Kirke

'Frie venner' stemte «ja» til Pinsebevegelsen

Landsmøtet til «De frie venner» har vedtatt et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen som kan lede til full fusjon.

– Vi er overbevist om at det er bedre å stå sammen i en krevende tid, sa Kjell Ohldieck, som leder Misjons- og hjemmeutvalget (MHU) – det øverste organet i DFEF.

Under landsmøtet til De frie evangeliske forsamlinger (DFEF) ble det stemt over tettere samarbeid med Pinsebevegelsen. Vedtaket ble gjort med 124 stemmer mot 44. På sikt kan resultatet bli full sammenslåing.

Under debatten i forkant av avstemningen kom det kraftige reaksjoner på sammenslåingen.

– Dette har splittet bevegelsen og vil skape dype og uopprettelige sår, sa Terje Bilet fra Klippen Saltnes.

Asbjørn Froholt fra Evangeliekirken i Moss har skrevet DFEFs historie. Også han uttrykte sorg over samarbeidet.

– Det er en voldsomt trist dag for en som har elsket bevegelsen så lenge som jeg har gjort, og lagt ned mye av livet for å dokumentere hvor vi kommer fra, sa han.

LES OGSÅ: Sørger over slutten for «De frie venner» – frykter å miste egenarten

'Vil det samme'

Blant de som tok til orde for å stemme ja til samarbeidet, var Terje Gustavsen, pastor i Familiekirken Mandal. Familiekirken ble stiftet i 2013 som resultat av en sammenslåing mellom Filadelfia og Salem, som tidligere tilhørte henholdsvis Pinsebevegelsen og DFEF. Fordi begge menighetene ønsket det samme, bestemte de seg for å gå sammen, fortalte Gustavsen.

– Hva er oppdraget og visjonen til de nasjonale nettverkene? Å nå ut med evangeliet gjennom lokale menigheter. Jeg tror alle ønsker fornyelse vekkelse og vil stå på Guds ord som veileder for liv og lære. Når vi har dette felles synes jeg det er et fantastisk forslag å gå sammen, sa Terje Gustavsen.

DFEF ble i sin tid startet av Erik Andersen Nordquelle på begynnelsen av 1900-tallet. Etter å ha samarbeidet tett med pinselederen T.B. Barratt, brøt kristenlederne med hverandre. Uenighetene handlet blant annet om ulikt syn på organisasjonsstruktur og forholdet mellom åndsdåp og tungetale.

– Kjære søsken. Jeg regner ikke med at deres arbeid for å utslette De Frie Evangeliske Forsamlinger vil nekte dere adgang til himmelens rike, men ha planen klar så dere vet hva dere skal si til Nordquelle når dere treffer'n, sa Einar Samuel Hushovd fra Betel Sande, som var motstander av samarbeidet.

Til dette svarte Ole Tom Haddeland fra Betania Åseral.

– Jeg tror ikke det er Nordquelle vi skal stå til ansvar for, men til Gud. Det er mye godt i fortida, men jeg vil oppfordre til å se fremover og på veien videre, sa Haddeland.

Tettere samarbeid

Prøveperioden betegnes som et «tettere samarbeid», men i praksis vil det innebære at 
lokalmenigheter i DFEF behandles på lik linje med menigheter i Pinsebevegelsen.

Forslaget som ble vedtatt sier blant annet at DFEF sine menigheter får tilgang på alle nettverk og ressurser i Pinsebevegelsen, samt full stemmerett på årsmøtekonferansen. Den nasjonale administrasjonen til DFEF samordnes med Pinsebevegelsens så langt det lar seg gjøre.

Mot slutten av prøveperioden vil ordningen evalueres før en endelig beslutning om sammenslåing tas.

Fra MHU sin side har motivasjonen bak prosessen vært å stå sammen i en krevende tid, sa Kjell Ohldieck.

– Bare de siste ukene har vi sett et press mot konservative kristne i samlivsetiske spørsmål. Jeg kjenner på det selv, med et slikt press trenger vi noen å stå sammen med, sa Ohldieck.

LES OGSÅ: Kraftige kutt i «De frie venner»

Fremdeles selvstendige

Et av temaene som ble tatt opp handlet om hva samarbeid og en eventuell fusjon betyr for DFEFs egenart.

– Vi kommer til å bli oppspist av Pinsebevegelsen og drukne i en større masse, advarte Frank Søgaard fra menigheten M40 i Oslo.

Både Pinsebevegelsen og DFEF er nettverk bestående av frie og selvstendige menigheter. Kjell Ohldieck understrekte at lokalmenigheters frihet ikke skal rokkes.

– Den står like sterkt i Pinsebevegelsen som i DFEF. Det vi snakker om i dag berører ikke lokalmenigheter annet enn at de tilføres ressurser. Ellers er de frie og selvstendige, sa Ohldieck.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke