Verdidebatt

En 24-åring gir håp til barna i Moria

Den iranske flyktningen Hadi har skapt seg en karriere som lærer i Moria-leiren. Nå roper han om hjelp på vegne av alle barna som ikke blir hørt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Trude Hellesø

Styremedlem, Mennesker i Limbo

Hellas har varslet nye og strengere tiltak for de mange tusen flyktningene som lever under verst tenkelige forhold i flyktningleirene på de greske øyene. Myndighetene vil blant annet stenge leirene på Lesvos, Samos og Chios. I stedet ønsker de å opprette fem nye, lukkede mottak. Ifølge Aftenposten har den konservative regjeringa også foreslått å fjerne ankemulighetene i forbindelse med utvisningsvedtak. De som driver leirene er bekymret og advarer mot de nye innstramningene.

Mister friheten

De nye tiltakene kan bety at flyktningene blir innelåst og mister sin frihet. «Bevegelsesforbudet er et klart brudd på grunnleggende menneskerettigheter», sier Efi Latsoudi, leder for en av flyktningeleirene på Lesvos, til NRK.

Latsoudi er også kritisk til hvordan greske myndigheter skal klare å omplassere alle flyktningene som befinner seg på Lesvos og de andre øyene. Hun sier videre at de allerede overfører folk fra Moria til steder som mangler strøm og vann, og som ligger langt unna sykehus. Greske myndigheter på sin side etterlyser solidaritet, og kritiserer Europa for å bidra for lite og ikke ta sin del av ansvaret for migrantene som kommer til Hellas.

LES OGSÅ: Kjendisar og politikarar med aksjonskrav til ministeren: Hent barna ut av Moria

Min venn Hadi

Jeg tenker med gru på hva dette vil ha å si for min venn Hadi og alle de barna som med hans hjelp har fått en litt bedre hverdag i Moria-leiren. Hadi er en av flere tusen flyktninger som bor i den etter hvert så beryktede og overfylte leiren. Han kjemper for frihet og verdighet hver eneste dag, og risikerer å bli berørt av de nye reglene.

Hadi er en sympatisk ung mann, høy og mørk og med et vinnende vesen. Han kan se ut som norske ungdommer flest, han har til og med de samme drømmene.

Lærerkarriere i Moria

Jeg har kjent Hadi siden 2016. Først møtte jeg ham som frivillig gjennom Dråpen i Havet og senere gjennom prosjektet «Barn på flukt tegner og forteller». I Moria-leieren var han en av de første jeg fikk kontakt med. Han ble min gode venn, hjelper og tolk. Etter hvert fikk Hadi en liten lærerjobb for International School of Peace.

Hadi er 24 år og flyktning fra Iran. Han ble trakassert og fengslet for sine ytringer før han flyktet fra hjemlandet. Han har en mastergrad i engelsk litteratur, snakker godt engelsk og er ikke minst et pedagogisk talent. Hadi ville vært et funn for enhver norsk skole. Han ler og tuller mye, og barna flokker seg alltid rundt ham overalt hvor han går. Hadi har et hjerte av gull; han tenker på andre før han tenker på seg selv.

Hadi startet sin karriere som lærer i flyktningleiren med et par gamle, våte pappesker som han brukte som underlag, en skriveblokk og noen blyanter. Den noe uortodokse undervisningen foregikk i brakker, under en teltduk eller på den skitne og ofte sølete bakken. Men for en undervisning!

Elever fra mange land

I en provisorisk brakke høres lyden av høy, rytmisk musikk og enkelte «umusikalske stemmer». Det er Hadi som underviser barn og unge fra Afghanistan, Syria, Irak og flere andre land i engelsk, gjennom sang og musikk. Selv beveger han kroppen energisk fra side til side i takt med musikken, samtidig som han peker på sangteksten på tavla. Plutselig roper han med kraftig stemme at uttalen ikke er bra nok. Han tar en kjapp sving, løper over gulvet til den gamle CD-spilleren som står i et hjørne av rommet og starter de samme strofene på nytt.

Dette gjentas gang på gang. Men alle synger entusiastisk med på den engelske teksten, og gleden er til å ta og føle på i det ellers så triste rommet. Slik kan det gjøres og høres i en av verdens verste flyktningleirer.

Traumatisk fortid

Skal vi forstå Hadis engasjement for andre mennesker, må flere biter av hans historie fortelles. Det er ikke selvsagt at Hadi lever. Han holdt på å drukne da båten han satt i begynte å ta inn vann og nesten veltet på vei fra Tyrkia til Hellas. Til tross for stengte grenser, avtaler mellom Tyrkia og EU og en stadig strengere asylpolitikk, risikerer mange mennesker fortsatt livet for å komme til de greske øyene.

Hadi er bare en av mange som bærer på en traumatisk opplevelse. Da båten holdt på å synke, var det flere som falt i vannet. Hadi forsøkte med fare for sitt eget liv å redde en ung kvinne fra å drukne. Han forteller at han gjentatte ganger prøvde å dra henne opp av det iskalde vannet. Men hver gang mistet han taket. Til slutt forsvant hun.

Kanskje var dette hans livs øyeblikk. Noen få minutter som skulle komme til å forandre livet hans for alltid. «Jeg kan aldri tilgi meg selv for at jeg ikke klarte å holde fast, det er et mareritt som kommer tilbake, natt etter natt», sier Hadi. Den eneste lille trøsten for Hadi er at de to barna til kvinnen han forsøkte å redde, overlevde. Siden har Hadi delt av sin kunnskap, gitt styrke og håp til en generasjon barn på flukt.

LES OGSÅ: Vårt Land har vært i Moria-leiren på Lesvos: Ein gresk tragedie

Hadi er et tidsvitne

Hver uke sender Hadi meg personlige og sterke skildringer fra livet i Moria. Små vitnesbyrd i form av meldinger, bilder og videoer. Barn dør, en fem år gammel gutt ble tidligere i høst påkjørt under lek med ball like utenfor leiren. På samme tid døde en åtte måneder gammel baby av en sykdom som under normale forhold ikke ville vært livstruende, og for få uker siden døde en mor og barnet hennes i en brann.

Hadi er et godt menneske, men han er også et tidsvitne til en feilslått flyktningpolitikk. Hva gjør Norge? Tar vi som ett av verdens rikeste land vår del av ansvaret?

Hadi roper om hjelp

I den overfylte flyktningleiren lever mennesker i utrygghet og under verst tenkelige forhold. Barna i Moria mangler det mest grunnleggende: trygghet, tilgang på mat og rent vann, helsehjelp og skolegang. Mange av dem har mistet foreldre, søsken og venner, og i overskuelig framtid sin barndom. De er barn uten land.

Nå roper Hadi om hjelp, på vegne av alle barna i flyktningleirer som ikke blir hørt av medier, politikere og alle oss andre som er så heldige å være født i et land uten krig og konflikter.

Klart og tydelig kan jeg fortsatt høre sangen fra barna i Moria-leiren. Et kor av kraftfulle stemmer som blander seg med bølgene fra Middelhavet.

LES OGSÅ:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt