Nyheter

Saudi-Arabia inn 
på teppet til Brende

Sendemannen fra landet som halshugger og pisker straffedømte måtte stå skolerett i Utenriksdepartementet. Samtidig kjøper og selger Norge stadig mer til Saudi-Arabia.

Utenriksminister Børge Brende (H) reagerer sterkt på hvordan familiediktaturet Saudi-Arabia straffer mennesker:

• Menneskerettsaktivisten og bloggeren Raif Badawi er dømt til 1.000 piskeslag og ti års fengsel etter å ha kritisert myndighetene og religiøse ledere på internett. De 50 første slagene er delt ut. De 50 neste ble utsatt.

• Sist uke ble en kvinne fra 
Myanmar halshugget etter at 
hun ble dømt for å ha drept et stebarn.

LES OGSÅ: 950 piskeslag gjenstår

På teppet

Straffemetodene fikk Brende til å gripe til en av diplomatiets mer alvorligere virkemiddel: Kalle inn landets sendemann på utenriksdepartementets teppe.

Sist uke ble Saudi-Arabias fungerende ambassadør til Norge innkalt til Utenriksdepartementet. Her fikk han høre at Norge fordømmer straffen og straffemetodene som rammer Raif Badawi.

– Vi har fulgt saken mot den saudiske menneskerettighetsforkjemperen over lengre tid og tatt den opp med saudiske myndigheter, andre land og menneskerettighetsorganisasjoner. Senest i forrige uke tok vi opp Badawis sak med Saudi-Arabias ambassade i Oslo, sier Brende til Vårt Land, og utdyper:

– Ytringsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet. Norge tar derfor på det sterkeste avstand både fra dommen og saudiske myndigheters iverksettelse av straffen mot Badawi.

SE VÅRT INTERAKTIVE KART: Frie ytringer under press verden rundt

For vage

Amnesty oppfordrer norske myndigheter ved ambassaden i Riyadh til å besøke mennesker som er dømt for sine ytringer og kamp for menneskerettighetene, i saudiske fengsler.

LES OGSÅ: Uro på alle kanter

Brende sier dette er vanskelig da Saudi Arabia ikke har en generell ordning som gjør at diplomater kan foreta fengselsbesøk eller overvære rettssaker med mindre det gjelder eget lands borgere:

– Saudiske myndigheter har imidlertid nylig åpnet opp for at diplomater kan overvære rettssaker i Riyadh. Rettssaken mot Badawi fant sted i Jeddah, og der har det altså ikke vært mulig å være tilstede.

Amnesty har en utfordring til:

– Ambassaden i Riyadh må oppsøke og ta kontakt med kritiske og demokratiske stemmer i landet, for å vise at vi støtter dem, gjerne sammen med flere likesinnede land, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty.

Brende opplyser at opposisjonen i Saudi Arabia utgjøres i stor grad av enkeltpersoner, «som våger å uttrykke sine meninger»:

– Vår ambassade i Riyadh har kontakt både med saudiske myndigheter og enkeltpersoner, som anses som opposisjonelle av saudiske myndigheter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Økt eksport

Samtidig som utenriksminister Børge Brende håndterer fordømmelsen av Saudi Arabia, er Norge interessert i å øke handelen med landet – som er sterkt økende.

Fra utenrikshandelsregisteret til Statistisk sentralbyrå (SSB) har Vårt Land hentet ut tall som viser at den norske eksporten til den arabiske menneskerettighetsverstingen er i ferd med å bli doblet (se faktaboks).

Kort tid etter at Brende overtok ministerkontoret i 2013, ba UD Norges ambassade i Riyadh om å forberede et statsrådsbesøk i Saudi Arabia, avdekket Klassekampen i november. På en eventuell rundreise i regionen ble det i brevs form sagt at «næringsfremme er UMINs (utenriksministerens, red.anm.) hovedfokus», fortalte Klassekampen, som hadde fått tilgang på en rekke dokument:

«Vi har derfor behov for at ambassaden framlegger helt konkrete tanker om hvordan et slikt besøk (vil) kunne utnyttes til det beste for norsk næringsliv», het det i en e-post fra UD til Riyadh.

I et annet dokument – et ambassadenotat med tittelen «Næringsfremme i Saudi-Arabia» – blir eks-utenriksminister Espen Barth Eide sitert på følgende: «norske bedrifter i økende grad søker mot vekstmarkeder med høyere politisk og kommersiell risiko».

Selger oljepumper

I samme notat sier UD at «Statlige saudiske selskaper stiller særdeles lave egenkapitalkrav til utenlandske selskaper, myndighetene tilbyr lukrative insentiver i ulike former – utenlandske selskaper er velkomne».

SSB-tallene viser at det er særlig en kategori industrivarer verdens største oljeprodusent etterspør – i økende grad – fra Norge: Oljeteknologi.

– Pumper til olje- og gassektoren er spesielt etterspurt. I Norge finner saudiske kunder en god kombinasjon av kvalitet og pris, forteller fagsjef Sindre Finnes i bransjeorganisasjonen Norsk Industri til Vårt Land.

Finnes legger til at en rekke olje- og gassproduserende nasjoner kjøper slike industriprodukter fra Norge.

Økonomi viktigst

I et brev til Stortinget i fjor sa Brende at Norge har «nær kontakt med Amnesty International om Badawis sak og vil følge den nøye i tiden fremover». I Amnesty stiller de spørsmål ved engasjementet:

– Vi må dessverre si at Vesten generelt, inklusive Norge, opptrer dobbeltmoralsk i håndteringen av sin kritikk av ulike regimer. Det har åpenbart vært mye lettere for norske myndigheter å gå høyt på banen i sin kritikk av menneskerettighetsbrudd i for eksempel Iran, enn i Irak, sier Ina Tin i Amnesty Norge.

Hun mener det er grunn til å mistenke at dette har noe med økonomiske og geopolitiske interesser og allianser å gjøre:

– Vi vet jo at Saudi-Arabia er en svært viktig økonomisk faktor i verden på grunn av oljeeksporten, og at de er en tett alliert med USA. Også for Norge er et all grunn til å tro at oljeinteresser spiller inn når det gjelder vår politikk overfor landet, sier Tin.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter