Kirke

Kristen friskole søker staten om skolestart for tredje gang

Måndalen Friskule i Romsdal nekter å gi opp drømmen om en kristen grunnskole.

– Vi har stor tro på å få et positivt svar nå, enten på den tredje søknaden vi har sendt inn, eller på anken på det andre avslaget, sier Knut Peder Voldset til Vårt Land. Han er styreleder i Måndalen Friskule.

Rekordmange elever går på private grunnskoler i Norge. I år er hele 25.370 elever ved 252 friskoler, som de også kalles. Sammenlignet med forrige skoleår er økningen på 6,5 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nå melder Utdanningsdirektoratet at flere kristne organisasjoner har søkt om å få starte nye grunnskoler høsten 2020. I Oslo prøver Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) på nytt å få etablert Groruddalen kristne skole.

Misjonsorganisasjonen søkte og fikk ja til oppstart i 2014, men evnet ikke å finne passende lokaler for skolen, så godkjenningen som varer i tre år, gikk ut.

LES MER: Kontrollerer friskoler etter tips

Prøver igjen

Måndalen Friskule i Romsdal søker for tredje gang. Utdanningsdirektoratet sa i oktober nei til den kristne friskolen, for andre gang. De mente søknaden tilfredsstilte kravene i friskoleloven, men det ble avslag fordi den offentlige skolestrukturen i Rauma kommune ville bli rammet. Avslaget ble i november anket, og er ikke avgjort.

Likevel søker skolen nå for tredje gang. Direktoratet opplyser til Åndalsnes Avis at det slett ikke er uvanlig å søke på nytt mens en venter på klagesvar på forrige søknad.

– Det hender at vi omgjør et vedtak, hvis vi ikke sender klagen til departementet for endelig avgjørelse. Både vi og departementet omgjør i en viss grad vedtak om avslag, sier avdelingsdirektør Einar Plahter i Utdanningsdirektoratet til Åndalsnes Avis.

Styreleder Voldset i Måndalen Friskule sier til Vårt Land at de nå håper direktoratet endrer skjønnet som er lagt til grunn ved avslagene som er gitt.

Selger andeler

Lenger vest i Romsdal ønsker bygdefolket i Fiksdal å få starte Fiksdal Friskule høsten 2020. Bakgrunnen er at Vestnes kommune legger ned skolen i bygda, mot bygdefolkets vilje. Nå har de skaffet startkapital til skolen ved å selge andeler i den kristne grunnskolen Fiksdal Friskule.

«Fiksdal Friskule SA har valt å gå for ein skule som har forankring i norsk kristen kulturarv i staden for montesorri-pedagogikk», skriver skolestyret i en pressemelding.

Utvider selskap

På Voss ønsker en arbeidsgruppe som har arbeidet fram søknaden for Kristen Friskule Voss å gi Hordalands-kommunen en kristen grunnskole. Avisen Hordaland melder at vel 60 barn er interessert i den alternative skolen. Initiativtagerne har kontakt med Egill Danielsen Stiftelse i Bergen, som driver flere kristne grunnskoler og videregående skoler i Hordaland og Rogaland.

I Drammen ønsker skoleselskapet Oasen skole å starte opp en grunnskole. Selskapet eies av tre menigheter i Vest-Agder, Oasen Bibelsenter i Søgne, Filadelfia i Kristiansand og Hånes Frikirke i Kristiansand. Fra før driver de fire grunnskoler på Sørlandet.

IMI Kirken i Stavanger og misjonsorganisasjonen Normisjon står bak Kristent Felleskap Norge, som har etablert selskapet KF skolen. Med på laget er også Pinsebevegelsen og Frikirken. KF skolen har to grunnskoler i Rogaland og søker nå å få etablert en tredje, i Sandnes.

LES MER: Starter friskoler når grendeskoler forsvinner

Bygger ut

Blå Kors, som er en tverrkirkelig, diakonal organisasjon «som fremmer rusfrihet i samfunnet», er også en stor skoledriver. I dag har organisasjonen fire videregående skoler i Fredrikstad, Vennesla, Stjørdal og Askøy.

– Alle skolens elevplasser er besatt og vi har så mange som 50 unge på venteliste, fortalte rektor Ole Arild Endresen ved Øvrebø videregående skole i Vennesla da skolen startet opp i fjor, til blakors.no.

Nå ønsker Blå Kors å utvide med to nye videregående skoler, en i Grimstad i Aust-Agder og en i Skien i Telemark.

---

Friskoler

  • Friskolene – eller privatskolene – er godkjent etter friskoleloven.

  • Skolene mottar statsstøtte tilsvarende 85 prosent av det som brukes på offentlige skoler, de kan så ta maksimum 15 prosent i skolepenger fra elevene.

  • Friskolene i hovedsak livssynsskoler eller skoler med alternativ pedagogikk.

  • 78 grunnskoler og 34 videregående skoler er medlemmer i Kristne Friskolers Forbund.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke