Religion

Historisk beslutning i Sverige: Frikirke stemte for likekjønnet vigsel

SAMLIV: Immanuelskirken blir den første forsamlingen i Evangeliska frikyrkan som vier likekjønnede par.

Forslaget om å innføre en kjønnsnøytral vigselsliturgi fikk stort flertall på et menighetsmøte i Immanuelskirken i svenske Örebro på søndag.

236 medlemmer (80 prosent) stemte for ledelsens forslag som åpner for vigsel av likekjønnede par. Ledelsens andre forslag – å bevare den eksisterende liturgien – fikk 61 stemmer (20 prosent).

Et stemmeforhold på 80 mot 20 prosent tilsvarer også resultatet av en prøveavstemning i saken blant medlemmer våren 2021, skriver svenske Dagen.

Med vedtaket blir Immanuelskirken den første menigheten i Evangeliska frikyrkan som åpner for at pastorer kan vie likekjønnede par.

Johan Arenius

To syn på ekteskapet

I 2017 fattet forsamlingen vedtak om at den skulle romme to syn på ekteskapet, det vil si at det blant medlemmene kunne være ulike bibeltolkninger i ekteskapsspørsmålet.

Dette vedtaket står fast også etter søndagens beslutning om at likekjønnede par kan vies i soknet, sier forstander Johan Arenius til svenske Dagen.

– I et samfunn som ofte ser ut til å gå mot mer og mer polarisering og forenklede resonnement, er dette et kjærkomment vitnesbyrd om at man ikke trenger å være enige om alt og likevel kunne dele livet med hverandre, sier han.

Ingen applaus

I kjølvannet av søndagens vedtak, påpeker han at det er viktig at flertallet respekterer mindretallets ønske om å ikke endre vigselsliturgien.

– Av respekt for mindretallet hadde vi på forhånd sagt at vi ville avstå fra å heie og applaudere i kveld. Det gjør vi i stedet når vi om to måneder innvier vår nye kirke. I kveld tok vi imot avgjørelsen, ba sammen og dro hjem, sier Arenius.

Evangeliska Frikyrkan (EFK) ble grunnlagt i 1997 og har røtter fra 1800-tallets vekkelsesbevegelser. De har om lagt 33.000 medlemmer fordelt på cirka 300 forsamlinger i Sverige.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion