Nyheter

Straff: Fjern øye og øre

En iransk mann er dømt til å få fjernet et øye og et øre. Straffen er utsatt fordi iranske leger nekter å utføre inngrepet.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars er mannen dømt til å få fjernet vitale organer etter å ha angrepet en mann med syre i 2005. Men saken har dratt i langdrag fordi ingen iranske leger har sagt seg villig til å utføre inngrepet.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias bestialske styre

Leger nekter

– Forsinkelsen skyldes medisinske årsaker og er ikke vår feil. Vi har hatt et møte med rettsmedisinsk avdeling, og de vil gi oss beskjed så snart det er en lege som er villig til å utføre straffen, sier dommer Dashbatan i seksjonen for implementering av straff i distrikt 27 i Terheran til Fars.

Dommen følger øye-for-øye-prinsippet i islamsk sharialov – quesas – der familien til fornærmede i draps- og voldssaker har rett til å kreve gjengjeldelse om man ikke blir enig om annen kompensasjon.

Den iranskfødte hjerneforskeren Mahmood Amiry-Moghaddam reagerer skarpt på straffemetoden. Han har grunnlagt og er talsmann for organisasjonen Iran Human Rights (IHR) som arbeider for å bedre menneskerettighetene i Iran.

– Iranske myndigheter er blant de få i verden som fortatt praktiserer middelalderske straffemetoder som amputering av kroppsdeler og å gjøre folk blinde, sier Amiry-Moghaddam i IHR.

LES OM SITUASJONEN I MIDTØSTEN: Uro på alle kanter

Flere henrettelser

Ifølge IHR har antallet henrettelser i Iran gått opp de siste årene, også etter at den mer reformorienterte president Hassan Rouhani kom til makten i august 2013. IHR mener å kunne verifisere godt over 700 henrettelser i landet i fjor, opp fra knappe 600 i 2012 og knappe 700 i 2013. Hittil i januar har de registrert 35 henrettelser.

– Selv om vi tar høyde for en liten usikkerhet knyttet til tallene, så kan vi i alle fall ikke spore noen bedring. Antallet henrettelser som skjer offentlig har holdt seg stabilt på rundt 60 i året, sier Amiry-Moghaddam.

Ifølge IHR-talsmannen er den omtalte saken om å fjerne et øye og et øre en sjeldenhet, delvis på grunn av frykt for internasjonale reaksjoner. Han mener det uansett er grotesk at et land holder seg med slike straffemetoder:

– Å fjerne umenneskelige straffer både i lov og praksis må være en forutsetning for enhver normalisering av relasjonene mellom iranske myndigheter og det internasjonale samfunn.

LES OGSÅ: Irans vokterråd avviser omstridt hijab-reform

Reservasjonsrett

Amiry-Moghaddam er lege og professor i medisin ved Universitetet i Oslo. Han berømmer de iranske kollegene som nekter å utføre en straff som innebærer kirurgiske inngrep for å fjerne organer:

– Å medvirke til en slik barbarisk avstraffelse er et alvorlig brudd på den hippokratiske ed som legger etiske føringer for legegjerningen. Her virker det heldigvis som om iranske leger har en reservasjonsrett, sier den iranske menneskerettighetsforkjemperen.

Forholdene mellom Iran og det internasjonale samfunnet er på bedringens vei, med pågående diplomati for å sluttføre en atomavtale med regimet i Teheran. IHR advarer mot å la dette bli en sovepute:

– Det er nå et økende håp og stigende engasjement i det iranske sivilsamfunnet i kampen mot undertrykkelse av frihet og menneskerettigheter. De trenger nå all den støtte de kan få fra FN og resten av verdenssamfunnet, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia inn på teppet til Brende

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter