Verdidebatt

Jeg er homofil og lever lykkelig med min kone

Mitt syn på eget liv er at å være homofil hverken er en synd eller en sykdom. Mitt bibelsyn forteller meg imidlertid at for meg er homofilt samliv galt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gunleiv Andersen

Kristen og homofil

Kjære Morten Hegseth,

Lykkelig ekteskap

Jeg antar at du lever lykkelig med din ektemann. Jeg kjenner ingen av dere så det blir en antagelse. Jeg er homofil som du. Jeg lever lykkelig sammen med min kone. Det er nemlig mulig til tross for Frank Rossaviks beskrivelse av den type valg i Aftenposten 5. november.

Ikke synd eller sykdom

Vold er selvfølgelig helt uakseptabel praksis i møte med homofili. Vold er ikke akseptabel kommunikasjonsform. Det gjelder i denne sammenhengen som i alle andre sammenhenger. Å kunne snakke om min tro og mine følelser vil jeg imidlertid gjerne skal være lov. Det har jeg hatt stor glede av.

Mitt syn på eget liv er at å være homofil hverken er en synd eller en sykdom. Det trengs derfor ingen omvendelse eller helbredelse fra å ha homofile følelser. Mitt bibelsyn forteller meg imidlertid at for meg er homofilt samliv galt. Det har vært godt å ha noen å snakke med når jeg skulle forsøke å kombinere de to synspunktene i eget liv.

LES OGSÅ: Tidligere leder for Living Waters: – Hva er problemet med homoterapi?

Kristent mangfold

For en kristen er synd et kjent begrep. For meg er det ikke mer skambelagt å snakke om synd med tanke på seksuell praksis, enn til andre aspekter ved livet. På alle livets områder vil det for en kristen være viktig å vurdere sin livsførsel opp mot sin bibelforståelse. I noen menigheter leser de Bibelen slik at homofil sex er ok. I andre menigheter forstår de Bibelen slik at det ikke er ok. I Norge er det slik at en kan velge hvilken menighet en vil gå i. Det kalles mangfold og det er jeg glad for.

Jeg kan ikke snakke for alle de ulike, kristne trosretningene i Norge, men slik jeg opplever min tro (jeg er medlem av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige), så påføres jeg ikke skam når synd er et tema. Å snakke om synd, omvendelse (fra handlinger, ikke følelser) og nåde gir oss kristne stadig nye muligheter til å justere livene våre. Rettesnoren for justeringene er vår forståelse av hvordan Gud gjennom Bibelen viser oss veien til et godt liv. Antagelig er din og min oppfattelse av hva som er et godt liv ganske forskjellig, men jeg tror på et Norge der det er plass til oss begge.

LES OGSÅ: Therese Utgård i Åpen folkekirke: «Konverteringsterapi, sjelesorg, homoterapi, medvandring - same kva ein kallar det, er det uetisk»

Minoritet i minoriteten

Jeg var nylig på en samling i Til Helhet. Det er godt å være sammen med likesinnede og dele tanker og opplevelser av hvordan det er å være homofil i kristne menigheter som forkynner at seksuelt samliv er forbeholdt ekteskapet mellom mann og kvinne. Ja, selvfølgelig kan vi føle oss noe annerledes enn flertallet i menigheten, men vi kan føle oss hjemme allikevel. I forhold til befolkningen i stort er alle LHBTere en minoritet. I den minoriteten er vi som har et konservativt bibelsyn på sex og samliv en minoritet i minoriteten.

Trygge liv

Vi eier alle vår egen historie. Det være seg historien til personer som har opplevd endring i egen seksualitet, personer som lever godt med livet sitt slik det er eller personer som er søkende. I dette landskapet heier jeg på åpenhet. Jeg ønsker meg et samfunn der vi med alle våre forskjeller kan leve godt, trygt og åpent ved siden av hverandre.

ENGASJERER DU DEG I DEBATTEN OM KONVERTERINGSTERAPI? LES DISSE SAKENE:

Solberg hardt presset om «homoterapi» – ble konfrontert med KrFs rolle

Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike

Espen Ottosen: – Greit å forby homoterapi

KrFU-leder om homoterapi: – Er det ikke ulovlig i dag, burde det bli det

Therese Utgård i Åpen folkekirke: «Konverteringsterapi, sjelesorg, homoterapi, medvandring - same kva ein kallar det, er det uetisk»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt