Reportasje

Reagerer på kirkens involvering i polsk abortlovgivning

Den siste uken har tusenvis av polakker demonstrert mot at landets strenge abortlov blir enda strengere. – Polske kvinner har null frihet, sier aktivist Aleksandra Weder Sawicka.

Polen har i utgangspunktet et forbud mot abort, men har hatt tre unntak. Dersom morens helse er i fare, om graviditeten skyldes voldtekt eller hvis det er så alvorlige skader på fosteret at det ikke er levedyktig, kunne man inntil nylig søke om abort.

Etter at landets grunnlovsdomstol siste uke bestemte at det er forbudt med abort som følge av skader på fosteret, har tusenvis av polakker demonstrert daglig. Landets allerede strenge abortlovgivning ble med det enda strengere, og i praksis innebærer denne kjennelsen at abort nærmest forbys. Unntaket som nå skal fjernes, er grunnlaget for nesten alle aborter i Polen.

– Det polske samfunnsengasjement som ble vekket denne uken, har aldri skjedd i min levetid. Nå har folk fått nok, sier 47-årige Aleksandra Weder Sawicka.

Politikk fra prekestolen

Sawicka er selv fra Polen, men har bodd i Norge i 16 år. Hun jobber som seniorrådgiver ved Oslomet.

Hun kaller det som skjer i hennes gamle hjemland for hårreisende.

– Polske kvinner har null frihet. Og det gjelder ikke bare kvinner, men hele familier. Blir det født et barn som er strengt handikappet, rammer det hele familien, og i Polen finnes det ikke noe skikkelig hjelpeapparat.

Sawicka påpeker at dette likevel ikke kom som noe lyn fra klar himmel. I 2016 ble det foreslått å stramme inn i landets abortlovgivning, men på grunn av store protester i flere måneder ble forslaget trukket.

I år valgte det konservative Partiet for Lov og rettferdighet (PiS) en annen tilnærming, nemlig gjennom grunnlovsdomstolen.

LES OGSÅ: Hadia Tajik åpner opp om egen tro i ny bok: – Fri fra andres spilleregler for min Gud

– Den domstolen er stort sett besatt av Lov og rettferdighet sine folk. Juridisk er ikke dette en akseptabel måte å gjøre det på, synes Sawicka, og mener at Den katolske kirke spiller en sentral rolle i denne type spørsmål.

– Teoretisk sett er politikken et separat vesen, men i praksis blander kirken seg mye inn i politikken. Går man i gudstjeneste, får man servert masse politikk fra prekestolen. Prester forteller hva de mener polakker skal gjøre og ikke.

Raseri mot kirker

Aleksandra Weder Sawicka forteller at mye av raseriet som ble vekket etter den vedtatte abortinnstramningen, ble rettet mot landets kirker.

I flere polske byer inntok demonstranter kirkene under gudstjenesten sist helg. Både slagordet «Kvinners helvete» og telefonnummeret til organisasjoner som hjelper kvinner med å få abort i utlandet, ble malt på kirkevegger i en rekke byer.

– Det mange polakker er opptatt av, er at den katolske kirken ikke ordner opp i interne saker knyttet til overgrep, og samtidig blander seg inn i kvinnens kropp, sier Sawicka.

LES OGSÅ: Samlivspanelet: «Det er som om Gud ødelegger ekteskapet mitt»

Beskyttelse av hvilke liv?

– Det som skjedde 22. oktober var veldig skuffende, men dessverre ikke overraskende. Flere ganger i løpet av de siste fem årene har regjeringen forsøkt å fjerne unntakene til abortforbudet.

Det sier Daniel Pawlak. Han er polsk, men har bodd i Norge i tre år. Han blir skremt av situasjonen i fødelandet, og kan ikke fatte at polske kvinner kanskje vil tvinges til å føde barn selv når barnet ikke har muligheten til å overleve.

Pawlak synes i det hele tatt det er mye som er paradoksalt ved den politiske situasjonen i Polen.

– Polske myndigheter sier de bryr seg om barn, men bryr seg egentlig bare om barn før fødselen. De kaller det for beskyttelse av livet, men er bare interessert i å beskytte visse liv.

Den polske presidenten Andrzej Duda informerte fredag ettermiddag at han vil fremme et forslag som åpner for abort når fosteret ikke kan overleve etter fødselen. Det skrev han på sin egen nettside.

Presidenten har tidligere i uken gitt ga sin støtte til forkjemperne.

– Det kan ikke være slik at loven krever en slik type heltedåd fra en kvinne, sa Duda i et intervju med den polske radiostasjonen RMF FM, ifølge NTB.

Stemples som syndebukker

Daniel Pawlak mener det er tydelig at regjeringen utelukkende bryr seg om sine egne verdier, og også han trekker frem kirkens rolle. Han mener Den katolske kirke i Polen har mistet sine kristne verdier.

– Til og med det at du skal elske din neste får stadig flere unntak. Elsk din neste med mindre han/hun ikke er katolsk, med mindre at han/hun er jødisk, med mindre at han/hun er homofil, med mindre hun er en kvinne som kjemper for sine rettigheter.

Han understreker at dette ikke har blitt sagt offentlig av kirken, men at kirken heller ikke offentlig fordømmer slike utspill fra enkeltprester.

Pawlak er styremedlem i Skeiv Verden Oslo og Viken, og har god kjennskap til hvilke utfordringer skeive møter i dagens Polen. Han ser en del likheter mellom måten blant annet skeive, flyktninger og kvinner som jobber for retten til abort, blir omtalt på. Han mener dette er grupper Partiet for Lov og rettferdighet stempler som syndebukker.

– Det er veldig overraskende for meg at politikere i Polen nesten bruker religion som et våpen til å oppnå sine mål.

Kirken svarer

Den katolske kirke er opptatt av at grunntanken om at «enhver persons liv må beskyttes fra unnfangelse til naturlig død», gjenspeiles i loven.

Mens demonstrantene mener Partiet for Lov og rettferdighet vil tilfredsstille kirken, har partiet avfeid dette. Stanisław Gądecki, erkebiskop i Poznan, har i en uttalelse understreket at kirken ikke konstituerer lovene i Polen. Samtidig understreker han at kirkens ståsted i abortspørsmålet ikke vil forandres.

– Kirken kan ikke slutte med å beskytte liv eller gi opp med å stå opp for behovet for å beskytte ethvert menneske fra unnfangelse til naturlig død, sa han ifølge Reuters, og går hardt ut mot det han mener er farlige demonstrasjoner.

– Hele Polen er rasende

Polen er et sammensatt land med nesten 40 millioner innbyggere. Mens Aleksandra Weder Sawicka opplevde at tidligere demonstrasjoner var preget av polakker på hennes egen alder – over 40 år – har svært mange unge nå tatt til gatene for å protestere mot landets abortinnstramninger.

– Tidligere gadd ikke så mange unge å engasjere seg, men nå har de skjønt at politikken også berører deres liv.

Sawicka mener det er viktig å vite at demonstrasjonene ikke bare finner sted i de store byene. Hun kommer selv fra det hun i polsk sammenheng karakteriserer som en «bitte liten by med 23.000 innbyggere nord i Polen», og sist helg var det der demonstrasjoner med 3.000 fremmøtte.

– Dette gjelder ikke bare urbane, strøk, det gjelder hele landet. Hele Polen er rasende.

Reaksjoner i Norge

Også i Norge har det blitt demonstrert. Sawicka er en av aktivistene i SOLI aksjon, som denne uken gjennomførte en demonstrasjon utenfor den polske ambassaden i Oslo. Hun mener det handler om mer enn solidaritet, og tror det er virkningsfullt å «vise frem problemet i Norge»

– Når nordmenn blir mer oppmerksomme, handler kanskje også norske politikere annerledes.

Denne uken annonserte SV at de vil jobbe for å gi polske kvinner muligheten til å ta abort i Norge.

– Dette handler om å stille opp for kvinners rettigheter når de trampes på av andre land. Norge kan ikke se på uretten. Vi må handle nå, sa stortingsrepresentant og SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson til NTB.

Også Sveriges likestillingsminister Åsa Lindhagen tok denne uken orde for at polske kvinner bør kunne få abort i Sverige.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje