Kultur

Nå blir det gratis å strømme gudstjenester igjen

TONO-DEBATTEN: Tono puster liv i koronaunntaket fra i fjor og gjør det igjen gratis å lage digitale gudstjenester til 1. juni.

Det har vært mye engasjement knyttet til gjennomføring av digitale gudstjenester. For skal du strømme en gudstjeneste og la den ligge i en uke, koster det 800 kroner. Det har et samlet Kirke-Norge skrevet under på at er for mye.

Tono har på sin side stått fast på at prisen er fornuftig, og understreket at komponistene er den svakeste parten. Nå gjør de det likevel gratis å strømme gudstjenester frem til 1. juni.

– Dette er en nødløsning på grunn av smitteverntiltak. Vi tenker at det er den rette tingen å gjøre, sier Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i Tono.

Må rapportere

Også i våres, bare dager etter at landet stengte ned i mars, bestemte Tono seg for å gjøre det gratis å gjøre gudstjenestene digitale. At Tono nå gjør det samme, begrunner Willy Martinsen med at situasjonen fortsatt er alvorlig og smitteverntiltakene strenge.

Samtidig er han opptatt av at dette kommer med en betingelse.

– Menighetene må ikke slutte å rapportere. Det var et problem i våres. Folk tenkte at når de slappe å betale, slapp de også å rapportere, sier Martinsen.

Ettersom det er fri bruk av musikk i gudstjenester, mottar Tono årlig et vederlag på 2,3 millioner kroner over statsbudsjettet. Dette er for å sikre betaling til de som har komponert musikken menigheter benytter i sine gudstjenester

Manglende rapportering medfører dermed det vederlaget Tono får av staten, ikke kan avregnes og fordeles til riktige komponister slik de skal.

Menighetene må ikke slutte å rapportere. Det var et problem i våres. Folk tenkte at når de slappe å betale, slapp de også å rapportere

—  Willy Martinsen, Tono
.

– Fint gjort

Trygve Jordheim, kommunikasjonsdirektør i KA, har engasjert seg i dette i flere måneder. Før jul laget han en veileder for forvirrede kantorer og menighetsansatte, og han var blant initiativtakerne bak oppropet som gikk ut mot Tono. At Tono nå gjør det gratis å strømme, er han derfor godt fornøyd med.

– Dette er fint gjort av Tono, og viser en vilje til å tenke pragmatisk, sier han, og ser på dette som en naturlig konsekvens av at man ikke kan samles fysisk.

– Det er akkurat sånn som vi ønsker i en situasjon der digitale gudstjenester er ren erstatning for det å kunne møtes fysisk.

– Du har vært opptatt av dette i en god stund. Tenker du at denne beslutningen skyldes oppropet og ditt øvrige engasjement?

– Det får du nesten spørre Martinsen om, men hvis det er sånn at Tono lytter til bransjen og sektoren, er det kjempeflott. Jeg tar gjerne litt av creden for at dette har utviklet seg i riktig retning.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur