På helgens Høyre-landsmøte ble det vedtatt et nytt prinsipprogram som vil vare flere år frem i tid. I forkant har Vårt Land skrevet om at det ville bli kamp om aktiv dødshjelp, særstillingen til Den norske kirke og tiggeforbud.
Selv om det skjer mange vedtak på et landsmøte, og ulike grupper har vunnet fram, vil det være riktig å si at både det sosialt orienterte og det verdikonservative Høyre er de grupperingene som har aller størst grunn til å feire.
Markedsøkonomi
Det er særlig på to områder der det mer sosialt orienterte Høyre vant tydelig fram.
En av kampene på landsmøtet som Vårt Land ikke omtalte i forkant, var partiets formuleringer om «en sosial markedsøkonomi», «en velfungerende markedsøkonomi» eller rett og slett bare «markedsøkonomi».
Til tross for både kompromissforsøk og flere endringsforslag ble Jan Tore Sanners opprinnelige forslag om at Høyre står for en «sosial markedsøkonomi» vedtatt. Også kompromissforslaget om «en velfungerende markedsøkonomi» falt. Det gjorde også det mest liberalistiske framstøtet om å fjerne alt annet enn «markedsøkonomi».
Under debatten valgte Erna Solberg selv å legge inn over landsmøtet at hun ønsket å beholde begrepet «sosialt». Da landsmøtet til slutt stemte, valgte de å følge sin ledelse. Solberg og Sanner vant avstemningen med overveldende flertall. Bare rundt 20 av delegatene stemte mot.
Tillater tigging
En beslektet debatt var diskusjonen om å forby tigging. Debatten hadde høy temperatur både i forkant og under landsmøtet. Også her fikk Jan Tore Sanner flertall for sin linje. Riktignok mot flere sterke fraksjoner på landsmøtet. Og mot Erna Solbergs eget syn: Hun stemte mot å beholde retten til å tigge.
Begge de to overnevnte vedtakene vil Høyres venner i både Venstre og KrF sette stor pris på. Det vil derimot ikke Frp.
Verdikonservativ seier
De klassisk verdikonservative politikerne var også svært fornøyde etter to viktige avstemninger lørdag. Både stortingspresident Tone Trøen og stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde var blant de mest aktive i debatten om aktiv dødshjelp. Begge argumenterte mot å fjerne dagens tydelige nei til dødshjelp. Til tross for at over en tredjedel av landsmøtet ønsket å fristille partiet i dødshjelp-spørsmålet, stemte et klart flertall for å beholde dagens nei-holdning.
Der hvor Høyres verdikonservative refleks virkelig slo inn, var i spørsmålet om Den norske kirkes særstilling. Etter en landsmøteduell der Stefan Heggelund tok til orde for å vise til denne særstillingen, var det et overveldende flertall som støttet dette. Kun i underkant av 20 personer ville erstatte punktet «av historiske grunner er likevel Den norske kirke i særstilling blant tros- og livssynssamfunn» med et punkt om en religionsnøytral stat.
Begge disse siste punktene hadde trolig KrF-leder Olaug Bollestad fått med seg da hun hilste landsmøtet kort tid etter. Hun var i storslag og høstet mye applaus for sitt svært personlige innlegg.
Motpoler
Høyre er et parti bygd på en liberalkonservativ ideologi. Både historisk og i dag har det vært rivninger mellom disse fløyene i partiet. Enkelte landsmøter – og i enkelte perioder – har partiet hellet mer mot det liberale. Andre ganger mer mot det konservative.
Det er imidlertid verdt å merke seg at spørsmål som omhandler Høyres «sosiale hjerte», går skillene på kryss og tvers av de to andre båsene.
At landsmøtet hellet i konservativ retning og hadde et sosialt sinnelag, var langt mer tydelig på dette landsmøte enn det forrige. Det blir interessant å se om dette er et enkeltlandsmøte, eller om det er uttrykk for en trend vi vil se igjen på neste landsmøte.