Religion

Nå har de prøvd seg som pinsevenner i et år. Noen vil fortsette, men ikke alle

De Frie Evangeliske forsamlinger er med i Pinsebevegelsen for en prøveperiode. Mens noen mobiliserer til motstand mot pinsefusjon, er deltakere på Solstrand Camping strålende fornøyd.

På Solstrand Camping i Lindesnes er dagens bibeltime nettopp ferdig. Utenfor campingvogna har Hanne, Morten og datteren Rakel Eriksen funnet frem en kaffekanne, som Trond Nes gladelig forsyner seg av.

– Det er voldsomt kjekt å komme hit og treffe folk man bare treffer én gang i året, sier Nes.

På denne tiden ville Solstrand vanligvis vært tilholdssted for sommerstevne og landsmøte for De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF), tidligere kjent som De frie venner. Dette er avlyst av hensyn til korona, men mange av de frie vennene deltar istedenfor på Solstrands familieuke med møter og opplegg for barn og unge.

Temperaturen på Solstrand var langt høyere for et år siden. Da vedtok landsmøtet til DFEF at de skulle bli del av Pinsebevegelsen for en prøveperiode. Etter tre år kan sammenslåingen bli permanent.

Thomas Åleskjær holder bibeltime i familieuka på Solstrand Camping.
Thomas Åleskjær holder bibeltime i familieuka på Solstrand Camping. 

LES OGSÅ: Blandede følelser om «pinsefusjon»

Får mer tilgang på ressurser

Både Trond Nes og Morten Eriksen er en del av lederskapet til Familiekirken Saron Åkrehamn på Karmøy.

– Har dere merket noen forskjell etter at prøveordningen ble vedtatt?

– Ja, bare det siste året har samarbeidet med pinsemenighetene på Karmøy skutt fart gjennom flere fellesmøter, sier Nes.

En del av prøveordningen innebærer også at DFEF sine menigheter får tilgang på ressurser og materiale utviklet av Pinsebevegelsen. Familiekirkens barnearbeid har tatt i bruk kurset «Trygge kirker», som forbereder ledere på å håndtere mistanker om vold og seksuelle overgrep blant barn og unge, forteller de.

– Vi har ikke hatt ressurser til å lage et sånt kurs selv. Da er det flott å kunne bruke et skreddersydd opplegg, sier de.

Når prøveperioden er over, håper de DFEF slår seg sammen med Pinsebevegelsen permanent.

– Jeg har ingen motforestillinger mot det. Det vi har hatt tidligere var bra, men det er lov å være litt smarte og dra nytte av hverandre istedenfor å sitte på hver sin tue, sier Eriksen.

Kritiske til fusjon frykter de blir slukt av Pinsebevegelsen

Ikke alle ønsker sammenslåing. 20 av DFEF sine 65 menigheter har gått sammen og startet samtaler med bevegelsens øverste organ i håp om full revers, ifølge avisen Korsets Seier.

– Vi håper fortsatt at vi kan sette en stopper for det her, sier Asbjørn Froholt, som representant for gruppen til avisen.

Motstanderne frykter blant annet at DFEF vil bli oppslukt av den langt større Pinsebevegelsen.

– Hva tror du vil skje når våre fellestiltak slås sammen med Pinsebevegelsens? Vi slukes. Da er det bedre å være små, sier Froholt.

Lite diskusjon på campingen

Når Vårt Land besøker Solstrand Camping har Henriette og Klaus Eriksen ansvaret for familieuka sammen med Torbjørn og Aud-Mona Hammersland. Selv om det er kjent at motstandere av sammenslåing mobiliserer, har ikke vertskapet hørt snakk om dette under familieuka.

– For de i bevegelsen som er under 60 år gamle tror jeg ikke det er noe alternativ til å stå sammen med Pinsebevegelsen, sier Torbjørn Hammersland fra menigheten Sion Mosterhamn.

Når Vårt Land besøker Solstrand Camping har Henriette og Klaus Eriksen ansvaret for familieuka sammen med Torbjørn og Aud-Mona Hammersland.
F.v: Henriette Eriksen, Klaus Eriksen og Torbjørn Hammersland.

Deres inntrykk er at menighetene på Vestlandet er samstemte om at de ønsker fusjonen med Pinsebevegelsen, og mange oppfatter det som unødvendig å diskutere saken videre.

– Tror dere det blir en splittelse hvor noen menigheter nekter å bli med hvis fusjonen gjennomføres?

– Jeg håper ikke det. Det er bra for De frie å gå inn som en samlet enhet. Da får vi mer innflytelse i Pinsebevegelsen. Dessuten tror vi De frie har mange ressurser og synspunkter å bringe med seg, så det vil være et savn å ikke få med seg hele mangfoldet, sier Klaus Eriksen.

Tror alder er avgjørende for å være med på skiftet

Monica Tolås er barne- og familiepastor i Elvebyen familiekirke i Drammen, og besøker Solstrand sammen med mannen Jarle G. Tolås. Den største praktiske endringen etter fjorårets vedtak på landsmøtet er at barne- og ungdomsorganisasjonen DFEF Ung har fusjonert med Pinsevennenes barne- og ungdomsutvalg (PBU), sier hun.

– Derfor var jeg med på årsmøtet til PBU, istedenfor DFEF Ung. Bortsett fra det har det ikke vært så mange praktiske endringer fra tidligere, sier hun.

Jarle G. Tolås og Monica Tolås tror menigheter med barne- og ungdomsarbeid drar mest nytte av en sammenslåing med Pinsebevegelsen.
Jarle G. Tolås og Monica Tolås tror menigheter med barne- og ungdomsarbeid drar mest nytte av en sammenslåing med Pinsebevegelsen.

De tror forskjellen på menighetene som støtter og de som motsetter seg den potensielle fusjonen handler om alderssammensetning i forsamlingene. Menigheter uten barne- og ungdomsarbeid har vanskeligere for å se fordelene, mener de.

– Vi er en menighet som satser på barn og unge, og det er på disse områdene vi ser at de største styrkene ved samarbeid er, sier Monica Tolås.

LES OGSÅ:

---

De frie evangeliske forsamlinger (DFEF)

  • Tidligere kalt «De frie venner».
  • Består av 65 frie og selvstendige menigheter med mellom 3000 og 4000 medlemmer.
  • Den første pastoren for De frie venner var Erik Andersen Nordquelle på begynnelsen av 1900-tallet.
  • Sommeren 2019 vedtok DFEFs landsmøte et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen.
  • Det vil innebære at lokalmenigheter i DFEF behandles på lik linje med menigheter i Pinsebevegelsen. Mot slutten av en prøveperiode på tre år vil ordningen evalueres før en endelig beslutning om sammenslåing tas.
  • Solstrand Camping er eid av 19 DFEF-menigheter på Sør- og Vestlandet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion