Nyheter

Starter friskole når grendeskolen forsvinner

Samtidig som 300 offentlige skoler er lagt ned i løpet av ti år, skyter antall Montessori-skoler i været. Ikke alle er like glade for utviklingen: I Steinkjer pågår en langvarig strid mellom politikere og friskoleglade foreldre.

Når kommunene legger ned små skoler, kan det skape åpninger for at privatskoler fyller tomrommet. Ett av alternativene når den offentlige skolen blir lagt ned, er å starte en lokal montessoriskole.

De siste ti årene har tallet på slike skoler gått opp fra 33 til 72, skriver Nationen og viser til tall fra Utdanningsdirektoratet. Samtidig er 300 offentlige skoler lagt ned, over halvparten av dem små skoler med færre enn 50 elever.

– Det er ganske utmattende

Men veien fram til å få på plass en privat arvtaker kan være kronglete. I Steinkjer har et foreldreinitiativ fått tre avslag i løpet av de fem årene de har jobbet for å etablere en skole en halvtime utenfor sentrum.

– Det er ganske utmattende. Har politikerne først bestemt seg, er det vanskelig å få dem til å snu, sier Silje Vangstad. Hun er styremedlem i samvirket som vil opprette skolen. Det finnes allerede en montessoriskole i Steinkjer, men den er full.

Ordfører Arild Gram (Sp) er lite begeistret for at foreldrene fortsatt står på for å opprette en ny skole.

– Vi ønsker å sikre et bærekraftig skoletilbud i Ogndal. Det er synd det ikke har vært ro om dette, da det fører til store spenninger og splittelser i bygda, sier Gram. Han forteller at de fleste elevene som soknet til den nedlagte skolen går på en ny skole nærmere sentrum.

Besvarte nedleggelse med kristen

Mens det gjerne startes Montessori-skole der den offentlige skolen forsvinner, hører det til sjeldenhetene at det kommer en kristen friskole i stedet for den tradisjonelle grendeskolen.

Dette var imidlertid på nippet til å skje i Arendal, da kommunestyret i 2013 ønsket å legge ned flere mindre skoler, blant dem Nesheim skole med drøyt 100 elever. Flertallet i foreldregruppa stemte for å opprette en kristen friskole og fikk godkjenning fra Utdanningsdirektoratet.

– Jeg tror nok resultatet ble slik fordi folk oppfatter at kristen friskole er det som ligner mest på den skolen de kjenner på Nesheim i dag, uttalte primus motor for det hele, Bjørn Magne Hansen, til Agderposten.

Politikerne snudde

I 2014 snudde kommunestyret og valgte å opprettholde den offentlige skolen på Nesheim. Friskoleplanene ble dermed lagt på is inntil videre.

– Det aller viktigste for oss var å beholde skolen i bygda. Men det blir jo spennende å se hva kommunens politikere gjør både med skolen og også skolebygningen fremover, sa Hansen til Agderposten i fjor vår.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter