 18 år hadde i løpet av siste året sendt nakenbilde av seg selv, viser Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2018.

Samtidig viser en annen undersøkelse, gjennomført av mobilselskapet Telia, at to av tre unge under 25 år har fått tilsendt et nakenbilde. Så mange som en tredel av dem har fått tilsendt bilder fra noen de ikke aner hvem er. Og mens rundt ni av ti jenter syns det er ubehagelig å få tilsendt et nakenbilde, mener like stor andel av guttene at det er helt normalt eller spennende.

Hvorfor deles disse bildene på nettet? Antakelig fordi de som deler ikke tenker over konsekvensene. For ikke nok med at det er ulovlig og straffbart å dele andres nakenbilder, det er en psykisk belastning å få den nakne rumpa si delt digitalt.

Gjennom Nudes prøver NRK å vise hvordan det føles og hvordan det går både med dem som deler og som blir delt.

Pekefinger og skremselspropaganda

Denne serien er viktig, skriver anmelderne. Men det er temaet som er viktig. Selve serien Nudes er holdningskampanje forkledd som dramaserie. Det minner om de formanende pekefingrene vi husker fra 90-tallet, bare at narkotika er bytta ut med nakenbilder.

I tre av episodene møter vi 18 år gamle Viktor, som deler en film og blir anmeldt for barneporno. Når saken blir henlagt, gjør han noe annet dumt og blir pågrepet av politiet likevel. Det er omtrent som å si at passiv hasjrøyking fører til heroin.

Moralen i Nudes er at nakenbilder på avveie kan ødelegge livet ditt. Det kan naturligvis stemme. Spørsmålet er om skremselspropaganda gjør at budskapet synker inn hos målgruppa.

Tenåringer er redde for at foreldrene skal få vite at de har tatt et nakenbilde, og kan derfor vegre seg for å fortelle en voksen at de har blitt utsatt for bildedeling. Men det er den som deler bildet som bør skamme seg, og ikke den som er avbilda.

Du trenger ikke angre

Serien Nudes prøver å plassere skammen der den hører hjemme: Hos den som sprer nakenbilder av andre. Det er helt riktig, men serien blir nærmest parodisk i budskapet om at vi ikke må legge skylda på jentene.

Når Sofia sier til venninnene at ingenting av dette hadde skjedd hvis hun ikke hadde ligget med denne gutten, reagerer venninna som om hun skulle vært med i en episode av Sex og singelliv, ikke en ungdomsserie fra NRK: «Du skal ikke angre på bra sex!» proklamerer hun, og viser altså til at en uerfaren 16-åring har ligget med en bekjent i fylla på en fest en høstkveld i en uisolert lekestue i hagen.

Overtydelig

Å sette søkelys på virkeligheten gjennom fiksjon, kan fungere. Da Noora ga Nikolai en leksjon i straffeloven i sesong to av den populære ungdomsserien Skam, så politiet en merkbar økning i antall som søkte hjelp fordi de var utsatt for overgrep. Nikolai hadde tatt nakenbilde av Noora mens hun sov og delt det videre. Fagfolk fortalte at serien fikk unge jenter til å forstå at det de hadde blitt utsatt for faktisk ikke var greit.

Problemet med Nudes er at det er overtydelig hva serieskaperne vil. I motsetning til Skam, som brukte en god dramaserie til å ta opp aktuelle problemstillinger, virker det som om NRK har laget Nudes nettopp for å kunne bruke streng pekefinger til å hamre inn en moral. Budskapet kan være viktig nok, men spørsmålet er om det synker inn. Ingen liker å bli belært.

Trenger mer kunnskap

Barneombudet mener ungdoms digitale dømmekraft må styrkes. Ombudets rapport om seksuelle krenkelser fra 2018 viser at ungdom krenker hverandres grenser, og at de har dårlig kunnskap om hva som er lovlig.

Ungdom må slutte å filme at andre har sex. Gutter må lære at jenter ikke er interessert i å få penisbilder i fleisen, verken fra kjente eller ukjente. Men dette må de finne ut av sjøl, med veiledning fra voksne.

De må lære at det ikke er lurt å dele nakenbilder med folk du ikke stoler på. Helst før de lærer av erfaring.

LES OGSÅ:

«Pussygrabbing er en greie»

Ungdom er usikre på hva som er greit å dele på nettet

Vi ser nakne kropper i mediene hver dag. Men de nakne kroppene har aldri vært mer like enn nå.

Glem Salomos Høysang. Hvis kirka skal snakke med unge om sex, må de tørre å være direkte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter