Nyheter

Hillsong Sverige ba om omvendelse for homofile

OMVENDELSE: Over telefonen i Hillsong Church i Stockholm får en svensk reporter tilbud om å omvende seg fra homofili gjennom bønn og dåp. Pinseleder Daniel Alm svarer på spørsmål om konverteringsterapi i etterkant av telefonsamtalen.

Gjennom undersøkelser utført av den svenske avisa Dagens Nyheter (DN), har det den siste tiden blitt avdekket at flere menigheter ber om omvendelse fra homofili i Sverige. En av disse menighetene er Hillsong Church, som har bånd til både Ebba Busch, partileder for Kristendemokratene og artisten Carola.

DN har kontaktet over 20 ulike religiøse forsamlinger i Sverige, i alt fra ulike kirker til moskeer. Der har deres reporter under falsk identitet utgitt seg for å være homofil og spurt om det er noe han kan gjøre for å bli kvitt følelsene sine. Dette er for å få innblikk i hvordan skeive blir møtt i de ulike forsamlingene.

Under aliaset «Josef» ringer reporteren inn til Hillsong Church. Der sier han at han sliter med homofili, og lurer på om det er noe han kan gjøre for å bli kvitt slike følelser.

Be for øyeblikkelig helbreding

Hillsong i Sverige har hovedbase i Stockholm. Kirka har vært utsatt for kontroverser tidligere, blant annet i 2013 da en av pastorene i et intervju med Sveriges Radio omtalte aborter som en «fiasko» og at ekteskapet hører til mellom mann og kvinne. Kort tid etter intervjuet meldte selskapet kirka leide lokalene sin av at kontrakten ville bli sagt opp.

Når «Josef» spør Hillsong Sverige hvordan han kan «kvitte seg med» sine homofile følelser, får han dette til svar av en av pastorene:

– Jeg synes du skal døpe deg. For å begrave visse ting og visse bånd som finnes. Da skal du få slippe løgnene dine, og deretter bli døpt i den hellige ånd.

Han forteller deretter hvordan han pleier å be i tunger, og forteller reporteren at han enda ikke har fått alle verktøyene som kreves for å bli alt det Gud har skapt dem til å være.

– Vi tror at denne måneden er mirakelets måned. Vi ber for folks ulike problemer. Det kan virkelig skje, sier pastoren videre til DN-reporteren.

– Jeg setter gjerne sammen slik at du får tungetale og ber for at du skal bli helbredet momentant.

---

Hillsong Church

  • En kristen kirke grunnlagt i Australia av Brian og Bobby Houston.
  • Har etablert over hundre lokale menigheter i 30 ulike land.
  • Bevegelsen er kjent for å trekke til seg både kjente artister og politikere.
  • De er også kjent for sitt fokus på musikk og driver blant annet et eget plateselskap.

---

Ville støtte

Pastoren ønsker å døpe reporteren, og ber om å få sende bibelvers og en spilleliste med Hillsongs egen musikk han kan høre på dersom det oppstår tanker om andre menn.

På gudstjenesten er stilen noe annerledes. I motsetning til telefonsamtalen, tar han denne gangen ikke opp noe av det han har lovet rundt dåp og den spesielle bønnen han snakket om under telefonsamtalen. I stedet snakker han generelt om kristendom og hvordan det er å være aktiv i Hillsong.

På spørsmål rundt seksualitet svarer han unnvikende, og sier at han ikke er helt sikker på spørsmål om homofile følelser kan blir svakere hvis man går i kirka.

Overfor DN forklarer pastoren at han prøvde å være en støtte. På spørsmål om hvorfor han ba for at en homofil person skulle bli fri fra sine begjær og høre på lovsang, svarer han:

– Mitt utgangspunkt var å hjelpe Josef med problemene hans. Det var min ambisjon. Selv hører jeg på salmer når jeg har problemer, sier pastoren.

Han forteller også at han ønsker å hjelpe mennesker som vil ha hjelp.

Pinselederen svarer

Pinseleder Daniel Alm svarer på DN-granskningen av Hillsong tirsdag formiddag.

– Jeg tror ikke seksuell legning er noe man endrer gjennom terapi eller bønn, svarer han på spørsmål om konverteringsterapi.

Pinselederen tilbakeviser overfor Svenske Dagen at det finnes noe i Hillsong sitt program om å forandre homofiles legning.

Han synes samtidig metoden mediehuset brukte, ved å gå inn i en sjelesorgsamtale med taushetsplikt for å fremprovosere en reaksjon, er beklagelig. Her har DN gått over grensen, mener han overfor Svenske Dagen.

Alm forteller at Hillsong har hatt flere runder med journalister som har gått undercover for å komme i kontakt med ulike pinsemenigheter.

– Det skjer ikke i våre menigheter

I løpet av samtalen gjentar han at konverteringsterapi ikke skjer i deres menigheter. Han svarer til avisen at det ikke er mulig å endre en person sin seksuelle legning.

– Hvis noen selv oppsøker og stiller ledende spørsmål og sier: «Be for meg”, og det er en sjelesørger som svarer på det, hvordan får man for seg at det er et slags program for å omvende noen, undrer han seg.

Også Kristdemokraterna (KD) sin partileder, Ebba Busch, har tatt tydelig avstand fra forsøk på å endre en person sin seksuelle legning.

– Vi som parti er veldig imot dette og tar sterk avstand fra det, fordi alle mennesker er like mye verdt, sier hun til radioprogrammet P1-morgen.



Les mer om mer disse temaene:

Selma Elise Ekre

Selma Elise Leinebø Ekre

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter