Nyheter

OL-utøvere i hardt vær etter maktkritikk: – Redd for at jeg kan bli fengslet

TOKYO: OL-utøvere opplever stor motstand fordi de ytrer seg. En hviterussisk sprintløper frykter fengsel etter at hun kritiserte landets idrettsledelse.

Sprintløperen Krystsina Tsimanouskaya fra Hviterussland ble søndag beordret hjem fra OL av den hviterussiske olympiske komité.

Bakgrunnen var at hun ytret kritikk mot landets idrettsledelse på sosiale medier.

På flyplassen tok Tsimanouskaya kontakt med politiet og kom seg til den polske ambassaden for å søke asyl. Hun har fått tilbud om asyl på humanitært grunnlag i Polen. Også Tsjekkia har tilbudt asyl for Tsimanouskaya.

– Jeg er ikke redd for å bli sparket ut av landslaget, jeg er redd for at jeg kan bli fengslet hjemme i Hviterussland. Delegatene her forteller at ordren om å bli kvitt meg kom fra øverste hold, sier Tsimanouskaya til Tribuna, gjengitt av NRK.

Krystsina Tsimanouskaya

Støttes av IOC

Ifølge BBC har IOC bedt Den hviterussiske olympiske komité om å redegjøre for saken.

– Tsimanouskaya har forsikret oss om at hun føler seg trygg. Vi var i dialog med henne rundt midnatt i går, og har snakket med henne på nytt i dag tidlig for å få klarhet i hva hun ønsker. Vi vil støtte henne i den avgjørelsen, sier IOC-talsmann Mark Adams.

Den hviterussiske olympiske komité har tidligere ytret at Tsimanouskaya ble tatt av laget på grunn av sin «emosjonelle og psykologiske tilstand».

Selv mener Tsimanouskaya at hun har blitt tatt av laget fordi hun har kritisert det hun beskriver som neglisjering fra trenerne. Til Tribuna sier hun at Den hviterussiske olympiske komité lyver om hvorfor hun er blitt kastet ut av laget.

– Ingen leger har snakket med meg, ingen har undersøkt meg. Jeg har en god mental helse, til tross for situasjonen som har oppstått, sier Tsimanouskaya til Tribuna.

24-åringen skulle deltatt på 200 meter sprint mandag.

Journalists gather at the Poland Embassy to report on Belarusian athlete Krystsina Tsimanouskaya after she visited the embassy in Tokyo, Japan, Monday, Aug. 2, 2021. Tsimanouskaya, a Belarusian Olympic sprinter plans to seek asylum in Poland after alleging that officials tried to force her home, where she feared for her safety, an activist group said Monday. (AP Photo/Shuji Kajiyama)

Velkommen i Polen

Hviterussland regnes som Europas siste diktatur. Siden Aleksander Lukasjenko tok over som president i 1994, har landet blitt mindre demokratisk.

Behandlingen av Tsimanouskaya føyer seg inn i en lang rekke av hendelser som Hviterussland får sterk kritikk for. Tidligere i år beordret Lukasjenko et passasjerfly ned på bakken. Om bord satt journalisten og aktivisten Roman Protasevitsj, som ble arrestert på flyplassen.

Ifølge Viasna skal over 600 personer være politiske fanger i landet.

Marcin Przydacz, Polens utenriksminister, skrev på Twitter at Tsimanouskaja er velkommen til å fortsette idrettskarrieren i Polen.

– Polen er klare til å hjelpe Krystsina Tsimanouskaya, en hviterussisk idrettsutøver beordret av Lukasjenkos regime om å returnere fra OL til Minsk, skriver den polske utenriksministeren på Twitter.

Raven Saunders

Kan straffes for markering

Også andre utøvere møtes med makt etter å ha markert standpunkt. Da amerikanske Raven Saunders kom på andreplass i kulestøt i helgen, benyttet hun anledningen på podiet for å markere støtte til «undertrykte». Dette bryter med reglene for utøverne, og IOC undersøker nå om hun skal straffes.

Under medaljeseremonien krysset hun hendene over hodet, som skulle symbolisere «veikrysset der alle undertrykte mennesker møtes.»

– Dette går ut til alle svarte mennesker, LHBTQ-personer, alle som sliter med mental helse, sa Saunders etter seremonien.

Saunders er selv lesbisk, og har vært åpen om egen depresjon.

IOC undersøker markeringen

OL-reglementet sier at «ingen demonstrasjoner eller politisk, religiøs eller raserelatert propaganda skal være tillatt under OL». Forrige måned tillot den internasjonale olympiske komité (IOC) at utøverne kan ytre seg i konkurransen og på pressekonferanser. Men medaljeseremonien skal fortsatt være fri for markeringer.

---

Regler for markeringer

  • Regel 50 i reglementet til IOC er ment å «beskytte idrettens og de olympiske lekers nøytralitet».
  • Regelen sier at «ingen demonstrasjoner eller politisk, religiøs eller raserelatert propaganda skal være tillatt under OL».
  • Forrige måned lempet IOC på regelen. Da ble det tillatt å ytre meninger på pressekonferanser og under konkurranser, men fortsatt ikke under medaljeseremonier.

---

På en pressekonferanse mandag sa IOC-talsmann Mark Adams at de undersøker markeringen. Det er ennå uvisst om de vil gi Saunders sanksjoner.

Saunders skrev på Twitter at hun «vil løpe over grensen» om IOC vil forsøke å ta medaljen fra henne.

Saunders tror at hennes 2. plass i konkurransen vil inspirere andre.

– Jeg vet jeg vil inspirere mange unge jenter, unge gutter, LHBTQ-personer og personer som har kjempet mot selvmordstanker. Dette handler ikke bare om meg, sa hun

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter