Verdidebatt

Småbarnsforeldre blir for lite verdsatt

Det er flott å bli bedre rustet til å komme gjennom tidsklemma, men det er ikke alle som ønsker å satse på karriere i småbarnstiden

1 av 2

Camilla Strømland, småbarnsmor

Fra år 1945 til 1970 var en gift kvinne husmor og hadde hjemmet som sin arbeidsplass. På denne tiden var det forventet at hun skulle ta husarbeidet og stell av barn. Arbeidet i hjemmet ble sett på av samfunnet som såpass verdifullt at det ble satt inn husmorvikar om hun ble syk. Mannen var på arbeid og tjente penger til livsopphold. Normen var at familien levde på ektemannens inntekt.

Feminister kjempet for at kvinner skulle ha mulighet til å ta mer del i samfunnet og ha lik mulighet til utdanning og arbeid. De fikk det som de ville med lønnsarbeid, men å verdsette arbeidet i hjemmet og med barn har samfunnet helt glemt.

Støtt foreldrene

I dagens samfunn er de aller fleste avhengig av å leve på to inntekter. Det koster å betjene huslån, bil og kjøpe mat i Norge. Fruktbarheten i landet vårt var i 2018 så lav som 1,56 barn per kvinne. Likevel blir det ikke gjort tiltak for å endre på dette.

Staten burde lagt til rette for skattelette til småbarnsforeldre, foreldrepermisjonen fritt fordelt og mer fleksibelt uttak, ekstra pensjonspoeng per barn, høynet engangsstønad, gratis barnehage med flere opptak i året og støtte til de som ønsker å være hjemme med små barn til de er tre år.

• LES OGSÅ: Barnehageforsker: «Ettåringer i barne­hagen er et sosialt ­eksperiment»

Mellom to stoler

Om mor tar ut mødrekvoten og fellesdelen til foreldrepermisjon er barnet rundt syv måneder gammelt, og da er det fremdeles fem måneder til paret kan få kontantstøtte på 7500 kroner. Denne støtten er liten i forhold til den man får av staten når man velger barnehage.

Det krever mye av et par å spare penger til fem hele måneder om hun ønsker å være lengre hjemme med babyen. Blir hun gravid med to tette, mister hun rett til foreldrepenger om hun tar mer enn fire måneder ulønnet permisjon.

Det er ikke alle som ønsker å satse på karriere i småbarnstiden

Det er på tide at partiene lytter til egne partimedlemmer, som for eksempel SV-er og psykolog Torild Skard som mener eget parti og Ap må gå i front for at mødres mulighet til å få mer tid sammen med barna sine. KrF tar nå til ordet for at karrierekvinner skal få ha mer hjemmekontor.

Det er flott at de skal få bli bedre rustet til å komme gjennom tidsklemma, men det er ikke alle som ønsker å satse på karriere i småbarnstiden eller har jobb som kan tilrettelegge dette. Det må vises respekt og toleranse for familier som velger annerledes og verdsette mangfold av levesett.

Det er ikke uten grunn at vi gjør opprør

Barna som kommer vil ta vare på oss når vi blir gamle, arbeide i butikker og finne nye muligheter for å ta vare på miljøet. Skal vi få opp fødselstallene, må vi ta familiepolitikk på alvor og innføre drastiske tiltak. Løsningen er ikke å vedta tredelt foreldrepermisjon og innføre den fem måneder etter.

Det er ikke uten grunn at norske kvinner og menn har gjort opprør. Det er rett og slett fordi arbeidet man gjør som småbarnsforelder er blitt for detaljstyrt og lite verdsatt.

LES MER:

Ønsker mer lek i skolen. Vil gjøre førsteklasse til førskole

Barnehagene sliter med å finne gode, kristne barnebøker

Kirkens Bymisjon: Fritidsaktiviteter kan gi et pusterom til barn som lever i fattigdom, men kjøleskapet er fortsatt tomt når de kommer hjem.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt