I femten år har motorsykkelmiljøet reist til bedehuset for å finne hjelp

Motorsykkelgjengen Broken Chains på Iveland har pusset opp en gammel bensinstasjon. Nå vil de fortelle folk i motorsykkelmiljøet at det finnes håp i Jesus.

I fjor solgte ekteparet Eva og Karl Inge Thomassen hytta på Brokke midt i Setesdalen og kjøpte den gamle bensinstasjonen på «Tappen», som hadde stått tom siden begynnelsen av 90-tallet.

– Det var bare en haug med rot, forteller Eva Thomassen om overtakelsen i januar i år.

Sammen med de andre i motorsykkelgjengen Broken Chains, har ivdølene totalrenovert stedet. De har skiftet ut gulv og vegger, og lagt ny terrasse på baksiden.

Siden april har Broken Chains-gjengen arrangert ukentlige mandagstreff på det nye tilholdsstedet.

Nå håper de at den nyoppussa bensinstasjonen kan tjene som utgangspunkt for kristen misjonsvirksomhet rettet mot personer i motorsykkelmiljøet.

Et annerledes 12-trinnsprogram

Broken Chains er nemlig motorsykkelavdelingen til Celebrate Recovery, et kristent 12-trinnsprogram for personer som har slitt med avhengighet eller andre personlige utfordringer.

Siden 2007 har den norske avdelingen av Celebrate Recovery holdt ukentlige onsdagsmøter på Iveland Bedehus.

Selv om 12-trinnsprogrammet er utviklet for alkoholikere, er det kun et fåtall av deltakerne som har eller har hatt et erkjent alkoholproblem. Rundt tretti prosent, ifølge Odd Rune Dahlslier.

– Roten til våre problemer er ofte det samme. Skadet selvbilde, lyst til å bli akseptert, sett og elsket, forklarer han.

Broken Chains

Kristent tilsnitt

Det kristne 12-trinnsprogrammet er utviklet etter modell fra den amerikanske organisasjonen Alcoholics Anonymous, men er oversatt til norsk og omarbeidet av personene i det norske miljøet, som har gitt programmet et kristent tilsnitt.

I dagens program jobber de med leksjon 16: trinn 8, prinsipp 6. Det handler om tilgivelse:

«Vi satte opp en liste over alle dem vi hadde gjort vondt mot og ble villige til å gjøre alt godt igjen», står det i programmet.

I tillegg til prinsipp 6, som er basert på Bergprekenen i Bibelen, har de også spedd på med andre visdomsord fra Bibelen, som følgende vers fra Lukas 6,37:

«Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så kan dere få ettergitt.»

I salen sitter mellom tjue og tretti personer. Flere tar ordet i forsamlingen. Deltakerne deler historier fra livet sitt eller leser høyt fra Bibelen.

De musikalske innslagene ymter om deltakernes håp om gjenopprettelse fra personlige vanskeligheter. Før møtet spilles countrylåten «I’m on the Road to Recovery», etterfulgt av blant annet Morten Samuelsen og Ingrid Kjosaviks norske gjendiktning av «You Raise Me Up».

Broken Chains

– Det handler ikke om å fikse folk

Selv om møtene blir ledet av representanter for Celebrate Recovery, presiserer arrangørene at det ikke er et behandlingsprogram. Det handler ikke om å «fikse folk».

– Det handler om å våge å være ærlig. Folk kommer med ting som de har båret på hele livet, forteller Odd Rune.

Ifølge ham er det særlig under smågruppene etter fellesmøtet at «magien skjer».

Smågruppene er inndelt etter kjønn, og fordelt utover grupperom rundt i bygget. Deltakerne setter seg i ring, presenterer seg med navn, og får anledning til å sette ord på det som er vanskelig.

Deltakerne blir bedt om å begrense praten til tre til fem minutter, og avbrytelser er strengt forbudt. Man skal heller ikke gi bekreftelse eller kommentere på det de andre forteller. Hvis noen blir emosjonelle, for eksempel, skal man ikke gå bort og trøste.

– Det handler om å få ut følelsene, forteller Karl Inge Thomassen, som leder dagens gruppemøte.

– Det er helbredelse i tårer, legger Odd Rune til.

De to grunnleggerne er hva folka på huset omtaler som «gjenopprettede» alkoholikere. En gjenopprettet person er en som har vært gjennom 12-trinnsprogrammet og bevist for seg selv at forandring er mulig, ifølge Broken Chains.

Broken Chains

– Hundrevis av endrede liv

– Hvis du kan få ett endra liv så er det verdt det, sier Odd Rune.

Selv mener han å ha vært vitne til «hundretalls av endrede liv» i sin tid som leder.

Det kristne 12-tolvtrinnsprogrammet gjør tydeligvis susen, ikke bare for alkoholikere, men også for personer som har slitt med andre ting.

Monica Dahlslier (51) er i dag ansvarlig for gruppens Facebook-side, og medlem av teamet som organiserer onsdagsmøtene.

Da hun flyttet opp på Iveland i 2018, var selvfølelsen på bånn. Siden ungdommen hadde hun slitt med angst og depresjon, og etter ørkesløse timer hos psykolog og diverse behandlingsløp, hadde hun ennå ikke fått has på problemene.

De vanskelige livsforholdene ga henne et anstrengt forhold til Gud.

– Tenk hvor urettferdig ting er, tenkte jeg ... «Dette fortjener ikke jeg». Jeg kunne ikke tro at folk kunne tro på noe, på Gud, når det er så mye elendighet i denne verden, forteller hun.

Men så – i 2018 – tok søsteren henne med på Celebrate Recovery sitt julemøte.

De første møtene beskriver hun som krevende. Hun turte nesten ikke gå inn på kjøkkenet, hvor selv enkle oppgaver som det å ta ut av oppvaskmaskinen foran andre gjorde henne nervøs, som om hun «ikke var god nok til å gjøre det engang», forteller hun med et flir rundt munnen.

Broken Chains

Forandret livet

Monica trosset angsten og fortsatte å delta på møtene.

– Det tok ikke lang tid før jeg kjente at det begynte å blomstre inne i kroppen min, forteller hun.

I Celebrate Recovery fant hun et varmt og støttende miljø. Hun tok fraspark i 12-trinnsprogrammet, og fikk snart bukt med depresjonen.

Noe av det hun setter pris på er forutsigbarheten.

– Når en har gått til en psykolog, og så hjelper det ei stund, og så detter du tilbake igjen. Men dette opplegget har jeg hele året, og jeg har noen jeg kan ringe til, hvis jeg trenger det. Alle er i nærheten, liksom.

Broken Chains

Stian Sele er en annen av foreningens nykommere. Han snakker Jæren-dialekt, men har vokst opp på Aukra utenfor Molde.

Han ble kjent med arbeidet til Celebrate Recovery da han traff Karl Inge i 2018 på Mosten Raceday, et dansk treff for motorsykkelentusiaster.

– Da sa Karl Inge at jeg ville ha hatt god nytte av Celebrate Recovery, sier Stian, som forteller om en vanskelig oppvekst og et voksenliv preget av frykt for avvisning.

– Jeg hadde egentlig ingen tro på meg selv før jeg begynte her, legger 46-åringen til.

Nå kjører han førti minutter fra Finsland for å delta på onsdagsmøtene på bedehuset — og mandagstreffene til Broken Chains. Da tar han gjerne motorsykkelen fatt: en Harley-Davidson v-rod.

Bedehusmøtene og de sosiale mandagstreffene til Broken Chains henger nøye sammen. Motorsykkelgjengen har nemlig igangsatt mandagstreffene på bensinstasjonen med en uttalt ambisjon om å spre budskapet om det kristne 12-trinnsprogrammet.

– Vi vil fortelle folk at det finnes håp i Jesus Kristus, forteller Eva, som opplyser om at det på en god dag kommer mellom tretti og femti sykler.

Broken Chains

– En utrolig velsignelse

Odd Rune forteller at Broken Chains sin utadrettede virksomhet har gitt onsdagsmøtene et tilsig av nye deltakere.

– Fem måneder etter åpningen av klubbhuset ser vi en økning i antall motorsyklister på våre Celebrate Recovery-kvelder.

Grunnleggeren tror at kombinasjonen av et godt, trygt og inkluderende felleskap, god mat og ikke minst et viktig budskap om at «forandring er mulig» gjør at stadig flere bikerne trekkes mot det kristne 12-trinnsprogrammet.

Åpningen har gått over all forventning, legger Eva til:

– Det har jo vært en utrolig velsignelse. Vi hadde ikke drømt om at det skulle bli sånn.

En annen versjon av denne artikkelen har stått på trykk i Fædrelandsvennen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Religion