Religion

To pinsekarismatiske menigheter slår seg sammen: – Har vært mange gledestårer

TROENS ORD: Menighetene Troens Ord i Sarpsborg og Zoé Kirken i nabobyen Fredrikstad opplever at de hver for seg har fått ord fra Gud som har ledet dem til en sammenslåing. – Vi er blitt tatt imot med åpne armer.

– Jeg håper Jesus skal skinne gjennom denne historien. Han skal ha æren for det som har skjedd, sier Remi Høidahl.

Høidahl var inntil nylig pastor i den pinsekarismatiske menigheten Troens Ord i Sarpsborg, som siden 2011 har vært den eneste norske menigheten med en formell tilknytning til den svenske megakirken Livets Ord. Nå er den norske fløyen historie. I midten av mars slo de seg sammen med Zoé Kirken i nabobyen Fredrikstad – en pinsemenighet som med sin teologi og sitt karismatiske uttrykk står dem nært.

Sammenslåingen ble først omtalt av Dagen.

Bakgrunnen for sammenslåingen har både en lang og en kort historie, forteller Høidahl.

– Den korte er at vi opplever at Herren leder oss til det. Han har forberedt oss på dette i flere år, men så har hverken jeg eller de vært rede for det før nå, sier Høidal, som ganske snart hopper over til den lange historien.

Den starter i 2017 på en konferanse i Troens Ord. På podiet står Stephan Christiansen, pastor i Jesus Church, som kommer med noen ord som Høidal har hatt i bakhodet siden da. Prekenen hans tar utgangspunkt i historien fra Det gamle testamentet, om Josva som skulle lede israelsfolket inn i Kanaan, landet som Gud hadde lovet dem.

– Hovedbudskapet var at de skulle gå en vei de ikke hadde gått før. Ifølge Christiansen skulle det samme skje med oss som menighet, forteller Høidahl.

Fikk øye på ei bjørk

Neste hopp i historien går til 2020.

To helger før landet ble stengt ned på grunn av koronapandemien fikk menigheten besøk av forkynneren Suzette Hattingh, som på 90-tallet var bønneleder for misjonsarbeidet til nå avdøde Reinhard Bonke. Dagen før arrangementet satt Høidahl hjemme på kontoret sitt og ba. Da opplevde han «å bli minnet på» Christiansens preken fra 2017.

– Jeg avbrøt derfor bønnen min og valgte å lytte til podkasten med talen fra 2017.

Kvelden etter, da Hatting skulle på talerstolen, fikk hun en opplevelse av å skulle tale over et spesielt vers fra Bibelen, ifølge Høidahl.

– Det første budskapet som Hattingh preket over var den samme historien fra Josva. «Dere skal gå en vei dere ikke har gått før», leste hun, ifølge Høidahl, som selv hadde en opplevelse av at Gud ønsket å si menigheten noe med dette – men uten å vite hva.

Under en retreat i oktober i fjor høst opplevde pastoren det han tolker som nok et tegn på at en ny retning skal peiles inn for menigheten.

– Jeg satt på rommet mitt og fikk øye på ei bjørk som drysset løv. Dette bilde av bjørka fanget oppmerksomheten min og jeg opplevde at Herren talte til meg og berørte hjertet mitt på en helt spesiell måte.

Høidahl forteller at han fikk en sterk fornemmelse av at han skulle avslutte pastortjenesten i Troens Ord. En bekreftelse på at dette fikk han også da han kort tid senere rådførte seg med blant andre Ulf Ekmann, grunnleggeren av Livets Ord i Sverige. Den samme bekreftelsen fikk han fra sin mentor Mats Ola Ishoel, pastor i Livets Ord Moskva.

I begge tilfeller dreide samtalen seg også fort inn på en ny retning for menigheten: Både Ekman og Ishoel var positive til at Troens Ord burde slå seg sammen med Zoé Kirken, forteller Høidahl.

Vi opplevde bare en sånn fred og der vi satt. Vi måpte, smilte og lo – alle med en dyp visshet om at dette var rett

—  Remi Høidahl, tidligere pastor i Troens Ord i Sarpsborg

Smilte og lo

Kort tid etter kalte Høidahl ledelsen i menigheten sin inn til digitalt møte. Der fortalte ham dem hvordan han hadde opplevd at Gud hadde bedt ham tre av som pastor. Planen var også å informere dem om tanken han hadde fått om en sammenslåing med menigheten i Fredrikstad. Men før han kom så langt tok andre i møtet ordet.

– En i lederskapet kunne fortelle at han på vei til jobb i bilen, plutselig fikk et syn mens hans ba. Han så at jeg sto på en plattform og delte noe med en forsamling. Åndelig sett så han hvordan murer raste mellom menigheter.

Menigheten han så Høidahl i var Zoé kirken, forteller Høidahl.

– Vi opplevde bare en sånn fred og der vi satt. Vi måpte, smilte og lo – alle med en dyp visshet om at dette var rett. Herren har sagt til meg: Du har preket om enhet. Nå er det dags for å gjøre enhet.

Deretter var prosessen kort mot en sammenslåing med Zoé kirken.

– Vi er blitt tatt imot med åpne armer. Det har vært mange gledestårer, forteller Høidahl.

Til Dagen forteller pastor Ruben Hansen at han selv og lederskapet har opplevd «mange av de samme tingene som Høidahl og Troens Ord gjorde i fjor høst», skriver han i en e-post til Dagen.

– Gud talte også til oss om forsoning, samhold og enhet. Atskilt og alene i små grupper blir vi fort sårbare. Vi tror derfor at den tiden vi lever i krever at vi som Guds folk finner sammen, viser omsorg for hverandre og frimodig forkynner evangeliet i vår tid, skriver han.

Zoé Kirken hadde i fjor 317 tilskuddsberettigede medlemmer. Troens Ord har i overkant av 50 medlemmer, ifølge Høidahl. Han opplyser at overkant av 40 av disse er blitt med i den nye sammenslåingen.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion