Bøker

Mellom Trump og Jesus

Jesus sa en gang at det ikke gikk an å tjene to herrer, det var enten Gud eller Mammon. I Jim Wallis siste bok ser det ut til at valget står mellom Donald Trump og Jesus Kristus.

Jim Wallis er selve nestoren på den radikale venstre­siden blant Amerikas evange­likale kristne. Allerede tidlig på 70-tallet etablerte han felles­skapet og tidsskriftet som skulle­ bli Sojourners, et talerør for politisk aktivisme. 50 år – og 24 arrestasjoner – senere, står 71-åringen fortsatt på barrikadene for de fattige og marginaliserte i samfunnet.

Han var Barack Obamas ­åndelige veileder. Nå tar han et særdeles kraftig oppgjør med ­Donald Trump, alt hans vesen og alle hans gjerninger.

Åndelig og moralsk krise

Wallis mener USA befinner seg i en dyp åndelig, moralsk og ­politisk krise. Og den amerikanske kristenheten er en del av krisen.­ Han skriver at to ting står på spill; nasjonens sjel og troens integritet. Han ønsker å tale ­tydelig til folk «i Jesu navn». Fordi­ han ser en kirke og en ­nasjon som har blitt løsrevet fra Jesus, som verken står for eller handler i samsvar med hans verdier og handlinger.

Wallis sier han ikke har en spesiell, politisk agenda. Han vil ikke påvirke folk til å gå til høyre eller venstre, men til å gå dypere. Men hvor dypt kan man gå når det kommer til Donald Trump og hans politiske retorikk og handlinger?

Vi er vant til saftige utsagn om Donald Trump fra hans motstand­ere, og slik sett skiller denne boka seg ikke ut. «Hvit ­nasjonalisme er Antikrist», skriver­ Wallis, og knytter i neste omgang Trump til denne nasjonalismen. Et annet sted skriver han at mange republikanere har inngått «a Faustian bargain» – en handel som Faust – ved å godta Trumps splittelses- og frykt­retorikk, til gjengjeld for skatte­lettelser og abortrestriksjoner. Som kjent var det djevelen selv Faust solgte sin sjel til.

Språkbruken innbyr neppe meningsmotstandere til dialog, og kan selv ses som et uttrykk for den voldsomme polariseringen som skjer i USA nå. Det betyr ikke at den ikke kan være treffende.

LES MER: Kva skjer når politikk og teologi blir blanda ­saman? Ragnar Misje Bergem skriv om korleis vi slit med å forstå vår eiga europeiske historie.

Åtte spørsmål

Jim Wallis stiller åtte spørsmål, knyttet til ­Jesus, for å utfordre dagens USA. Hvem er vår neste? Hva betyr det at alle mennesker er skapt i Guds bilde? Hva er sannhet?

Det er neppe noen sensasjon at Wallis mener dagens politiske ledelse faller gjennom på disse områdene. Han mener Trump og hans forbundsfeller står for det motsatte av hva Jesus underviste og viste. Hvordan er det da mulig at store deler av den evangelikale,­ hvite, kristne befolkningen likevel gir ham sin støtte? Det finnes flere svar på dette enn frykt og underliggende hvit rasisme. Han beskriver selv deler av det demokratiske partiet som lite «trosvennlig», og i polariseringen angående abortspørsmålet har demokratene til dels skjøvet aktive kristne bort fra seg.

Wallis har tidligere omtalt ­rasisme som Amerikas arvesynd. Og han mener mye av dagens ­politikk er et uttrykk for denne arvesynden. Verre mener­ han det er at mange kirker – ubevisst – er med på å forsterke denne synden. Søndag klokken 11:00 er landets mest rasedelte tidspunkt. Wallis skriver at kirkene må ta inn over seg Jesu radikale budskap om enhet i Kristus, og om at alle mennesker er skapt i Guds bilde. Rasisme lar seg ikke forene med troen på Jesus.

LEST DENNE? Tidenes eldste roman er fornøyelig fortelling fra første til siste side

Rasisme i praksis

Han mener­ det også handler om rasisme når flyktninger fra sør møtes med overdreven brutalitet ved grensen. I denne sammenhengen passer Trumps utsagn om at man heller vil ha immigranter fra Norge (ja, vi er nevnt i denne boka også!).

Praksisen med å skille barn fra foreldre ved grensen virker som en nesten uforståelig ondskap i et land hvor familieverdier regnes som nærmest hellige. Wallis­ beskriver mange eksempler­ på umenneskelig behandling av (fargede) flyktninger, og hvordan dette går hånd i hånd med Trumps dehumaniserende retorikk. Det handler om å ofre mennesker for et høyere gode.

Personlig får jeg en ubehagelig fornemmelse av at denne retorikken og praksisen ikke bare gjelder Trumps USA, men også vårt eget lille og selvgode land. Hvordan vi behandler­ ureturnerbare flyktninger og barn av norske IS-mødre i flyktninge­leirer, er eksempler på at også vi lar folk gå til grunne for å skremme­ ­andre fra å gjøre det samme. Ville­ Wallis anklaget kristne i Norge også for å ­lukke øynene for urettferdigheten? Det kan i første omgang synes som at Christ in Crisis handler litt for mye om Trump og USA til å ha aktualitet hos oss. Men ved nærm­ere ettertanke er dette også vår virkelighet.

Ensidig og polemisk

Kjernen i budskapet til Jim Wallis handler om at vi trenger å lytte mer til Jesus. Og vi trenger samtidig å bli kjent med mennesker som ikke er som oss. Han sier selv at hans verdensbilde har blitt mest forandret av å være på steder der han egentlig ikke skulle vært, og ved å møte mennesker han egentlig ikke skulle møtt. For det er ved å møtes ansikt til ansikt fellesskap og forståelse oppstår.

Det er fascinerende å lese med hvilken lidenskap Wallis fortsatt kjemper for sine fanesaker. Men som enhver aktivist framstår han ensidig og polemisk. Noen vil oppleve det som en svakhet, for andre blir aldri ordene sterke nok. Jeg tror ikke budskapet hadde­ blitt svakere om det var mindre Trump og mer Jesus i ­teksten.

Per Eriksen

LES OGSÅ: Er det til skade for oss at vi dør? Er det perioder i livet hvor det er verre å dø? Disse filosofiske spørsmålene kan få store praktiske konsekvenser.

kultur@vl.no

---

Bok: Sakprosa

  • Christ in Crisis
  • Why we need to reclaim Jesus
  • Jim Wallis
  • Harper Luxe
  • En bok om Trump og USA, men ubehagelig nær vår egen virkelighet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker