Religion

Øystein Gjerme: Pinsebevegelsen må reorganisere seg for å gi mer «Jesus til folket»

TENKE NYTT: Pinsebevegelsen slår stadig sammen flere menigheter. På Karmøy har de allerede sett positive effekter av at tre menigheter ble til én.

Etter en toårig prosess, og en prøveperiode på fire måneder har to pinsemenigheter og en forsamling fra De Frie Evangeliske Forsamlinger på Karmøy bestemt seg for å slå seg sammen til én. Nå blir Pinsen Åkrehamn, Familiekirken Saron Åkrehamn og Salem Skudeneshavn til Lokalkirken, med drift på to steder.

– Vi håper 1+1+1 blir mer enn 3 på sikt, og vi har lyst til å ekspandere. Vi ser gode effekter allerede, sier Arvid Alsaker fra Familiekirken.

Øystein Gjerme, lederen for Pinsebevegelsen i Norge, synes det er en gledelig nyhet at menighetene på Karmøy ser en større gevinst av å slå seg sammen.

Han er helt sikker på at enheter som slår seg sammen med en felles visjon vil kunne drive menighetene enda bedre.

– Å slå seg sammen gjør noe med den økonomiske løfteevnen, og jeg tror det har en positiv effekt på ansettelser og rekruttering. Å bli litt større tror jeg vil heve tilbudet og kvaliteten til et høyere nivå, sier Gjerme.

Dette er en ønsket fremtid for Pinsebevegelsen, mener lederen, som har tro på at en reorganisering på mange måter er redningen for pinsemenighetene i Norge.

Fortsatt lokalstyrt

Et særtrekk ved Pinsebevegelsen er blant annet lokalstyrte menigheter landet over. Gjerme understreker at menighetene i Pinsebevegelsen fortsatt skal være selvstendige, men han ber folk tegne sirkelen litt større.

– Kanskje trenger vi ikke én menighet i hver by eller bygd, men heller én felles, i en region. Vi skal ikke sentralstyres, men bli større enheter, sier han.

Øystein Gjerme

Ifølge Gjerme er den raskest voksende formen for menigheter i Nord-Amerika siden 2000-tallet såkalte «flerstedsmenigheter», som Lokalkirken på Karmøy nå blir.

– Vi ser en tydelig tendens til at unge mennesker vegrer seg for å bli ansatt i menigheter som er forholdsvis små, hvor de vil bli den eneste ansatte. Vi tror det vil ha en positiv effekt på rekrutteringen, om menighetene er større enheter, med en større stab, sier Gjerme.

Flere innmeldinger

Det var to år siden, da lederne for de tre menighetene på Karmøy møttes på en lederkonferanse for Pinsebevegelsen, at det første frøet ble sådd.

– Vi fant et fellesskap, og delte de samme drømmene og visjonene. Vi hadde troa på at vi kunne gjøre ting bedre sammen, sier Sigve Medhaug fra menigheten Pinsen Åkrehamn.

«Bedre sammen» ble prosjektnavnet, og verdiene har de basert på det Medhaug kaller fire S-er: samhold, synergier, satsing og spissing.

Vi tror det vil ha en positiv effekt på rekrutteringen, om menighetene er større enheter

—  Øystein Gjerme

Han mener det er flere fordeler å slå seg sammen.

– Det er økonomiske fordeler i at vi for eksempel drifter færre bygg, i stedet for tre lederråd har vi nå ett, og i stedet for tre ulike tilbud til barn og unge, har vi ett på to steder. Vi håper at folk i menigheten skal få jobbe mer med det de brenner for, sier Medhaug.

Bilder fra Pinsen Åkrehamn.

Han understreker at sammenslåingen ikke er gjort som en kriseløsning, men ut av et overskudd. Og allerede under prøveperioden i høst har menigheten fått flere innmeldinger.

Bruke nok tid

Per nå anbefaler både Medhaug og Alsaker, som begge er med i nåværende lederråd, sammenslåingen til andre små menigheter.

Arvid Alsaker sitter nå i lederrådet til den nye menigheten Lokalkirken.

– Det er viktig å ta seg nok tid til å gjennomføre en god prosess. I tillegg må man ikke være fremmed for å be om hjelp fra Pinsebevegelsen sentralt, selv om «driven» må finne sted lokalt, sier Medhaug.

– Jeg tror også det er viktig med en åpen prosess, sånn at ikke medlemmene føler de blir styrt ovenfra, legger Alsaker til.

– En gryende trend

– I grunnlagsdokumentet til Pinsebevegelsen i Norge står det at vi ønsker en fremtid med flere regionale menigheter, sier Gjerme.

– Er det en tendens at flere pinsemenigheter slår seg sammen til større enheter?

– Det er en gryende trend. Vi må strukturere oss i tråd med vår tradisjon, og vi er fortsatt en grasrotbevegelse, sier Gjerme.

Han mener likevel at litt større regioner vil være i tråd med bevegelsens tradisjon, og at det gjennom denne organiseringen vil bli mer «Jesus til folket».

– Vi driver ikke med organisasjonsbygging, vi driver med kristen formidling og forkynnelse, og vi vil ha mer av det. Da må vi se på strukturen vår for å se hvordan vi kan nå lenger ut, sier Gjerme.

– Er det noen ulemper med å slå sammen små menigheter?

– Én ulempe vil være hvis den ene menigheten slipper alt ansvar, og tenker at noen andre skal gjøre jobben. Det blir helt feil. Det er fortsatt slik at det er den lokale frivilligheten, engasjementet og givertjenesten som er motoren på hvert sted.

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion