Religion

Mener den katolske kirke bommer i konverteringsterapi-kritikken

KONVERTERINGSTERAPI: Lederen i Skeivt Kristent Nettverk Elisabeth Meling mener Den katolske kirke i Norge bommer på flere punkter i deres kritikk av regjeringens lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

I sitt høringssvar om regjeringens lovforslag om konverteringsterapi-forbud, skriver Norges tre katolske biskoper at lovforslaget bygger på svak empiri, og at regjeringen blant annet innrømmer dette selv når de sier at de ikke vet hvordan konverteringsterapi foregår i Norge.

– Det er forbløffende at et lovforslag med så store ringvirkninger er bygget på så svak empiri, sier Trondheim-biskopen Erik Varden til Vårt Land, blant annet med henvisning til den manglende kunnskapen om praksisen i Norge.

Det siste poenget er ikke viktig satt opp mot det å få et vern mot konverteringsterapi, mener Elisabeth Meling, lederen i Skeivt Kristent Nettverk (SKN).

– Selv om det er vanskelig å dokumentere, vet vi at det foregår. At de som er skeive får et vern mot dette er viktigere enn kunnskapen om hvor mange det eventuelt gjøres mot. Hvis det kun er snakk om en person, ja, så får den personen et vern, sier Meling.

Tror mange misforstår

Støre-regjeringen vil gjøre det ulovlig for ikke bare barn, men voksne å delta i konverteringsterapi, noe Varden mener bryter med et myndig menneskes grunnleggende frihet. Meling tror bekymringen er feilplassert.

– I lovforslaget er konverteringsterapi klart definert som som aktivitet som er planmessig og som påfører personer psykisk skade. Voksne skal ha samvittighetsfrihet, og hvis man går til en samtale for å snakke om at man er tiltrukket av en av det samme kjønnet, og for eksempel er åpen om å leve i sølibat, så skal det gå. Loven vil først gjelde hvis man i denne samtalen forsøker å endre at personen er tiltrukket av en av samme kjønn.

Meling reagerer når biskopene skriver at det «anerkjennes ikke at opplevd kjønnsdysfori kan være symptom på psykisk lidelse av annet opphav». Hun mener argumentet ikke holder mål.

– Altså, jeg klarer ikke å skjønne hvor de får denne referansen fra. Kjønnsdysfori er ubehag man føler hvis det er et misforhold mellom det ytre og den indre opplevelsen av hvilket kjønn man er. Transpersoner som opplever kjønnsdysfori, opplever angst på grunn av dysforien, og det er ikke slik at dysforien kommer av for eksempel angst. Det kan være mange som opplever ubehag knyttet til kjønnsroller, som ikke er direkte kjønnsdysfori.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion