Analyse

Giske ut av toppen: Redder Ap fra valgkamp-trøbbel

ANALYSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre slapp å rydde i Giske-bråket. Og han kan nå unngå en rekke farer i partiets lange jakt på regjeringsmakten.

Et opprop, samt modige jenter i hans egen maktbase i Trondheim gjorde et comeback som fylkesleder umulig for Trond Giske. Det var ikke Støre og toppene som ryddet, men bonusen blir likevel at de slipper unna en del bråk som kunne truet partiets lange valgkamp.

Dessuten er det ikke lenger sikkert om Giske kan manøvrere seg til å bli en sentral politiker på Aps topplag. Posisjonen som fylkesleder ville gitt Giske plass i partiets landsstyre. Dessuten ville den trolig kvalifisert til topplassen på stortingslisten fra Sør-Trøndelag.

Hvis ikke gamle maktvenner eller helgens fylkesårsmøte skulle berge en åpning for det siste, kan det ende med at Giske etter valget i 2021 er utenfor sentral rikspolitikk.

Motbakke på gallup – Giske-strid motsatt drahjelp

Ett år og to uker før stortingsvalget kunne runder med ny Giske-uro polarisert innad i partiet og skapt farlig trøbbel for Aps lange valgkamp. Galluptallene – som i Vårt Land denne uken – viser et parti langt unna det forrige, dårlige valgresultatet. Over 100.000 tidligere velgere er usikre på partiet.

En god del av dem finnes nok nordover i landet, der Ap har mistet styrke og Sp snapper velgere. Der har Giske vært håpet om å finne igjen røtter – og vinne tilbake en folkelig styrke mot «Oslo-makten». Også internt i Ap.

Da Giske-saken brøt løs, flyktet unge kvinnevelgere

Men da Giske-saken og Aps eget metoo-trøbbel smalt inn i førjulen 2017, sank hele Aps oppslutning markant i tiden etter. Ikke minst blant kvinner.

TV2s måling viste en sjelden stor tilbakegang nettopp blant yngre kvinner i januar 2018. Metoo skapte en ny kvinnekamp – Ap sto etterpå svekket i den.

Partiet har hatt likestillingskamp som historisk merke. Og rask, trøndersk rehabilitering av Giske ble opplevd som motsatt drahjelp for profiler som fortsatt jobber for å vinne ny tillit blant kvinnelige velgere. Mange av dem gikk derfor tøft ut torsdag, da Giskes løp stoppet.

Kjempefarlig i valgkamp: Partifolk uten glød

Oppropet fra over 200 Ap-politikere mot å gjøre Giske til fylkesleder var signert av en rekke navn fra områder der nettopp kamp om lyseblå og lyserøde velgere kan avgjøre en valgkamp. Stemmene her betyr mye for Aps sifre på riksplan.

Rundt større byer og på det sentrale østland vil innsatsen til dørbankere, folk i valgkiosker og hverdagspolitikere spille en avgjørende rolle om Ap skal reise seg i stemmetunge områder. Vellykkede TV-dueller eller Facebook-kampanjer kan aldri løfte et parti alene. Det trengs også glød foran dørene.

Uten strid – færre overskrifter forstyrrer Ap-toppen

Om et Giske-comeback virkelig ville få lokalpolitikere til å velge sofaen foran innsats i valgkampen, vil dette derfor være kritisk for Aps valgmaskin. Det ville også fortsatte overskrifter om Giske-strid være.

Den siste tiden har oppslagene igjen skygget for finsnekrede politiske utspill og regien som Støre og toppene vil ha når den lange valgkampen nå er i gang. Også foran et landsmøte og vedtak av partiprogram kunne også Giske i en forsterket rolle trekke medieinteressen en ganske annen vei.

I Giskes bakland hadde partifolk håp

Om helgens fylkesårsmøte i Trøndelag lander en ledelse som samler, vil deler av Aps bakland fortsatt være splittet. Også der er motløshet farlig foran valgkamp. Der velgere har brydd seg mer med offentlige kontorer som blir borte enn metoo, kunne Giskes comeback gi nytt håp for at de skulle bli mer hørt i partiet.

Da Giske talte i arbeiderbastionen Holtålen 1. mai i fjor, sparket han mot bompengepolitikk, salg av statsselskaper med «merkevarer som NSB, Statoil og Statens Vegvesen». I denne og andre taler har han plassert seg mer til venstre – og imøtegått politiske partier som nå tapper Ap-velgere.

Men spenningene blir ikke Støre kvitt

I praksis hadde Giske også en politisk plattform for et steg oppover i Ap-apparatet. Om bråket rundt Giske nå ryddes bort, ligger det fortsatt spenninger og splittelser som kan gjøre ferden mot valget urolig for Støre og Ap-toppene.

LES OGSÅ:

• Berit Aalborg: Aps ledelse bør vurdere sin egen rolle i Giske-saken

Krisemåling for Frp – dumpes av usikre velgere

• Følger KrF: Nå går også Venstre-komité inn for å skrote taxfree

Regjeringen lovet å satse på bistand til fornybar energi. Med KrF i regjering kom kutt etter kutt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse