Religion

Hillsong bekrefter: Brian Houston har brutt de etiske retningslinjene

HILLSONG: Hillsong forteller at Brian Houston har brutt de etiske retningslinjene deres, etter å ha undersøkt to klager mot ham. I en uttalelse skriver de at han i pillerus skal ha tatt seg inn på et hotellrom til en kvinne.

Det globale styret i megakirken Hillsong melder at det har vært to tilfeller der Brian Houston har opptrådt upassende. Det går fram av en pressemelding fra dem fredag formiddag.

Houston var fram til januar i år «global pastor» i megakirken, men trådte til side angivelig fordi han står foran en krevende rettssak. Han er siktet for å skjule informasjon om sin far, skrev Vårt Land den gang. Nå kan det globale styret melde at det var flere forhold som lå til grunn for at Houston trådte til side.

De siste ti årene har Houston selv vært under lupen, går det fram av pressemeldingen.

– Vi har behandlet to klager mot pastor Brian de siste 10 årene, skriver de.

Klagene er blitt behandlet konfidensielt, i tråd med Hillsongs etiske retningslinjer. Det har de gjort av hensyn til Houston selv og de involverte. Nå går imidlertid styret ut med funn fra undersøkelsene.

– Alvorlig bekymring

Den første saken skal ha skjedd for omtrent et tiår siden og involverte «upassende meldinger» fra Houston til en medarbeider, noe som resulterte i at medarbeideren trakk seg, går det fram av pressemeldingen.

– På den tiden var pastor Brian under påvirkning av sovetabletter, som han hadde utviklet en avhengighet av. Han ba umiddelbart personen om unnskyldning. Vi jobbet også tett med pastor Brian for å sikre at han fikk profesjonell hjelp for å eliminere sin avhengighet av denne medisinen, og dette ble oppnådd, skriver de.

Det andre forholdet gjelder en klage mottatt i 2019. En grundig undersøkelse av saken har gitt styret grunn til å tro at Houston ble desorientert etter en Hillsong-konferanse. Det skal ha skjedd etter inntak av angstdempende medisiner utover den foreskrevne dosen, blandet med alkohol.

– Dette resulterte i at han banket på døren til et hotellrom som ikke var hans, gikk inn på dette rommet og tilbrakte tid med kvinnen som bodde der.

Styret skriver at selv om de ikke fant dekning for alle deler av klagen, ble likevel viktige elementer av den oppretthold. Houstons atferd gav dem grunn til «alvorlig bekymring», heter det i pressemeldingen.

Trakk seg fra ledelsen

I kjølvannet av etterforskningen gikk Houston med på iverksette konkrete tiltak, inkludert å trekke seg fra ledelsen for en periode.

– Men dessverre klarte han ikke å ta alle de avtalte skrittene, noe som resulterte i at styret iverksatte ytterligere tiltak på slutten av 2021. Pastor Brian har fortsatt en permisjonsperiode, heter det i pressemeldingen.

Det globale styret i Hillsong opplyser videre at det framover kan bli aktuelt å revurdere megakirkens styringsmodell.

– Som mange andre kirker av dens størrelse, har Hillsongs styringsmodell historisk sett plassert betydelig kontroll i hendene på seniorpastoren, men vi erkjenner at måten vi gjør ting på må gjennomgås. Vi vet at det er områder vi kan forbedre oss på, og vi vil jobbe ærlig og åpent for det.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • I Norge består Hillsong av til sammen åtte kirker i Sør-Norge. Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion