Kirke

Blandede følelser om «pinsefusjon»

«De frie venner» har takket «ja» til å bli med i Pinsebevegelsen for en prøveperiode. Mens flertallet gleder seg, er det andre som varsler splittelse i DFEF.

– Dette er bare godt og absolutt på tide, sier Arve Bækkelund, pastor i Betania Grimstad.

På fredag ble en lang saga avgjort: De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF), også kjent som «De frie venner», skal inngå et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen. Etter en prøveperiode på tre år kan det bli full fusjon.

Bækkelund tilhører nå DFEF, men har tidligere vært pastor i Pinsebevegelsen og kjenner begge bevegelsene godt.

– Jeg opplever ingen teologiske forskjeller mellom oss. Dette er et resultat av at vi lenge har vokst og utviklet oss sammen. Frie venner har allerede tilført noe positivt til Pinsebevegelsen, og det kommer vi fortsatt til å gjøre, sier han.

LES OGSÅ: 'Frie venner' stemte «ja» til Pinsebevegelsen

'Trist'

Mens 124 delegater på DFEFs landsmøte stemte «ja» til forslaget, var det 44 som stemte i mot. Under debatten i forkant uttrykte flere av motstanderne frykt for at samarbeidet vil bli et steg i liberalteologisk retning.

– Vi ser at det skjer en utglidning i forhold til Guds ord. Jeg står for et veldig konservativt syn og opplever at bevegelsen vår har gjort det samme. Dette er trist, men verden går videre, sier Tore Sandøy fra Betania Arendal, som stemte imot forslaget.

Arvid Solheim fra Betania Kristiansand stemte «ja» til samarbeidet, men ville likevel ikke slippe jubelen løs etter valget.

– Jeg er positiv, men sorgtung. Det er en trist dag med tanke på de lange tradisjonene vi har hatt. Samtidig har jeg en forventning til å komme inn i Pinsebevegelsen med full stemmerett, slik at vi kan påvirke valgene i fremtiden, sier Solheim.

LES OGSÅ: Sørger over slutten for 'frie venner'

'Ferdig med historien'

Både Pinsebevegelsen og DFEF er pinsekarismatiske bevegelser. Erik Andersen Nordquelle, som startet DFEF på begynnelsen av 1900-tallet, samarbeidet tett med pinselederen T.B. Barratt. Ulikt syn på organisasjonsstruktur og forholdet mellom åndsdåp og tungetale gjorde at de brøt med hverandre. I tiårene som fulgte oppstod det spenninger og konkurranseforhold mellom bevegelsene både lokalt og nasjonalt.

I 2014 publiserte bevegelsene en uttalelse der de erklærte at «ingenting i vår felles historie eller i våre teologiske nyanser er til hinder for samarbeid lokalt eller nasjonalt».

– Det har vært en del sår i historien. Dagens beslutning er et synlig tegn på at vi er ferdig med den. Nå går vi videre sammen, sier Kjell Ohldieck, som er leder for Misjons og hjemmeutvalget (MHU) – det øverste organet i DFEF.

LES OGSÅ: Kan gjenforenes etter over 100 år

'Splittelse'

DFEF består av omtrent 65 lokalmenigheter. Mens et stort flertall stemte ja til samarbeid, var det flere som ga beskjed om at en sammenslåing med Pinsebevegelsen vil være uaktuelt for deres lokale menighet.

– Konsekvensen er at et mindretall ikke vil være med videre og at splittelsen blir en realitet, sa Einar Samuel Hushovd fra Betel Sande under debatten.

Etter en prøveperiode på tre år vil en endelig avgjørelse tas.

– Dersom det blir sammenslåing, tror du noen menigheter trekker seg ut av hele nettverket, Kjell Ohldieck?

– Det har jeg ingen formening om og jeg har heller ikke hørt noe om det. Da blir de enten stående alene eller finner sammen som en liten gruppe. Selv om de var uenige i dagens beslutning ønsker vi dem som en del av fellesskapet, sier Ohldieck.

Under debatten ble begrepet «splittelse» brukt. Vil dette splitte DFEF?

– Vi har vedtatt en prøveperiode på et samarbeid. Jeg kan ikke se at det gir grunnlag for splittelse.

Barne- og ungdomsorganisasjonen DFEF Ung er en selvstendig organisasjon og hadde sitt eget årsmøte 13. juli. Med 26 stemmer for og én imot vedtok de å fusjonere med Pinsevennenes Barne- og Ungdomsutvalg (PBU). Dermed innlemmes de i PBU allerede fra 1. januar 2020.

---

DFEFs landsmøte

  • Landsmøtet for De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF) vedtok 13. juli et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen.
  • Det vil innebære at lokalmenigheter i DFEF behandles på lik linje med menigheter i Pinsebevegelsen.
  • DFEF-menigheter får tilgang på alle nettverk og ressurser i Pinsebevegelsen, og stemmerett på årsmøtekonferansen. DFEF-administrasjonen samordnes med Pinsebevegelsens, så langt det lar seg gjøre.
  • Mot slutten av en prøveperiode på tre år vil ordningen evalueres før en endelig beslutning om sammenslåing tas.
  • Både DFEF og Pinsebevegelsen er nettverk bestående av frie og selvstendige menigheter, og dette vil fortsette som før.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke