Religion

Ny generalsekretær stemte mot forslag som åpner for kvinner i Misjonssambandets toppstyre

STRIDSEMNE: På Misjonssambandets generalforsamling i juli skal det stemmes over et forslag som åpner for at kvinner kan velges til organisasjonens styre. Organisasjonens nye, fungerende generalsekretær Birger Helland stemte mot forslaget på rådsmøtet i fjor, men sier at han ikke vil være involvert i prosessen videre.

Torsdag morgen ble det klart at Birger Helland får rollen som fungerende generalsekretær i Misjonssambandet, etter at Øyvind Åsland brått gikk av to dager tidligere. Helland regnes som en veteran i organisasjonen, hvor han tidligere har vært ansatt i 55 år.

Helland tar over ledervervet mindre enn to måneder før Misjonssambandet arrangerer generalforsamling – ei generalforsamling det er knytta spenning til etter to turbulente år for organisasjonen. På generalforsamlinga vil delegatene måtte ta stilling til et forslag som åpner opp for at kvinner kan velges til organisasjonens øverste styre, som i dag kalles hovedstyret.

Forslaget er gjenstand for mye debatt innad i Misjonssambandet, og det har blitt uttrykt frykt for at forslaget vil kunne bidra til en ytterligere splittelse i organisasjonen. Mens forslaget har flertall i organisasjonens ledende organer, har den nye generalsekretæren tidligere stemt imot forslaget.

Det bekrefter Birger Helland overfor Vårt Land.

– For meg framsto det som så mange uavklarte spørsmål at jeg stemte imot, forklarer han.

NY SJEF: Birger Helland fra Ålgård i Rogaland tiltrer som konstituer generalsekretær i Norsk Luthers Misjonssamband 15. mai.

Splitta på midten

Årsaken til at kvinner ikke er valgbare til dagens hovedstyre er det såkalte tjenestedelingsprinsippet, som er en del av Misjonssambandets teologiske læregrunnlag. Prinsippet er basert på en oppfatning om at kvinner og menn ifølge Bibelen er gitt ulike oppgaver, og innebærer at ansvaret for forkynnelse og lærespørsmål kun tilfaller menn.

Misjonssambandets hovedstyre behandler i dag lærespørsmål, i tillegg til å være ansvarlig for organisatoriske og administrative saker. Den siste tida har det derfor blitt diskutert hvorvidt det åndelige tilsynsansvaret skal skilles ut og tillegges et nytt organ forbeholdt menn, mens organisatoriske vedtak fattes i et sentralstyre som kvinner også kan velges til.

I oktober i fjor fremma hovedstyret et forslag om ny organisasjonsstruktur overfor rådsmøtet, som er det øverste organet mellom to generalforsamlinger (se faktaboks). Her ble hovedtrekkene i ei slik todeling skissert. Forslaget splitta rådsmøtet på midten. Med et knapt flertall på 26 mot 24 stemmer vedtok rådsmøtet at hovedstyret skulle «arbeide videre med de foreslåtte strukturendringene». Videre ble det vedtatt at hovedstyret skal «foreslå nødvendige endringer av grunnreglene, i lys av foreslåtte strukturendringer, til neste generalforsamling».

Stemte imot

På rådsmøtet i oktober hadde Birger Helland delegatstatus, og deltok i diskusjonen om Misjonssambandets retningsvalg. Overfor Vårt Land bekrefter Helland at han var kritisk til forslaget, og stemte mot hovedstyrets innstilling i den avgjørende voteringa.

Helland fokuserer på at saken omhandler en endring av organisasjonsstrukturen. Han sier det er uklarheter omkring ansvarsfordelingen mellom et religiøst tilsynsråd og et organisatorisk sentralstyre som gjorde at han ikke kunne støtte forslaget.

Vil posisjonen din i dette spørsmålet komme til uttrykk i ditt arbeid som generalsekretær?

– Nei. Nå er saken sendt tilbake til hovedstyret, som har fått i oppgave å arbeide videre med saken fram til generalforsamlinga.

Helland forklarer at han vil måtte forholde seg til forslaget hovedstyret fremmer, og at det ikke er hans rolle å involvere seg i hovedstyrets arbeid.

– Jeg er ute av prosessen, sier han.

---

Misjonssambandets organisasjonsstruktur

  • Generalforsamlinga er Misjonssambandets øverste organ, og arrangeres hvert tredje år. Til generalforsamlinga sendes over 1.000 delegater fra alle organisasjonens foreninger, forsamlinger og lag. Generalforsamlinga velger organisasjonens hovedstyre, godkjenner regnskap og fastlegger. organisasjonens strategi. Årets generalforsamling arrangeres 5.–10. juli.
  • Mellom generalforsamlingene ledes Misjonssambandet av et hovedstyre, som møtes til syv-åtte møter årlig. Hovedstyret består av syv medlemmer, og per i dag er det kun menn som er valgbare. Det skyldes at hovedstyret også behandler lærespørsmål, og at Misjonssambandets trosgrunnlag fastslår at dette er oppgaver forbeholdt menn.
  • Rådsmøtet var i utgangspunktet et møte som hovedstyret benytta for å få råd i ulike spørsmål, men etter generalforsamlingen i 1997 har rådsmøtet også kunnet fatte bindende vedtak. Til rådsmøtet møter regionale delegater, samt hele hovedstyret.
  • I hovedstyrets forslag til ny organisasjonsstruktur skisseres det ei todeling av dagens styreoppgaver. Hovedstyret går inn for at organisatoriske saker i framtida skal behandles av et nytt sentralstyre, mens trosspørsmål overlates til et eget tilsynsråd.

Kilde: NLM.no/Vårt Land arkiv

---

Tror Helland vil være lojal mot vedtak

Vegard Svensen har vært ansatt i Misjonssambandet i 50 år og har 12 år i hovedstyret bak seg, et organ han også har ledet. Han har tidligere uttrykt motstand mot forslaget, som han frykter har potensial til å splitte organisasjonen.

Svensen forteller Vårt Land at han personlig er svært glad for at Helland påtar seg rolla som fungerende generalsekretær. Det er utfordrende arbeid som nå venter både hovedkontoret og Helland personlig, sier han.

– Han er jo en godt voksen mann, og jeg har stor respekt for at han har sagt seg villig til å gå inn til ny dyst.

Vegard Svensen, her avbildet på NLMs generalforsamling i 2018.

Svensen sier at det er mange som nå både ber om og forventer ro i organisasjonen, etter en lang periode med konflikter og støy. Nå må organisasjonen rette fokus mot oppdraget.

På spørsmål om hvorvidt ansettelsen av Helland kan innvarsle et skifte i debatten rundt omorganisering, svarer Svensen at han tror Helland vil forholde seg lojalt til ansvarsfordelinga mellom hovedstyret og administrasjonen. Mens hovedstyret er demokratisk valgt, er administrasjonen ansatt og står ansvarlig overfor hovedstyret.

– Alle har ikke alltid forstått den ansvarsfordelinga, men det gjør Helland. Jeg tror at han vil være lojal overfor hovedstyret og ikke trenere eller sabotere deres prosess, selv om han i sitt hjerte kanskje er uenig i forslaget de kommer fram til.

Ikke bekymra

IKKE BEKYMRET: Styreleder i Misjonssambandets region øst, Mai-Brit Vegge.

Styreleder i Misjonssambandets Region øst, Mai-Brit Vegge, er ikke bekymra for at den midlertidige generalsekretæren ikke støtter den foreslåtte strukturendringa som åpner for at begge kjønn kan velges inn i det nye toppstyret.

– Det er jo en demokratisk prosess og det er bestemt at saken skal opp på generalforsamlinga. I tillegg er det flertall for dette blant de som er i hovedstyret og stort flertall blant de nye kandidatene som stiller til valg som hovedstyremedlemmer. Hva Helland mener privat er derfor underordnet, sier Vegge.

Vegge har tidligere kritisert det såkalte tjenestedelingsprinsippet som ligger til grunn for at kun menn skal ha et lære- og hyrdeansvar i organisasjonen. Forslaget om et sentralstyre hvor begge kjønn kan velges inn, har hun omtalt som «et hederlig forsøk av NLM på å gi kvinner mer innflytelse i organisasjonen».

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion