Kultur

En halv million til oppstart av kultursenter i Bergen

BERGEN: Kirkerådet deler ut over 1,6 millioner kroner i kulturmidler for 2022. En halv million av dette går til det nye Kirkelig kultursenter Vest.

Bergen domkirke, Bjørgvin bispedømmeråd og Bergen kirkelige fellesråd går sammen om å opprette et kirkelig kultursenter i Bergen. De får 550.000 kroner fra Kirkerådet, samtidig som Kirkelig kultursenter Sør i Bø får 150.000 kroner til videre drift etter oppstart i fjor. I tillegg finnes det et kultursenter i Oslo, og et i Bodø.

– Bakgrunnen er et vedtak i Kirkemøtet i 2018 om å fremheve betydningen av kirkelige kultursentra og muligheten for at flere kultursentra eller formaliserte nettverk for kunst og kultur kan dannes. En forutsetning for ordningen er at finansieringen av senteret skjer ved et spleiselag mellom kirkelige, kommunale og andre instanser.

Det skriver fungerende direktør i Kirkerådet Gunn Schärer i en e-post til Vårt Land.

Bred tilnærming

Pengene kultursenteret nå får fra Kirkerådet er «et tilskudd til igangsettelse av senteret», skriver Schärer.

Men midlene og oppstarten avhenger av kirkepolitiske beslutninger i september.

– Prosjektet er fortsatt i støpeskjeen, sier Lars Kristian Stendahl Gjervik.

Han er sjef for kirkeliv, kultur og diakoni i Bergen kirkelige fellesråd. Gjervik forklarer at en arbeidsgruppe har jobbet med prosjektet siden 2020, skrevet søknad og samlet innspill til hva kultursenteret kan tilby.

Det skal være så lite byråkrati og driftsutgifter som mulig

—  Lars Kristian Stendahl Gjervik, sjef for kirkeliv, kultur og diakoni i Bergen kirkelige fellesråd

Blant annet har kirkemusikere fra bispedømmet kommet med innspill.

– Betyr det at kultursenteret skal fokusere på kirkemusikk?

– Nei, det er en mye bredere tilnærming enn det. Vi har allerede mange menigheter som samarbeider med billedkunstnere, og man kan også tenke seg et bredere samarbeid med scenekunstnere, sier Gjervik, som understreker at formål og profil avhenger av hva kirkepolitikerne kommer frem til i høst.

Vellykket teaterturné

I 2018 og 2019 samarbeidet Det vestnorske teateret med menigheter på Vestlandet, da de spilte Babettes gjestebud i kirkerommene. Etter hvert turnerte de også til kirker i andre deler av landet. Gjervik forteller at samarbeidet var svært vellykket. Det stadfester også teateret i et skriv som ble lagt ved søknaden om midler til kultursenteret.

Likevel var teateroppsetningen noe kronglete å gjennomføre, ettersom det måtte lages avtaler med hver enkelt menighet, forteller Gjervik.

– Det er ganske mye arbeid som kan bli lettere med et kultursenter.

Lars Kristian Stendahl Gjervik, sjef for kirkeliv, kultur og diakoni i Bergen kirkelige fellesråd. Her på sommerferie i Trøndelag.

Anerkjennelse av kultur

For hva vil kultursenteret egentlig være? Det blir ikke et eget bygg, forteller Gjervik. Kultursenteret vil bestå av én ansatt som får kontor i lokalene til en av eierne. Den ansatte skal kunne støtte menighetene i kulturprosjekter og -samarbeid, og koble sammen menighetene slik at større prosjekter blir lettere å gjennomføre.

– Det skal være så lite byråkrati og driftsutgifter som mulig, sier Gjervik.

Han er svært fornøyd med at kultursenteret nå har fått innvilget penger.

– Det stadfester at Kirkerådet satser på kultur. Det viser ambisjonsnivået for å få på plass regionale kultursenter.

Gjervik legger til at midlene viser at Kirkerådet følger opp det Kirkemøtet vedtar og at ord blir til handling.

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur