Nyheter

Rødt gir egen lønnsøkning videre til ferietilbud for lavinntektsfamilier

GIR GAVE: Stortinget gikk inn for lønnsøkning til politikerne, samtidig som de stemte ned forslag om ferietilbud til lavinntektsfamilier. Nå gir Rødt ekstrabetalingen i juli videre til Unicef og Blåkors.

Det som kunne vært en fin ferietid for alle, har egentlig blitt et møte med en brutal urettferdighet. Jeg synes vi har råd til å ikke la barn møte sommeren med en klump i magen, sier stortingsrepresentant Seher Aydar i Rødt.

Hun er Rødts representant i helse- og omsorgskomiteen, og reagerer på at Stortinget stemte for lønnsøkning til seg selv samtidig som de stemte ned partiets forslag om å fremme ferietilbud for barn fra lavinntektsfamilier.

Søndag skrev Vårt Land om sprengt kapasitet på familieleirer og om hardt pressede barnefamilier som blir avvist.

Nå tar Rødt saken i egne hender ved å donere pengene fra ekstrabetalingen i juli til Unicef og andre organisasjoner som samler inn penger til ferietilbud til familier med dårlig råd.

Vårt ansvar å rette opp i uretten

I Rødts alternative reviderte budsjett foreslo partiet 50 millioner kroner ekstra til ferietilbud for familier med lav inntekt. I tillegg la de frem et løst forslag i behandlingen av revidert budsjett på Stortingets siste dag, sammen med Høyre og KrF:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at flere barn fra lavinntektsfamilier får tilbud om å delta på gratis aktiviteter i sommerferien 2022.»

Vi vet at det er rekordmange foreldre som har søkt støtte om hjelp til ferien sin. Da er det riktig for oss å gi pengene videre til organisasjoner som fremmer ferietilbud til fattige familier, sier Aydar.

Hun viser til Unicefs sommerundersøkelse fra i år, hvor nesten 1 av 5 spurte i gruppen med lavest husstandsinntekt svarer at de gruer seg til sommerferien.

Forskjellene blir tydeligere når vi alle skal gjøre det samme, noe vi ser i sommerferien i år. Vi har råd til å gi dem en fin opplevelse. Flere familier har dårlig råd og det er vårt ansvar som felleskap å rette opp i uretten, sier Aydar.

---

Stortingsrepresentantenes godtgjørelser

  • Den faste godtgjørelsen til representantene, unntatt stortingspresidenten, blir vedtatt av Stortinget etter innstilling fra en egen kommisjon – Stortingets godtgjøringsutvalg – som også fastsetter regjeringsmedlemmenes lønn.
  • Kommisjonen vurderer godtgjørelsene årlig per 1. mai.
  • Fra 1. mai 2022 er årlig fast godtgjørelse for stortingsrepresentantene kr 1.064.318 per år.
  • Regjeringsmedlemmenes godtgjørelse fra 1. mai 2022 er kr 1.518.999.

Kilde: Stortinget

---

En rekordhøy lønning til politikere

Samtidig som Stortinget stemte ned vårt forslag, økte de sin egen lønn, forteller Aydar, og kaller godtgjørelsen som ble vedtatt for stortingsrepresentantene rekordhøy.

Det er Stortingets godtgjørelse-utvalg som årlig vurderer politikerlønningene. Aydar forteller at etterbetalingen som følge av lønnsøkningen skjer i juli, og vil komme på 19.000 kroner før skatt. Lønnsøkningen for Rødts åtte stortingsrepresentanter utgjør dermed 152.000 før skatt.

Summen av donasjonen er ikke avklart enda, men et omtrentlig anslag vil kunne ligge i underkant av de 19.000 kronene per stortingsrepresentant.

Vi mener at det er noen som trenger det mer enn stortingspolitikere. Da er det bedre å gi dem til Unicef og Blåkors, som gir barn gratis ferietilbud, sier Aydar, og oppfordrer flere partier til å gjøre det samme.

Når de ikke tar politisk ansvar, får vi i det minste ta et personlig ansvar, sier hun.


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter