Religion

Oslo får etterlengtet sykehusimam

Oslo universitetssykehus og sykehjemsetaten i Oslo har fått dialogpenger til å ansette sykehusimam. Det vil vise enda tydeligere at helsetjenesten tar åndelige og eksistensielle behov på alvor, mener rådgiver.

I Bergen og Trondheim har pasienter allerede tilbud om å snakke med en imam. Nå har Oslo universitetssykehus og sykehjemsetaten i Oslo kommune fått 300.000 kroner til å ansette en sykehusimam.

– Vi har sett at det er imam det er størst bruk for, utenfor kristne trossamfunn, forteller Ingrid Vassli Flateby, rådgiver ved avdeling for samhandling, helsekompetanse og likeverdige helsetjenester ved Oslo Universitetssykehus.

I en samtalepartnertjeneste som pasienter fra andre tros- og livssynssamfunn enn kristne har hatt tilbud om i Oslo siden 2011, har etterspørselen etter en imam blitt tydelig.

Åndelig og eksistensiell omsorg

Flateby understreker at en sykehusimamtjeneste vil ha betydning ikke bare for muslimer som ønsker samtale, men den vil også øke kunnskaper i helsetjenesten.

– Ved å lage en mer mangfoldig tros- og livssynstjeneste viser vi også at åndelig og eksistensiell omsorg er noe som anses som viktig i helsetjenesten. Dette er ikke bare med på å hjelpe muslimene, men noe vi trenger i det offentlige helsevesenet. Oslo universitetssykehus har også tidligere laget retningslinjer for åndelig og eksistensiell omsorg. Vi tenker helhetlig om dette, sier Flateby.

Sykehusansatte skal kunne spørre imamen hvis de er usikre på noe i møte med muslimske pasienter. Imamen kan utarbeide generelle råd, for eksempel om hvordan ansatte skal forholde seg til spesielle forhold som gjelder for eksempel mat, kjønn, berøring og besøk, i tillegg til ritualer.

Knyttes til sykehusprestene

Ifølge prosjektsøknaden skal imamen knyttes til prestetjenesten ved Oslo universitetssykehus for å få en faglig forankring. Imamen vil også samarbeide tett med institusjonene i sykehjemsetaten og sykehjemsprestene. Imamen får en veileder fra prestetjenesten, og skal også ha kontakt med teamet av frivillige samtalepartnere fra ulike tros- og livssyn som er en del av samtalepartnertjenesten.

Helsetjenesten ønsker at pasienter og pårørende som tilhører andre tros- og livssynssamfunn enn de kristne, skal ha et likeverdig tilbud.

Muslimske støttespillere

Pengene til sykehusimam kommer fra en bevilgning på 5,4 millioner kroner som Barne- og familiedepartementet gir til dialogarbeid, samarbeid og kunnskapsutvikling på tros- og livssynsfeltet. Midlene skal fremme dialog og forståelse mellom trossamfunn. Islamsk Råd og Muslimsk Dialognettverk stilte seg bak søknaden, og vil bidra i arbeidet med å utforme stillingsutlysning, og vil spre informasjon om sykehusimam i sine nettverk. De blir også med i en styringsgruppe for prosjektet.

Til sykehusimam ble det søkt om 360.000 kroner. Bevilgningen ble på 300.000 kroner. Flateby forteller at det første nå blir å utforme en stillingsutlysning. Hun håper at en imam kommer på plass i løpet av våren 2021.

– Spennende og nødvendig utvikling

Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund (HEF) mener det er en spennende og nødvendig utvikling at det blir et større mangfold i det som har vært prestetjenesten i sykehus og andre institusjoner.

– Det er mange flere humanister enn muslimer i Norge, så HEF jobber med å etablere en humanistisk livsveiledning som kan komme inn der det i dag bare er prester som står for tilbudet, sier han.

For tiden finnes det to studenthumanister og Forsvaret er i ferd med å ansette sin andre felthumanist. På St. Olavs hospital i Trondheim var det i tre år en sykehushumanist i en periode da en av prestene hadde permisjon.

– Sykehusprestene gjør en kjempejobb. Samtidig opplever de også at det ikke er alle som ønsker å snakke med en prest, fordi presten representerer noe de ikke ønsker å ha kontakt med. Sykehushumanisten på St. Olav hadde like mange samtaler som prestene, og opplevde at det var en del pasienter som eksplisitt ba om å få snakke med den ikke-religiøse. Men mange er ikke vant til et sånt tilbud finnes, derfor etterspørres det som oftest ikke heller, sier Helgestad.

Han mener det er viktig at helsetjenesten er opptatt av pasienters åndelige og eksistensielle behov.

– Eksistensielle behov kan dukke opp når man kanskje for første gang i livet er i en alvorlig sykdomssituasjon. Vi har erfart fra vårt arbeid at de behovene er det viktig å få utløp for, sier Helgestad.

LES MER:

Bergen får Norges første sykehusimam

St. Olavs hospital ber om penger for å fortsette med sykehushumanist

Danmark fikk sin første fengsels-imam i 1996: – Mange muslimske pasienter blir overrasket når jeg kommer og ikke presten

---

Samtaletjeneste

  • Samtalepartnertjenesten ved Oslo universitetssykehus ble opprettet i 2011 med prosjektmidler fra Kulturdepartementet. Ressurspersoner fra 15 ulike tros- og livssynssamfunn ble rekruttert gjennom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og har fått et kurs i samtalepraksis ved Teologisk Fakultet tilsvarende 10 studiepoeng.
  • Samtalepartnerne er frivillige, men får et honorar for gjennomførte oppdrag. De får jevnlig faglig påfyll og deltar i felles refleksjonsgrupper.
  • Kilde: Oslo universitetssykehus

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion