Kultur

Musikken hadde stilnet i ham – endret stil

Samuel Ljungblahd er Skandinavias store gospelsoul-stjerne. Nå foretar han en musikalsk foryngelseskur ved å ta i bruk hiphop og EDM-musikk.

På det nye albumet Witness er den kristne forkynnelsen like ­tydelig som tidligere. Men musikken er annerledes. Etter Psalm-utgivelsen for tre år ­siden, opplevde Samuel Ljungblahd for første gang at han stod på stedet hvil.

– Det handlet ikke om tekst­ene, eller budskapet mitt. Det handlet om musikken. Låtene jeg skriver øser jeg fra min egen musikalske kilde, men nå var den tom. Jeg trengte ny inspirasjon, og jeg fant det i hiphop og EDM-musikk.

Trengte forandring

Grunnen til at det ble slik, tror svensken kan skyldes flere ting: Etter nesten 20 år med fullt fokus på særlig soul og gospel, trengte han rett og slett forandring. De siste årene hadde han også lagt merke til at en stor andel av konsertpublikummet var på hans egen alder eller eldre.

– Jeg spurte meg hvorfor det ikke var flere 20-åringer? Jeg har aldri innrettet meg mot ett bestemt marked. Jeg har ønsket å nå både kristne og ikke-kristne, unge og eldre. Nå virket det som de unge var i ferd med å bli borte, så jeg måtte foreta meg noe.

LES MER: Solveig Leithaug endret teksten i svart frihetssang

Svinger

Mannen med bakgrunn fra Frelsesarmeen i Stockholm, hvor han fremdeles er ­aktiv, er blitt 42 år. Det er 19 år siden han fikk Roland ­Utbult-stipendet, og ga ut sin første EP-plate. Innflytelse fra 1960 og 1970-tallets soul, gospel og R&B var allerede da ­tydelig. Samuel var hvit, men sang «svart». I 2005 kom debut­albumet, Samuel­ Ljungblahd, som skulle gi en sterkt nedadgående kristen musikk-interesse,­ et betydelig løft. Samuel ble hele Skandinavias nye kristne soul-gospel-helt.

Selv om han har vært kjent for soul og gospel, er hiphop og EDM slett ikke ukjent for ham. Samuel husker han digget hiphop som 20-åring. Siden har den ­generelle interessen for sjangeren eksplodert, og i USA har hiphop forlengst passert rock.

– Klart jeg kunne synge hiphop. Klart jeg kunne bruke EDM-musikk også, jeg elsker jo slik dansemusikk.

– Tror du publikummet ditt vil oppleve at du svikter dem ved å skifte stil?

– Det håper jeg da virkelig ikke. Jeg tror ikke de liker meg fordi jeg synger gospel og soul, men fordi jeg er den jeg er. En som synger musikk som svinger med budskap. Hvis noen ikke vil fortsette å høre på meg, tror jeg nye vil komme til.

LES MER: Har dirigert gospelkoret Reflex i 42 år

Ny visjon

Ljung­blahd­ har heller ikke tenkt å slutte med gospel og soul. Når vi snakker med ham, står han på farten til Norge for å være gjest i Leif Ingvals Skaugs korprosjekt Gospel Explosion Experience. På scenen gir han fremdeles gospel-jernet. Men i skrive­prosessen er det jernet kaldt.

– Følte du noen gang at du var ved veis ende?

– Nei. Det handlet mer om at jeg hadde fått en ny visjon. Nei forresten, en oppdatert visjon; hvor jeg ville prøve å nå yngre mennesker med det kristne budskapet. Musikk har en fantastisk gjennomslagskraft.

LES MER: Tord Gustavsen og Kim Rystad sammen om salmer

Tok støyten

Samuel Ljung­blahd­ er glad han ikke tilhører den kristne musikkgenerasjonen før ham; de som måtte kjempe for livets rett også innad i menighetene, fordi mange mente den rytmiske musikken var uegnet – til og med syndig.

– De hadde det ofte tøft. Og de tok støyten, for slike som meg. Gruppa Edin Ådahl, for eksempel, som jeg likte veldig godt – gikk foran. En jeg kjenner fra den tiden, har sagt at han ikke kan fatte at jeg har fått lov å bruke den musikken jeg har gjort. Jeg opplevde derimot at jeg kunne gå inn en åpen dør med musikken min, og gjøre det jeg ville med den.

LES MER: Tradisjonell kirkemusikk møter jazz

Bredde

Samuel Ljungblahd har reist på kryss og tvers i det skandinaviske kirkelandskapet de siste årene. I Sverige er han også blitt kjent for et annet publikum: Han har tre ganger vært med i TV-programmet «Så ska det låta» (Sveriges «Beat for beat»). En gang programlederen ringte for å spørre om Sveriges store pop-stjerne Lisa Nilsson (som også synger «Mysteriet deg» med Bjørn Eidsvåg) ville­ være med i programmet, sa hun først nei. Da hun fikk høre at Samuel Ljungblahd skulle være med, sa hun straks ja.

Mest oppmerksomhet i hjemlandet fikk han likevel da han sammen med gospelkoret By Grace, sang «Joyful Joyful» i bryllupet til prins Carl Philip og Sofia Hellquist i 2015.

– Det var utrolig fint å få så mange gode ord fra folk som ­aldri tidligere hadde hørt om meg. Jeg må innrømme at ­behovet for å etablere meg hos et slikt publikum er blitt større.

LES MER: Norsk og samisk folkemusikk møtes

Bygge Guds rike

– Vil du tone ned den kristne profilen for å greie det?

– Absolutt ikke. Mitt evangeliske hjerte er slik det alltid har vært. At jeg står for noe radikalt, som kristen tro faktisk er, skiller meg også fra mengden – og det tror jeg stadig flere også utenfor kirken verdsetter. For meg handler det uansett om å være den jeg er; en kristen fyr som vil bygge Guds rike.

Det at all musikk i dag er tilgjengelig digitalt, tror Samuel Ljungblahd har gjort musikken mer grenseløs enn tidligere.

– Sjangere flyter over i hverandre. Skepsisen til musikk som er annerledes enn det man er vant til, forsvinner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur