Religion

Kirken kastes ut av bedehuset

Den norske kirke får ikke lenger leie Normisjons bedehus på Sørarnøy i Nordland. – De har beveget seg bort fra Bibelen som Guds ord, sier bedehus-lederen.

– Vi ønsker ikke å ha et forpliktende samarbeid eller avtale med Den norske kirke, når de har beveget seg bort fra Bibelen som Guds ord, sier Harald Birkeli, leder i Sørarnøy Indremisjon i Gildeskål kommune i Nordland, som er en del av Normisjon i region Nordland.

I flere år har Den norske kirke betalt en årlig husleie for å kunne bruke Sørarnøy bedehus til gudstjenester og begravelser. Antall gudstjenester har ligget på mellom tre og fire i året.

Men fra 31. desember 2019 får ikke kirken leie huset lengre. Det ble besluttet under et medlemsmøte i Sørarnøy Indremisjon tidlig i desember. Sørarnøy Indremisjon består av mellom 10 og 15 medlemmer og eier bedehuset.

En rød klut

Denne uken sendte Birkeli ut et brev til de mellom 250 og 300 innbyggerne på Arnøyan i Gildeskål, der han informerte om vedtaket.

«Vi ser en kirke som har forlatt det lutherske hovedprinsipp: «Skriften alene», og som av den grunn er kommet i strid med Bibelens lære for eksempel i forhold til samliv, abort og livets utgang. Og vi ser en kirke som er mer opptatt av å fungere som en slags seremonimester, fremfor å snakke sant om hva hele Bibelen lærer oss om Guds plan og vilje for oss», heter det i brevet, som først ble omtalt av Avisa Nordland.

Nils J. Riedl blir snart blir Gildeskåls nye sokneprest, noe han selv tror han kan være en medvirkende årsak til at bedehuset har valgt å avslutte leieforholdet med dem. Han er nemlig homofil og har i årevis kjempet for homofiles rettigheter i kirken.

– Det skal sies først at uenighetene mellom bedehuset og Den norske kirke har pågått lenge. For eksempel fikk ikke biskop Tor B. Jørgensen lov til å bruke bedehuset til skolegudstjenester da han var på visitas, med samme begrunnelse som ble gitt i brevet, påpeker han.

– Men det er nokså åpenbart at når jeg kommer dit, såpass profilert som jeg har vært i denne saken, oppleves det som en rød klut. Dermed har de vært nødt til å ta konsekvensene av sine meninger, sier Riedl.

Alle fortsatt velkomne

Birkeli framholder på sin side at avslutningen av leieavtalen ikke skyldes ansettelsen av Riedl.

– Vi har snakket om dette i to-tre år, og det har vært litt fram og tilbake. Da kirken ønsket en ny og annerledes avtale enn det vi har i dag, fant vi ut at vi ikke ønsker å inngå en ny avtale med dem, sier han.

Til nå har kirken betalt en årlig husleie. I den nye avtalen ønsker de å betale for hver gang de bruker huset, ifølge Birkeli.

Han opplyser at indremisjonen fortsatt kommer til å ha både møter og gudstjenester på bedehuset, og at alle er velkomne. Ved begravelser vil det også bli muligheter for prester i Dnk å forrette, men da må forespørselen komme fra de pårørende.

Handler om frelse

Den lokale forsamlingen får støtte i sin avgjørelse fra regionleder i Normisjon Nordland Karstein Evensen.

– Vi støtter dem fordi vi synes det er blitt et stort problem at Den norske kirke har endret læregrunnlaget. Blant annet har de åpnet for vigsel av likekjønnede, som er i strid med Guds ord, sier han.

– Er utleiestans en linje dere mener er tjenlig i møte med Den norske kirke?

– Det dreier seg om noe mer enn å støtte et eller annet syn. Det har med evig liv og frelse å gjøre. Gud anbefaler og ber oss om å ta vare på hans ord, for at vi skal bli frelst og ikke gå fortapt.

– Dramatisk avgjørelse

Sokneprest Nils J. Riedl synes det er beklagelig at den lokale forsamlingen ikke kan leve under samme tak som Den norske kirke.

– Bygdefolket som bor på Sørarnøy har i årevis brukt huset til barnedåp, konfirmasjon og begravelser i regi av Den norske kirke. Det er dramatisk at en liten gruppe skal bestemme hva hele øya skal forholde seg til. Når du tar det kjente rommet fra folk, tar du også en del av identiteten fra dem, sier han.

Saken skal tas opp i møte mellom kirkeverge og domprosten i Bodø i løpet av januar, ifølge ham.

LES OGSÅ:

Tror flere bedehus vil si nei til kirken

Bedehus og folkekirke nærmer seg hverandre

Mener det samme, men skiller seg i praksis

---

Normisjon

  • • Normisjon ble grunnlagt i 2001, etter en fusjon ­mellom Det Norske Lutherske ­Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens ­indremisjonsselskap og Den ­norske santalmisjon.
  • • Har kontakt med over 70.000 personer over hele Norge.
  • • Normisjon, sentralt eller regionalt, eier og driver 27 skoler på ulike nivå.
  • • Generalsekretær er Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion