Verdidebatt

Denne pastoren griller partilederne

Men Brita Hermansson var svært anspent før lederen for Sverigedemokraterna gjorde sitt inntog i det tradisjonsrike stevnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De kristne arrangørene står nå bak en av de største møteplassene i en het, svensk valgkamp.

– Det er blitt en tradisjon at alle partilederne kommer til utspørring hos oss. Ingen har svart nei på flere tiår, forklarer Britta Hermansson i Equmeniakyrkan.

Hun er pastoren som i et par sensommeruker har vridd ut utradisjonelle svar om politikk, tro og tvil fra partilederne som søndag får velgernes dom i det svenske riksdagsvalget.

LES OGSÅ: Dette er valgkveldens thrillere

Alle har reist til den store hallen på landsbygda øst for Gøteborg: Statsminister Fredrik Reinfeldt, Socialdemokratenes nye leder Stefan Löfven og toppene i de mindre partiene. Som svenske SV, Miljøpartiet og KrFs søsterparti.

Også valgets «bråkmaker»: Jimmie Åkesson fikk stå på scenen under det store korset med innskriften «Håp for framtiden». Det endte i buing og støy.

Vårt Land har møtt deltakere, arrangører og frivillige under de spesielle valgmøtene på den svenske landsbygda.

LES OGSÅ: Sahlin: Valgkamp ikke kontroversiell nok

Gjennomslaget vokser

– Disse utspørringene har fått større gjennomslag enn noen gang. Sosiale medier sprer dessuten innslagene langt utover møtehallen og de vanlige avisoverskriftene, forklarer Hasse Boström.

Han er journalist i den svenske avisen Dagen og veteran på feltet der kristendom møter svensk politikk.

Helt siden 1968 har denne spesielle møteserien før riksdagsvalget vært en alternativ røst i svensk valgkamp. Nå er utspørringene vokst til å bli av de få virkelig store folkemøtene i svensk politikk, ved siden av det politiske treffpunktet Almedalsveckan på Gotland.

LES OGSÅ: Han kan bli Sveriges nye statsminister

Korstoget i gang

På 70-tallet opplevde journalist Boström selve originalutgaven av møtene. Det var da evangelisten John Hedlund drev på med sitt «Korstogstelt». Hedlund sa han ville «sprenge fromhetsveggene» og inviterte partitoppene inn. I 1968 kom gjennombruddet. Alle partilederne minus kommunistlederen møtte til utspørring på hver sin dag.

Hedlund kunne være kvass i formen. Med tydelighet om hva som var Guds ord og politiske svar i klassiske kjernesaker som abort og familiepolitikk, fikk Hedlund dunket etiske spørsmål inn i valgkampen.

SE BILDESERIE: Mye på spill i svensk valgkamp

Oluf Palme kom

Møtene ga datidens politiske profiler – som statsminister Tage Erlander og etterfølger Olof Palme – alle en kraftig påminnelse: Det finnes også en sterk, kristen opinion i svenske valgkamper. Et publikum som aktivt sprer inntrykkene av politikere videre til venner, kolleger og på trykk i leserbrevspalter.

Etter hvert kunne ikke svenske partiledere sno seg unna heller. Droppet de møtene, ville det vekke negativ oppsikt. Sånn er det nå i 2014 også. Hvem sier nei til en talerstol foran minst 2000 publikummere, der et kobbel av pressefolk følger det hele?

LES KOMMENTAREN: Grønn makt

Sarons Dal

Hedlund ga seg i 1991. Varianter av møtekonseptet hans fant også etter hvert veien til norsk kristelig stevnesektor.

I Sarons Dal ble det tradisjon at Aril Edvardsen inviterte politiske profiler til paneldebatt. Senere skapte også andre stevner overskrifter etter politiske taler. Carl I. Hagens ord om muslimer under et sommerstevne hos Levende Ord skapte politisk rabalder.

Men norske varianter kan ikke måle seg med svenskens stormønstring – der partilederne personlig møter til utspørring hver sin kveld.

LES OGSÅ: – Ulikhetene i samfunnet har økt

Kanoner og frivillige

– Det trengs 350 frivillige til å arrangere møteseriene. Noen må være parkeringsvakter, andre synger i lovsangskoret og noen må koke kaffe, forteller Göran Hernberger, stolt prosjektleder for det hele.

For arrangørene er møtene i Vårgårda blitt til diger dugnad. Men i kommunen – helt vest i det svenske bibelbeltet – er den frikirkelige grasrota rustet til slikt.

I Vårgårda alene har arrangøren Equmeniakyrkan hele ti forsamlingshus. Det betyr en hær av hjelpsomme hender til alle typer oppgaver i den store Tångahallen.

Den ligger i en gammel heimevernsleir, og har for sikkerhets skyld fortsatt en rekke veteran-kanoner plassert til pynt utenfor.

LES OGSÅ: Miljöpartiet kan bli Sveriges tredje største parti

Kapell og kaffe

Krumtappen Hernberger er spesielt glad i et kapell som ungdommer har bygd like ved scenen i den store hallen. Til bruk for refleksjon og samtale.

– Dette er ikke noe partimøte, det er jo en gudstjeneste. Selv om tidene endrer seg holder vi hardt på den gamle formen. Poenget vårt som arrangør er også å fortelle om den gode Gud vi tror på – i tillegg til det politiske budskapet, sier han.

Enn rekke firmaer og organisasjoner har sine stands langs langsidene og ikke minst: Politiske partier bemanner sine egne valgkiosker og skaper høy puls før møtestart.

Foran scenen er det satt opp 1790 stoler – bakerst i hallen er det plass til minst like mange på trebenker. Og alle skal de vel ha bedehuskaffe? Hundrevis av pappbeger står klare få meter fra inngangen, der Hernberger ruller opp nyanskaffelsen:

En nytrykket plastplakat med ordensregler, med ja til applaus og nei til «mishagsytringer».

Den saken handler om én ting: At Sverigedemokratens Jimmie Åkesson bare er et døgn unna. Arrangørene er allerede nervøse.

LES OGSÅ: Miljöpartiet er blitt prestepartiet

Sjarm – og ærlighet

Da var det tryggere med sjarmdosene som kom møtekveldene uken før:

– Et av de morsomste valgmøtene jeg har vært på, lød det fra debutanten og lederen av svenske SV, Jonas Sjöstedt.

Han sjarmerte forsamlingen med godord om en liberal eks-biskop, og var ikke alene om frierier til forsamlingen. Socialdemokraternas ferske leder, Stefan Löfven, hadde med seg en salme som han finner meningsfull. Og Miljöpartiets Gustav Fridolin fortalte forsamlingen at «troen på Gud og Jesus gir meg en trygghet».

LES OGSÅ: Opposisjonens forsprang krymper i Sverige

«Løftene kan ikke svikte»

For lederen av KrFs svenske søsterparti, Göran Hägglund, er sjarm og innsats viktig når det er hans tur:

Partiet hans, Kristdemokraterna, ligger nemlig bare så vidt over sperregrensen. En hel stevnehall full av potensielle kristne verdivelgere er det reneste ønskepublikum for en partileder som kjemper mot havari.

En time i forkant slentrer han rundt bakerst i hallen for å treffe velgere. Lovsangbandet og det store koret har begynt å varme opp stemmebåndene med salmen «Løftene kan ikke svikte». Muntre tunger blant arrangørene mener den ikke helt passer på Hägglunds politikk.

– Her treffer jeg både kristendemokrater – og mange velgere som heller burde stemt på oss. Men for oss rikspolitikere betyr møtene noe langt mer: Vi har en anledning til å snakke om verdisaker som valgkampen nesten aldri har plass til. For den domineres alltid av tekniske løsninger og kroner og øre, satser og tilbud, forklarer Hägglund.

LES OGSÅ: Valg-coacher skal redde Reinfeldts regjering

På hjemmebane

Det er tredje gangen han deltar. Og han mestrer godt den profesjonelle møteformen som politikere med ulik farge møter: Velkomst med mektig lovsang, deretter et politikerintervju, kraftfull sang, ny intervjurunde. Så er det bønn og pastorens kveldstanker.

Hägglund er så innenfor i miljøet at han synger med på «Salige visshet» før spørsmålsmenyen handler om islamistenes fremgang i Irak, helsepolitikk, sperregrensen, pasifisme, menneskeverd og surrogati. Og ikke minst tro og politikk.

– Den dagen vi i Sverige fatter beslutninger om hva mennesker skal tro på, er vi ille ute, sier han og får såpass med klappsalver at det kanskje løfter litt.

Verdi-talkshow

For pastor Britta Hermansson – årets hovedutspørrer – er forarbeidet både med spørsmål, innhold og regi, en diger jobb. Siden møtene streames og filmes, blir det som å planlegge en direkte fjernsynssending i tillegg.

Fra Hedlunds gamle «korstog» til dagens talkshow-variant er det noen innholdsmessige mil. Hermansson forteller Vårt Land om hvordan hun legger opp møtesuksessen.

– Fortidens møter var mye sånn «Tror du på Gud» og «Hva er rett»? Overfor dagens politikere og publikum må vi snakke annerledes: Vi utfordrer politikerne på aktuelle samfunnstema, og hører om det er noen tema vi finner felles tanker om. Personlig synes jeg bistandspolitikk er ett slikt viktig felt.

LES OGSÅ: – Andre partier gjør alt de kan for å hindre oss

Klassikerne

Så det handler ikke om å presse ut riktigst svar om klassiske, kristne verdisaker?

– Nei. Vi spør atskillig mer om drivkrefter, engasjement og verdier og visjoner. Og alle politikerne som kommer hit, virker glade for få snakket om «de store» spørsmålene.

– Dere er altså blitt en bred, alternativ-scene i svensk politikk?

– Ja, politikerne opplever at det nesten ikke er en eneste milliard på dagsorden her. Det handler om etikken, moralen og om tro faktisk gjør en forskjell.

Under disse møtene har både Hermansson og forgjengerne fått flere overraskelser i fanget:

– For noen år tilbake hadde vi med en kvinnelig partileder som nettopp hadde mistet sin svigerfar. Samtalen om det mellommenneskelige utenfor politikken endte med at hun plutselig gråt.

LES OGSÅ: Flørter med kristne velgere med abortutspill

Politi-festning

Selv om mange av partilederne er åpenhjertige på podiet, er flere nervøse for hva de har i vente i Tångahallen. Fra partiapparatene kommer det telefoner fra rådgivere som vil sjekke ut hva «sjefen» kan bli spurt om.

– Det sier vi tydelig nei til. Og svaret har aldri resultert i avbud, svarer Hermansson.

Men foran det kommende møtet med Åkesson, er hun selv svært anspent. Det er mange av de frivillige også.

Når stunden endelig kommer, står det seks store politibiler utenfor hallen. Vaktfolk er plassert på ulike poster. Uniformert politi sjekker alt, også inngangene til samtalekapellet. «Uropatruljer» vandrer omkring blant svenske bedehusfolk og lokale nysgjerrige. Det bygger seg opp en rar stemning i den store hallen.

Høyreorientert besøk

De tilreisende er dessuten forbausende mange. Åkesson slår oppmøtet til den svenske KrF-lederen så det suser. For atskillig flere enn frikirkelige hverdagsfolk har nemlig kommet for å høre ham.

Som skikken er blant partitoppene, gjester Åkesson sine lokale fotfolk på valgboden inne i hallen. Til pressefolk sier han at han egentlig ikke har noe spesielt forhold til svensk frikirkelighet.

– Samboeren var i sin tid frikirkelig aktiv, men nå er hun aktiv i Svenska kyrkan. Jeg har ingen tilknytning til denne typen arrangementer.

– Hvor viktig er et slikt møte i valgkampinnspurten din, Åkesson?

– Svært viktig. Det trekker mye mennesker – og folk vi i Sverigedemokraterna normalt ikke når frem til. Flere av sakene vil også være interessante for denne velgergruppen, svarer han Vårt Land.

For Åkesson er deltakelsen på en av de største verdiscenene i svensk valgkamp nok et bevis på at heller ikke der kan det etablerte, politiske Sverige lenger unngå ham.

Buing og klapping

Etter velkomst med kraftig lovsang, lar pastor Hermansson Åkesson få snakke om gutten sin, som har mellomnavnet Viking. Sønnen har nettopp lært å krabbe på gulvet, men hyggepraten med pastoren stopper der.

Deretter handler det om flyktningpolitikk. Foran rader av kristenfolk med flyktningengasjement er Åkesson like kontant som han er i en hvilken som helst annen valgkanal. Han sier at hans «moralske kompass» fører ham til en streng flyktningpolitikk.

Da bryter det løs – og stemningen blir til noe intenst. Lenge før møtestart har nemlig en liten gruppe antirasister inntatt plassene. De reiser seg og vender Åkesson ryggen. Av og til buer de mot den innvandrerkritiske politikeren.

Da går Åkessons tilhengere til et slags motangrep. De er atskillig flere og forsvarer helten sin med heftige klappsalver. Dermed blir kveldsmøtet polarisert. Tanker om tro og undring kveles av innvandringskonflikten i svensk politikk.

Massekommunikasjon

Men Åkesson fikk gjennomført ett av sine største personlige møter med velgere så langt. Også fordi han ble kringkastet på nett-TV.

Til og med storavisen Expressen har sendt møtene. Hos Equmeniakyrkan viste seertallene at 15.000 har fulgt deres egne sendinger på web-tv. Hele 80.000 har klikket på nettet og åpnet sendingen, men ikke sett alt fra ende til annen.

– Årets møteserie har dessuten skapt flere overskrifter enn tidligere år. Flere medier dekker møtene. Selv om partilederne i denne valgkampen er overalt og vi i pressen må sortere, så fremstår likevel Vårgårda-møtene som noe helt annerledes, sier kjenneren av møtefenomenet, Hasse Boström.

Han har kommentert og rapportert for den svenske avisen Dagen i flere tiår. Også i år dekket han den første uken av «Vårgårdamöte 2014».

– Får disse møtene betydning i svensk politikk?

– Absolutt, svarer Boström.

– Hvordan da?

– De tegner et annet bilde av politikerne. Når få stemmer avgjør, kan også innrykk fra disse utspørringene bety noe for utfallet i kristne velgergrupper.

– Hvor åpenhjertige er egentlig svenske partiledere om troen sin?

– Går man noen tiår tilbake ble mange av dem støtt av denne typen spørsmål. Vi har spurt politikerne om tro i våre reportasjer over mange år, men den siste tiden har de kneppet opp en del. For dem er det ikke lenger noe rart i å svare, og for oss ikke noe rart i å spørre: Hvem er Gud for deg?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt