Religion

Vil ikke sette seg på bakbeina i bedehusstriden

– Vi må se oss om etter et annet sted å være, sier leder for menighetsrådet i Gildeskål. Denne uken behandlet menighetsrådet saken om Normisjons utleienekt av Sørarnøy bedehus til Den norske kirke.

– I første omgang har vi bestemt at vi må finne en kortsiktig løsning og finne et offentlig bygg på øya hvor vi kan ha våre gudstjenester. En nødløsning kan også være å bruke kirken på fastlandet. På lengre sikt må vi finne et hus på Sørarnøy hvor vi kan være permanent, sier Thrond Gjelseth, leder for menighetsrådet til Den norske kirke i Gildeskål i Nordland.

LETER ETTER LØSNINGER: – I første omgang har vi bestemt at vi må finne en kortsiktig løsning og finne et offentlig bygg på øya hvor vi kan ha våre gudstjenester, sier Thrond Gjelset, leder for menighetsrådet til Den norske kirke i Gildeskål i Nordland.

Tirsdag behandlet menighetsrådet en sak som har vekket både lokal og nasjonal oppmerksomhet: Sørarnøy Indremisjon, som er en del av Normisjon, vil ikke lenger leie ut bedehuset sitt til gudstjenester i Dnk. Årsaken er at de mener Dnk har beveget seg bort fra Bibelen som Guds ord.

«Vi ser en kirke som har forlatt det lutherske hovedprinsipp: 'Skriften alene', og som av den grunn er kommet i strid med Bibelens lære for eksempel i forhold til samliv, abort og livets utgang», heter det i et brev som Sørarnøy Indremisjon sendte ut til de mellom 250 og 300 innbyggerne på Arnøyan i begynnelsen av januar. Det var Avisa Nordland som først omtalte skrivet.

Utleiestansen ble iverksatt 31. desember i fjor.

Har ikke jussen på sin side

Rent juridisk har ikke Den norske kirke noe å stille opp med i denne saken, ifølge Gjelseth.

– Det største problemet er at vi ikke klarer å spore opp de første avtalene rundt bygget. Men det finnes papirer på at bygget ble overført til Sørarnøy Indremisjon etter at det sto ferdig i 1936, sier han.

De kan derfor ikke bestride Normisjons-menighetens rett til å si opp avtalen, framholder han.

Indremisjonen har imidlertid hatt lang tradisjon for å leie ut huset til Den norske kirke, som årlig bruker bedehuset til gudstjenester med barnedåp, begravelser, og konfirmasjon. Totalt brukes huset av dem 12 til 15 ganger i løpet av året, ifølge Gjelseth.

– Bygde huset for alle

Hilde Furuseth Johansen er kirkeverge i Gildeskål menighet, men understreker at hun uttaler seg som arnøyværing når hun sier:

– Bedehuset har jo vært «vår» kirke, uavhengig hvilken trosretning man har.

Hun tror at huset ikke ble bygget for å være et forsamlingslokale kun for Sørarnøy Indremisjon, selv om de var pådrivere for å bygge huset i 1936.

– Jeg er overbevist om at de bygde huset for at arnøyværingene skulle ha et sted å ha gudstjenester og begravelser i. Den følelsen tror jeg de fleste har og kjenner på her, sier hun.

– Respektløst

Selv har hun liten sans for måten Sørarnøy Indremisjon har begrunnet utleiestansen.

– Bare fordi indremisjonen mener Dnk leser Bibelen feil, så er det grunnlag nok til å si opp husleieavtalen? Jeg opplever som arnøyværing at det er litt respektløst at min tro og min måte å leve mitt liv og utøve min tro på ikke blir verdsatt like mye som deres måte, sier hun.

– Det mangler litt gjensidig respekt, legger hun til.

Leder i Sørarnøy Indremisjon, Harald Birkeli, har tidligere framholdt at det kun er det forpliktende leieforholdet til Dnk som er brutt. Ved begravelser vil det bli muligheter for prester i Dnk å forrette, men da må forespørselen komme fra de pårørende, har han uttalt.

Det har vært spekulert i om Gildeskåls nye sokneprest kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over for Normisjons-menigheten da de satte ned foten for kirken. Han er nemlig åpen homofil. Påstanden har blitt avvist av lederen i Sørarnøy Indremisjon.

LES MER:

Arnøyværing om bedehusstriden: – Føles som om noe blir tatt fra en

Berit Aalborg: Noen ganger bidrar boikott til endring. Men sjelden når det gjelder troen på Gud

– Beundringsverdig av bedehusfolket på Sørarnøy

---

Sørarnøy bedehus

  • Bedehuset ble bygget i 1936 på lokal dugnad, med arnøyværingene Haldor Mevik og Jakob Jensen i spissen.
  • Det juridiske eierskapet ble overført Sørarnøy Indremisjon i 1937. Den norske kirke har vært bruker av huset siden starten, ifølge kirkevergen.
  • I 2001 fusjonerte Det norske lutherske Indremisjonsselskapet med Den norske Santalmisjon og ble til Normisjon.
  • Sørarnøy Indremisjon består i dag av mellom 10 og 15 medlemmer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion