Nyheter

Kontrollerer friskoler etter tips

Utdanningsdirektoratet avdekker lovbrudd ved 9 av 10 friskoler de kontrollerer. Kristne skoler kommer godt ut.

Utdanningsdirektoratet avdekket brudd på friskoleloven ved 90 prosent av friskolene de kontrollerte de siste fem årene, melder NRK. Bakgrunnen er en gjennomgang av Utdanningsdirektoratets (Udir) rapporter over tilsyn ved friskoler de siste fem årene.

Seniorrådgiver Helge Vatne i Kristne Friskolers Forbund (KFF) mener imidlertid NRK overser noe viktig.

– Tilsynet går på skoler der de har fått tips, og der de forventer å finne feil. Det er ikke et representativt utvalg, og derfor ikke riktig å si at det er feil på 9 av 10 friskoler, sier Vatne.

KFF organiserer 133 kristne friskoler.

Viktig presisering

Pressekontakt Peter Tryggestad i Udir bekrefter Vatnes framstilling.

– Det er en viktig presisering og forklaring som KFF peker på, skriver Tryggestad i en e-post til Vårt Land.

NRK skriver i sin artikkel om regelbrudd som feil bruk av statsstøtte, manglende kompetanse blant lærere, og manglende oppfølging av elever med behov for spesialundervisning. Flere videregående skoler i skolekjeden Akademiet har blant annet blitt straffet for å ha tatt utbytte til eierne, noe som ikke er tillatt for norske skoler.

Menigheten tok utbytte

Ifølge Udirs rapporter blir det vanligvis ført tilsyn med mellom 8 og 15 prosent av livssynsbaserte friskoler hvert år. Per i dag er alle livssynsbaserte friskoler i Norge kristne.

– Det har aldri skjedd brudd på utbytteforbudet ved våre skoler, med unntak av Skjærgården skole ved Grimstad i 2004, sier Vatne i KFF.

Skjærgården skole, som ble drevet av en menighet som i dag heter Fevik misjonskirke, hadde også en rekke problemer med arbeidskonflikter og dokumentrot. Udir mente menigheten hadde tatt utbytte fra skolen.

Vekst i antall friskoler

Udirs årlige friskoletilsyn viser at antallet tilsyn har holdt følge med veksten i antall friskoler. I 2013, det siste året under Stoltenberg-regjeringen, ble det ført tilsyn på 38 av 307 friskoler, eller 12 prosent. I 2017 hadde det åpnet 44 nye friskoler, og til sammen førte man tilsyn på 51 friskoler, som tilsvarer 15 prosent. Unntaket er 2014, da det skjedde tilsyn på 80 friskoler.

– Hovedårsaken til det er at vi hadde flere tilsyn som vi arbeidet med i 2013, men hvor foreløpig rapport ikke ble sendt ut før i 2014. I tillegg gikk det ut flere tilsynsrapporter i slutten av 2014, skriver Tryggestad i en e-post til Vårt Land. Han peker på at hvis man fordeler toppen i 2014 på det foregående og etterfølgende året, blir det et jevnt antall tilsyn på alle de siste fem årene.

– Siden vi ikke har en fast syklus for tilsyn, så blir det noen tilfeldige svingninger, forklarer han.

Detaljert og komplisert regelverk

Vatne peker også på at det finnes flere mindre regelbrudd, som skolene lett kan gjøre seg skyldige i.

– Regelverket er veldig detaljert og komplisert. For eksempel krever tilsynet at lærerne skal gjøre elevene kjent med læringsmålene i alle fag. Da spør de elever om de har fått med seg at det de lærte i forrige mattetime var et læringsmål. Det er veldig lett å finne elever som ikke får med seg dette, sier Vatne.

Vatne forteller at regelverket for friskoler blir mer og mer detaljert.

– Men det må også sies at det ikke er et urimelig regelverk, og når man følger det blir det god skole, sier han.

Han roser også Udir for å gi god veiledning til skolene de siste årene rundt rettingen av regelbrudd. KFF-rådgiveren opplyser også om at organisasjonen har et kvalitetssikringssystem som medlemsskolene får som del av medlemskapet.

Ikke en problematikk for friskolene spesielt

Ifølge statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Atle Simonsen (Frp) at det er avdekket regelbrudd også ved 80 prosent av tilsynene ved offentlige skoler, melder NRK.

– Dette er ikke en problematikk for friskolene spesielt. Det er derfor man har tilsyn, slik at skolene kan rette opp i de feilene man gjør, sier Simonsen til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter