Nyheter

Støres karikaturproblem

Motstanderne har funnet et punkt der de kan ramme Jonas Gahr Støre: Hans opptreden under karikaturstriden i 2006.

I løpet av noen dager falt Arbeiderpartiets oppslutning fra rekordhøye 47,6 prosent til 39,7 prosent på TV 2s gallup. Dette fallet på nesten 10 prosent kom i dagene etter terroranslaget i Paris.

LES MER: Støre erkjenner at Selbekk ble stående alene

Det er uvanlig å offentliggjøre slike tall for utvikling i løpet av intervjuperioden for en meningsmåling, blant annet fordi det er langt større usikkerhet knyttet til dem. Men utslaget er så stort at det er statistisk signifikant. Det er all grunn til å tro at det er Jonas Gahr Støres uttalelser i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo som er årsaken til det.

LES MER: Nå er trykkefriheten for alle

Møtes med mistenksomhet

Det er brukt lupe på Ap-lederens uttalelser de siste dagene. I og for seg er de ikke særlig oppsiktsvekkende. Støre har i 2015 stått opp for ytringsfriheten på samme måte som alle andre politiske ledere.

LES MER: Mener blasfemilovene må bort

Det er forhistorien fra 2006 som gjør at han nå møtes med mistenksomhetens skjerpede blikk. Da han sa at han ikke synes det er viktig å stå opp for blasfemi, ble han møtt med anklager om ikke å være klar i sitt forsvar for ytringsfrihet.

Følg oss på Facebook og Twitter

– Katastrofe

Lengst går Frp-representanten Mazyar Keshvari. Han sier at det ville være en katastrofe om Støre ble statsminister, siden han ikke står opp for demokratiske verdier. Nå er det all grunn til å tro at Keshvaris overtramp snarere rammer ham selv også denne gangen.

LES MER: Vil ikke tvinges til selvsensur

Mer oppsiktsvekkende er det at Støre også angripes fra venstre. I Klassekampen rykker SVs Bård Vegar Solhjell ut mot sin tidligere regjeringskollega. Retten til å drive blasfemi er viktig, sier han.

Det interessante er at Solhjell også øver selvkritikk. Han sier at han har forandret mening siden 2006 og mener at venstresiden har vært altfor forsiktige i sin kritikk av islam.

LES MER: – Satiren finner alltid nye veier

Kritikk mot kristendommen

SV og venstresiden har i mange år framstått som svært så religionskritiske når det gjelder kristendommens og kirkens rolle i samfunnet. Derfor har det vært påfallende at de i så liten grad har markert seg mot de kritikkverdige sidene ved islam.

LES MER: Charlie og ytringsfriheten

Men at SV skulle velge å distansere seg fra Ap-lederen på dette punktet, viser at mange ser at Støre har et svakt punkt der han kan rammes. Og det ligger ikke i hva han sier nå, men i det som skjedde i 2006.

LES MER: – Krenkelser er ikke ytringsfrihet

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter