Religion

Nå er ny generalsekretær i Misjonssambandet på plass

MISJONSSAMBANDET: Birger Helland er konstituert som midlertidig generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband. Han varsler at det neppe blir store kursendringer under hans ledelse.

Birger Helland (71) fra Ålgård er Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) nye generalsekretær. Han er pensjonist, men har vært ansatt i NLM i 55 år. Han tiltrer i stillingen som fungerende generalsekretær 15. mai. Dermed overtar han etter avtroppende generalsekretær Øyvind Åsland.

På spørsmål om hvorfor han takket ja til oppgaven, sier Helland til Vårt Land at han har vært i Misjonssambandet hele sitt yrkesaktive liv, og at han har prøvd å gå inn i de oppgavene han har blitt utfordret til.

– Jeg ble vist tillit ved at jeg ble spurt om å tre inn som fungerende generalsekretær, sier Helland.

Han har blitt spurt om å fungere i en periode frem til hovedstyret ansetter en ny generalsekretær. Hvor lang tid det vil ta har ikke Helland fått noen signaler om.

– Jeg regner med at hovedstyret bruker den tiden det er nødvendig for å få ting på plass.

Lang fartstid

Helland har tidligere vært daglig leder for NLM Eiendom Stavanger, og var i mange år økonomisjef på Misjonssambandets hovedkontor. Han sluttet i stillingen i 2006, og har siden hatt en rekke ulike roller i Rogland. Han har vært forkynner i Misjonssambandet frem til nå, og har siden 2009 drevet det lille forlaget EB Media AS.

«Hovedstyret ønsker å be Birger Helland om å fungere som generalsekretær i NLM fra 15. mai 2022 og frem til permanent ansettelse av generalsekretær. I en krevende situasjon er Hovedstyret takknemlig til Birger Helland for at han tar på seg denne oppgaven. Han er en mann med allsidig og bred erfaring fra ulike stillinger i Misjonssambandet både på nasjonalt og regionalt nivå», skriver Misjonssambandet i en pressemelding.

Tirsdag ble det kjent at Øyvind Åsland går av som generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband – etter tolv år i jobben. Åsland går av samme dag som Helland tiltrer, 15. mai.

Helland vil ikke kommentere Åslands brå avgang, men sier han ser at det er en krevende situasjon han går inn i.

Uro i organisasjonen

– Vi må prøve å snakke sammen for å få til et godt samarbeid med medarbeidere på hovedkontoret og inn mot hovedstyret, sier Helland.

De siste par årene har det vært uro i misjonsorganisasjonen. Det har kommet en rekke varsler mot blant annet ledelsen i Misjonssambandet, og flere har kritisert organisasjonens håndtering av varslene.

– Det er noe jeg har tenkt på over tid, og er uavhengig av uroen, ikke minst i mediene, knyttet til organisasjonen vår det siste halvannet året. Skiftet har heller ikke sammenheng med varslingssaker som har preget organisasjonen siden august 2020, sa Åsland tirsdag.

NY SJEF: Birger Helland fra Ålgård i Rogaland tiltrer som konstituert generalsekretær i Norsk Luthers Misjonssamband 15. mai, her avbildet utenfor Fjelltun i Stavanger. (Caroline Teinum Gilje)

– Misjonssambandet har de siste to årene vært preget av uro. Det har kommet en rekke varsler mot blant annet ledelsen i Misjonssambandet, og flere har kritisert organisasjonens håndtering av varslene. Hvordan vil du håndtere denne situasjonen?

– Det blir en av de viktige oppgavene som en må prøve å gå inn i. Jeg har ikke mer kjennskap til disse sakene enn det som har kommet frem i media de siste par årene. Så det første jeg må gjøre er å oppdatere meg på utfordringene vi nå står ovenfor. Jeg må treffe medarbeiderene og snakke med hovedstyret, sier Helland.

Ingen store kursendringer

Helland sier han neppe vil foreta noen store kursendringer for organisasjonen mens han sitter ved roret, og at han ser på sin oppgave å få til en god drift frem til den nye generalsekretæren overtar.

Og oppgaven er ikke helt ukjent for Helland. Han har hatt stilling som assisterende generalsekretær i organisasjonen før, og har dessuten vært fungerende generalsekretær ved flere anledninger. Det tror Helland vil være til hjelp.

– Jeg kjenner strukturen og organisasjonen godt.

Den viktigste oppgavene fremover mener Helland blir å få til en god gjennomføring av generalforsamlingen i sommer.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion